Obowiązkowa matura z matematyki - potrzebna czy zbędna? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Obowiązkowa matura z matematyki - potrzebna czy zbędna?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 45 ]

Temat: Obowiązkowa matura z matematyki - potrzebna czy zbędna?

Wiem, że wiele wątków w mniejszym lub większym stopniu poruszało tę kwestię, ale wydzielonego tematu na tym forum nie zauważyłem, więc taki właśnie tworzę. Pytanie jak wyżej, co sądzicie o obowiązkowej maturze z matematyki? Powinna być czy nie? Jeżeli nie to dlaczego? Jeżeli tak to dlaczego i w jakiej formie? Wiemy, że od czasu powrotu na maturę matematyka stała się koszmarem dla zdecydowanej większości uczniów szkół średnich. Jeżeli ktoś oblewa egzamin/nie podchodzi do niego w ogóle to właśnie z powodu tego jednego przedmiotu. Osobiście przyznam, że nie jestem przeciwnikiem matematyki na maturze, ale obecna forma mało mi odpowiada. Nie wymaga się może tak dużo jak kiedyś, ale brak jest nastawienia na wykorzystywanie praktyczne obliczeń. Takich obliczeń, które mogłyby być później wykorzystane w codziennych sytuacjach. A jaka jest wasza opinia na ten temat? Zapraszam do wypowiadania się smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Obowiązkowa matura z matematyki - potrzebna czy zbędna?

Matura z matematyki jest absolutnie potrzebna. Ja osobiście żałuję strasznie, że nie zdawałam jej ani na pierwszej ani na drugiej maturze (bo posiadam dwie - jedną z biologii i chemii (+polski i angielski)., a drugą z przedmiotów humanistycznych:)). Maturę pisałam w 2008 roku, a więc 2 lata przed wprowadzeniem obowiązkowej matury z matematyki. Faktem jest, że z matematyką niewiele osób radzi sobie bardzo dobrze. Z własnego doświadczenia wiem jednak, że warto okiełznać matematyczne demony:) Sama trochę spanikowałam przy spisywaniu deklaracji maturalnej, że nie dam sobie rady, jednak na studiach zrozumiałam, że nie ma w niej nic trudnego i wszystkiego można się nauczyć:)

3

A jak wygląda w tym momencie matura? Jakie przedmioty wchodzą w zestaw obowiazowy a jakie w dodatkowy?

4 Ostatnio edytowany przez szakisz (2013-10-07 14:09:07)

Iceni napisał/a:

A jak wygląda w tym momencie matura? Jakie przedmioty wchodzą w zestaw obowiązkowy a jakie w dodatkowy?

Poodpowiadam ci Iceni każdy z przedmiotów, których uczysz się w szkole jest możesz zdawać na maturze w 1 z 2 dostępnych poziomów: podstawowym bądź też rozszerzonym. Obowiązkowym zestawem przez który każdy maturzysta musi przejść jest: język polski, matematyka oraz tzw. język obcy nowożytny (najczęściej angielski lub niemiecki) zdawane na poziomie podstawowym.  Jeżeli chodzi o języki przeprowadzane są egzaminy ustne również na poziomie podstawowym.
Warunkiem uzyskania matury jest zaliczenie każdego obowiązkowego egzaminu na poziomie 30%. Czy moje wytłumaczenie jest zrozumiałe? smile

Sundari napisał/a:

Matura z matematyki jest absolutnie potrzebna. Ja osobiście żałuję strasznie, że nie zdawałam jej ani na pierwszej ani na drugiej maturze (bo posiadam dwie - jedną z biologii i chemii (+polski i angielski)., a drugą z przedmiotów humanistycznych:)). Maturę pisałam w 2008 roku, a więc 2 lata przed wprowadzeniem obowiązkowej matury z matematyki. Faktem jest, że z matematyką niewiele osób radzi sobie bardzo dobrze. Z własnego doświadczenia wiem jednak, że warto okiełznać matematyczne demony:) Sama trochę spanikowałam przy spisywaniu deklaracji maturalnej, że nie dam sobie rady, jednak na studiach zrozumiałam, że nie ma w niej nic trudnego i wszystkiego można się nauczyć:)

A ja uważam inaczej. Maturzysta Y jest wybitnym humanistą. Od paru lat wie, iż z pewnością będzie studiował polonistykę. I po co mu matura z matematyki, której nie cierpi?

6

Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:

A ja uważam inaczej. Maturzysta Y jest wybitnym humanistą. Od paru lat wie, iż z pewnością będzie studiował polonistykę. I po co mu matura z matematyki, której nie cierpi?

Ja tak miałem. Założyłem sobie, że pójdę na anglistykę, tak też zrobiłem. Osobiście uważam jednak, że powinien być egzamin sprawdzający podstawowe umiejętności matematyczne. Uważam tak bynajmniej nie z miłości do matmy, (bo jest wręcz przeciwnie), ale z obserwacji. Prosty przykład. W szkole średniej uczyła się ze mną dziewczyna dla której działanie 6-13 było problemem. Jak ona doszła do liceum pozostaje zagadką do dziś hmm

7

Sundari napisał/a:

Jak dla mnie każdy człowiek, który chce dostać się na studia, powinien udowodnić minimalną zdolność logicznego myślenia. I bez przesady, dostać 30% z podstawowej matury z matmy wcale nie jest tak trudno, po prostu trzeba przeczytać podręcznik i porobić z niego ćwiczenia. Niektórzy tłumaczą się brakiem zdolności matematycznych, a to tak naprawdę zwykłe lenistwo. A tak poza tym... skoro ja muszę cierpieć i zdawać filozofię studiując informatykę (bo filozofia jest mi do tego niezbędna...), to niech humaniści też pocierpią, a co! big_smile

8

To ja się wypowiem jako osoba, dla której najprostsze działania były problemem zawsze. I nie chodzi tu o teorię, tylko właśnie samo liczenie. W fizyce potrafiłam wyprowadzić cały wzór, ale jak miałam coś z tego policzyć, to zaczynał się problem. Byłam ostatnim rocznikiem, który ominęła matma na maturze i podejrzewam, że tylko dlatego tą maturę zdałam. Obecnie kończę studia na uczelni bynajmniej nie humanistycznej, matmy jako takiej nie miałam i do niczego mi się nigdy nie przydała, ani nie przyda - było kilka matematycznych przedmiotów, ale na kalkulatorze albo w excelu dało się to policzyć bez problemu. Jak nawet takie beztalencie jak ja sobie poradziło, to matma dla każdego jest zbędna.
Siostra mojego faceta przez tą nieszczęsną matmę zawaliła maturę, bo jej chyba 2% zabrakło i teraz dziewczyna musi czekać do maja na drugą szansę, a chciała iść na jakąś filologię. Jak ktoś chce na politechnikę, to sobie sam będzie musiał matematykę wybrać na maturę, więc po co zmuszać ludzi, którym to nie jest potrzebne?

9 Ostatnio edytowany przez Iceni (2013-10-08 11:35:18)

To ja postuluję, żeby język polski również nie był namaturze obowiązkowy. Mam kolegę, który śmiem twierdzić, mam wybitne zdolności matematyczne. W ogóle do przedmiotów ścisłych.

Po co on, chodzący kalkulator miał zdawać polski? Co go interesowały "Dziady" czy treny Kochanowskiego kiedy zakuwal do kolejnej olimpiady z fizyki czy matmy?

Pisać umie, czytać tym bardziej - po kiego licha mu było tracić czas na czytanie lektur zamiast na rozwijanie własnych umiejetnosci?

Owszem, jestem za matematyka na maturze. Skoro ja się jej potrafiłam nauczyć, to ktoś inny też może tongue

A skoro w zestawie obowiązkowym MUSI się znaleźć j polski i j. Obcy to i tak humanisci sa faworyzowani, bo zdają 2 przeddmiory ze swojej dziedziny, a ścisłowiec ma tylko matme.

(Szakisz, dzięki za wytłumaczenie - im dłużej mieszkam za granica tym bardziej się gubie w "udoskonaleniach" polskiej matury tongue

10

Też jestem za tym, żeby była obowiązkowa. W sumie zawsze, jak się pojawia ten temat, opowiadam anegdotkę o mojej polonistce z liceum, która kazała mi przeliczyć punkty ze sprawdzianu na % (tzn. 1 pkt. to tyle %, a 2 pkt... itd.). Skala była... dziesięciopunktowa. Może właśnie po to, żeby w najprostszych sytuacjach nie robić z siebie głupka, matura się przydaje. W końcu to, co jest na maturze podstawowej, może zdać dobry uczeń gimnazjum (testowałam na 15-letniej kuzynce). Wybrać wzór z karty i podstawić cyferki... A do tego tylko te 30%... U mnie tę maturę z matmy pozdawały nawet osoby wiecznie zagrożone. To nie jest już egzamin taki, jaki był te 20 lat temu, że 4 czy 5 długich zadań, kilka godzin pisania. A skoro wymaga się znajomości polskiego, to i matematyki.

11

Jak większość tutaj uważam, że obowiązkowa matura z matematyki jest jak najbardziej potrzebna! Wielu przeciwników zakrywa się tym, że nie wszyscy są w stanie się nauczyć, że humanista nie musi na siłę uczyć się przedmiotów ścisłych itd. Bzdura. Poziom podstawowej matematyki wcale nie jest trudny i nawet 100% humanista jest w stanie nauczyć się na tyle, aby uzyskać te 30%.

Widzę, że jestem w mniejszości. Po Waszych postach ciągle nie jestem przekonany o słuszności umieszczenia matematyki w ramach obowiązkowej matury. Iceni z językiem polskim to inna kwestia. Jest tętnicą naszej kultury, a matematyka stanowi jedną z nauk ścisłych.
Trochę z innej beczki- dla mnie dużo ważniejsza jest wiedza młodzieży o naszej rodzimej przyrodzie (niestety jest ona w dużym stopniu niezadowalająca-łagodne stwierdzenie) niż umiejętność rozwiązywania całek, różniczek etc.

13 Ostatnio edytowany przez Iceni (2013-10-08 20:50:13)

Iceni z językiem polskim to inna kwestia. Jest tętnicą naszej kultury, a matematyka stanowi jedną z nauk ścisłych.Trochę z innej beczki- dla mnie dużo ważniejsza jest wiedza młodzieży o naszej rodzimej przyrodzie (niestety jest ona w dużym stopniu niezadowalająca-łagodne stwierdzenie) niż umiejętność rozwiązywania całek, różniczek etc.

Nie "jedną z nauk" ale jest podstawą wszelkich innych nauk. Nie bez powodu już starożytni nazwali ją "królową nauk".

Nie rozumiem tego poglądu humanistów o wyższości języka nad matematyka. Język polski jest ważny, ale to tylko jeden z wielu języków na świecie. Matematyka jest nauką UNIWERSALNA. Możesz nie znać chińskiego, ale chińska matematyka będzie taka sama jak polska czy eskimoska. Na niej opiera się cała reszta nauki. to FUNDAMENT a nie "jedna z nauk"...  To matematyka stworzyła cywilizację - podstawy nauk starożytnych, podstawy fizyki, astronomii, - podwaliny wszystkich tych nauk tworzyli MATEMATYCY, a nie poeci!

A i w dzisiejszym świecie prym wiodą kraje gdzie stawia się na naukę ("science") - a bez dobrych podstaw matematycznych nie ma naukowców, nie ma fizyków, nie ma inżynierów, nie ma architektów, nie ma informatyki, nie ma astronomii, nie ma telekomunikacji...

Postawisz tłum polonistów i co? każesz im "Redutę Ordona" deklamować w ciemności i zimnie, pod gołym niebem, bo nie znajdzie się NIKT kto by im teatr wybudował i oświetlił, bo zapomnieli sobie wykształcić paru inżynierów? big_smile

A potem taka paniusia po filologii przychodzi do sklepu i nie potrafi powiedzieć ile rolek tapety potrzebuje do wyklejenia pokoju, bo obliczyć powierzchnię ścian to wyższa matematyka big_smile

Albo woła pomocy, bo nie jest pewna wyników zadań swojego 10-letniego dziecka big_smile

No na miłość Boską! matura to nie jest wyższa matematyka, ale podstawa wiedzy wykształconego człowieka!

Co to za "średnie wykształcenie" które pozostawiałoby ucznia na poziomie gimnazjum?

14

Pomimo, że ja mam jestem humanistą i nie przypisywał bym matematyce aż tylu zasług dla świata to jednak zgodzę się z Iceni Matura obowiązkowa z matematyki nie jest taka trudna co kiedyś. Moja mama była (jak to wynika z moich i jej obliczeń) ostatnim rocznikiem, który załapał się na "starą" matmę, tą z lat 80tych i powiem, że ona poziom obecnej matury po prostu wyśmiewa i w sumie ja też. Powiem wam zaraz dlaczego:

Za maturę z matmy można uzyskać 50 punktów. Jak łatwo obliczyć w takim układzie 1p=2%, co oznacza, że żeby zdać wymagane jest 15p.
Teraz trochę o strukturze matury. Liczba zadań jest co roku różna, ale oscyluje w ilości około 35, z czego około 20 pytań jest zamkniętych z wariantami a) b) c) i d). To oznacza, że poprawna odpowiedź na 15 z 20 pytań zamkniętych formalnie zalicza maturę.

O co mi chodzi? Nie oszukujmy się. Odpowiedzieć poprawnie na 15 pytań dysponując jeszcze wariantami odpowiedzi wcale nie jest tak trudno. Mimo to, dla ogromnej garści uczniów jest to nie do przeskoczenia. Świadczyć to może o dwóch rzeczach: albo o niekompetencji nauczycieli matematyki, albo po prostu o lenistwie i totalnie niskim poziomie wiedzy uczniów. Ja osobiście spotkałem się z dwoma. Moja matematyczka minęła się chyba z powołaniem, bo smykałki do wykładania matmy to najzwyczajniej nie miała. Jest też drugi koniec "kija". Nasza klasa siedliskiem orłów matematycznych może nie była, ale jakoś specjalnie nikt nie zabiegał o to, by poszerzać swoje umiejętności w tej dziedzinie big_smile

15 Ostatnio edytowany przez blueskirt (2013-10-09 10:18:15)

Nie wiem jak wyglądają teraz arkusze z matmy, ale slyszalam że proste tongue

Według mnie jest  rożnica między językiem polskim, a matmą. Język polski to coś z czym masz do czynienia codziennie, nawet na politechnice. Gdy musisz napisać pismo do urzędu czy cokolwiek napisać w swoim języku, a nawet jak chcesz coś powiedzieć... Język polski to także kultura.
Ale czy aby napisać podstawowe pisma, jak np. podanie, potrzebna od razu matura? No nie sądze, wystarczy przygotowanie z języka polskiego, jakie dają lekcje z tegoż języka, ktrego uczymy się przez ileś tam lat, aż do liceum smile Wiedza o literaturze polskiej to jakiś tam element kultury no i WARTO ją znać, ale przecież jak ktoś jest kompletnym igornatem w tej kwestii to i tak zapomni o czym były dziady.
Tak samo przez ileś tam lat uczymy się matmy. Dla osob, ktore nie interesują się matematyką, albo nie studiują kierunków z nią związanych, matma nie jest według mnie zbyt potrzebna. Owszem, jakieś podstawowe liczenie się przydaje (jakiego uczymy się przecież przez te wszystkie lata) chociaż w dobie kalkulatorów to nawet i nie, bo po co się męczyć jak można coś szybko i sprawnie policzyć tongue
Ale ogólnie rzecz biorąc nie korzystamy z matematyki zbyt dużo, a już na pewno nie liczymy pola kwadratu, czy nie całkujemy.

Btw. jeżeli ktoś jest humanistą nienawidzącym matmy, to nawet i po zdaniu matury nie będzie jej używał, jak ktoś czegoś nie lubi i nie chce no to nie będzie w tym nigdy dobry.Tak samo matematyk, nawet jeżeli zakuje jakies tam lekturki, albo przeczyta strzesczenia czy opracowania, to nie znaczy, że go to zainteresuje i że będzie o tym co przeczytał po iluś tam latach pamiętal.

Wlaściwie to trzeba wziąć pod uwagę fakt, że matura nie świadczy o tym, ze ktoś coś dobrze umie. Można się wykuć na blachę i tyle, a później po roku zapomnieć o co chodziło. Tak jest chyba z większością wiedzy - nie używana zanika tongue dlatego matura z przedmiotu który nie będzie związany z naszym kierunkiem studiów, gwarnatuje nam jedynie papierek a nie że będziemy z tego przedmiotu dobrzy. I tak uczymy się wszystkich przedmiotów w liceum na ocene i to wystarczy. Ja myślę, że matura powinna być z wybranych przedmiotów. Np. chce 3 języki to zdaje 3 języki. Chce matme, biologię i chemię i zdaje, z polskiego przecież i tak mam ocene na świadectwie, po co mi jeszcze matura? ale to tylko moje zdanie smile Matura powinna nas bardziej nakierowywac na kierunek studiow jaki chcemy podjąć.

No a jeszcze powiem tylko, że każdy powinien realizować się w tym, w czym jest dobry. Zarówno ścisłowcy, jak i humaniści są potrzebni smile

16 Ostatnio edytowany przez luc (2013-10-09 22:28:56)

blueskirt napisał/a:

Ale ogólnie rzecz biorąc nie korzystamy z matematyki zbyt dużo, a już na pewno nie liczymy pola kwadratu, czy nie całkujemy.

Matura powinna nas bardziej nakierowywac na kierunek studiow jaki chcemy podjąć.

jak ktoś jest kompletnym ignorantem w tej kwestii

1. Korzystamy nawet o tym nie wiedząc smile
Matematyka uczy logicznego myślenia, a ono chyba każdemu się przydaje.

2. Zupełnie nie. Tak się od jakiegoś czasu przyjęło, niestety.
Matura świadczy o uzyskaniu pewnego poziomu wiedzy. A raczej powinna świadczyć. Kiedyś świadczyła.

3. Kompletny ignorant nie powinien się legitymować maturą.

17 Ostatnio edytowany przez blueskirt (2013-10-10 22:16:31)

luc

1. no dobrze, to może zamiast matematyki logika? big_smile tez uczy logicznego myślenia, a pola kwadratu liczyć nie trzeba.

2. Przecież dany poziom wiedzy uzyskujemy dostając świadectwo. Chcesz mi powiedzieć, że tylko matura świadczy o wiedzy, a oceny z przedmiotów których uczymy się przez tyle lat  to już kompletnie nie mają znaczenia?  Wydaje mi się, że człowiek powinien wybrać na maturze to, w czym chce się realizowac bo wiedzę ogólną po zakończeniu liceum powinien z założenia posiadać. A czy posiada to już inna kwestia.

3. Miałam na myśli, że ktoś jest ignorantem w tej akurat jednej, jedynej kwestii. Ktoś może interesować się dajmy na to historią, czy językoznastwem i być w tych dziedzinach mega geniuszem, ale z kolei może uważać chemię za zło konieczne, no bo po prostu go to nie interesuje. Czy to świadczy o tym, ze jest głupi i nie ma pewnego poziomu wiedzy? Przecież nikt nie wie wszystkiego i nie wszystko jest dla nas interesujące.
Zresztą, maturę zdać na te 30% nie jest trudno, ale jezeli kogoś nie interesuje matematyka to raczej wątpie, żeby się w tej dziedzinie rozwijał tongue Więc nie wiem czy ten "poziom wiedzy" po prostu nie pójdzie w las.

18

No dobrze, a co powiecie o samej formie matury z matematyki (jeżeli ktoś miał do czynienia z obecnymi arkuszami oczywiście)? Podoba wam się sposób przeprowadzania egzaminu, typy zadań i itp. czy może byście coś zmienili lub dodali od siebie?

19

Jetem przyszłoroczną maturzystką i jak najbardziej jestem za maturą obowiązkową z matematyki.  Uważam, że ten egzamin jest naprawdę bardzo prosty i podczas trzech lat nie trudno się do niego przygotować i wyćwiczyć pewne rzeczy.
Jeżeliby ktoś podważał przydatność matematyki to powiem tak samo jak ktoś, kto wcześniej się wypowiadał: równie dobrze można wycofać język polski z matury. Po co 4 czy 5 godzin polskiego i czytanie, analizowanie wierszy itp. komuś, kto idzie na studia techniczne? Albo język angielski, który niestety liczy się na wiele uczelni technicznych w kraju, a którego osobiście nie znoszę...? Mam wielu znajomych, którzy chcieliby iść na AGH, są świetni z matmy czy fizyki, a niestety nie mają talentu do języków, a na korki nie każdy ma no i mają problem, bo uczelnie techniczne liczą angielski w rekrutacji więc wypadałoby zdać go na poziomie rozszerzonym i to z przyzwoity wynikiem.
A na tym poziomie na jakim są zadania maturalne z matematyki to każdy kto się trochę przyłoży i będzie ćwiczył matmę, a nie uczył się jej na pamięć jak część ludzi, którzy później biadolą, że im nie wyszło (tak, znam takie przypadki wkuwania zadań na pamięć) powinni zdać ją bez problemu.
Moja nauczycielka matematyki opowiadała, że uczyła humanów, którzy byli wyjątkowo słabi z matematyki, ale udało ich się zmobilizować do nauki i zdali maturę wyjątkowo dobrze jak na klasy humanistyczne.

Ale język polski jest naszą mową ojczystą, spuścizną kultury wielu pokoleń. Powinien być zawsze obowiązkowym na maturze. Może w innej zmodyfikowanej formie? Na przykład zadania maturalnego w postaci napisania podania. Są z tym kłopoty (przynajmniej ja spotkałem się z takimi sytuacjami). Albo matura z polskiego w rodzaju konkursu ortograficznego. Ortografia w Internecie, zresztą nie tylko w nim to dla mnie tragedia.

21

Polska matura na forum miedzynarodowym jest i tak malo uzytkowa.
Nie daje wystarczajacej ilosci punktow jesli chce sie gdzies w innym panstwie ja wykorzystac.
Bo jezyka obcego np angielskiego w UK na polskiej maturze nie uznaja bo wychodza z zalozenia ze kazdy Brytyjczyk i tak ma wyzszy poziom angielskiego niz jakikolwiek uczen zdajacy ten jezyk w innym panstwie. Trudno im odmowic logiki w mysleniu smile
Uznaja jedynie jezyk polski jako jezyk obcy i dodatkowy przedmiot, za kazdy daja 60 punktow. Zeby miec minimum potrzeba 180 punktow czyli jeden przedmiot za malo. smile

Czy matematyka ma byc obowiazkowa?
Jak dla mnie to niekoniecznie.
Zrewolucjonizowalabym mature big_smile
Zrobila dwie. Scisla i Humanistyczna. smile
Uczniowie by mieli w jakims momencie wybor czy chca isc humanistycznie czy scisle.
Ale polski uczynilabym obowiazkowym na poziomie podstawowym.
Polskim poslugujemy sie na codzien. Niezaleznie czy jestesmy dziennikarzem czy fizykiem kwantowym.
A matematyka niekoniecznie. Ja rylam matme na studiach dzien i noc. Skonczylam studia, poszlam do pracy i calego tego matematycznego gaszczu ani razu nie uzylam. Mowie tu o calkach, rozniczkach i innych zaawansowanych matematycznych obliczeniach. Od tego mamy najnowsze technologie komputerowe zeby ich uzywac.

22

Hehehe... Naajnowsze technologie big_smile

Mamy też programy do sprawdzania ortografii - czy to oznacza, że możemy się przestać jej uczyć?

Kalkulator obliczy wynik, ale nie napisze równania za nas wink

23

Iceni napisał/a:

Hehehe... Naajnowsze technologie big_smile

Mamy też programy do sprawdzania ortografii - czy to oznacza, że możemy się przestać jej uczyć?

Kalkulator obliczy wynik, ale nie napisze równania za nas wink

Ano mamy.
Tylko kto bedzie za kazdym razem wyciagal komputer czy laptopa jak bedzie probowal sklecic zdanko w ojczystym badz co badz jezyku?

Szczerze...jesli przez caly okres trwania podstawowki, gimnazjum i liceum ktos nadal nie umie napisac rownania to i obsluga kalkulatorka bedzie dla niego nieosiagalna smile

24

Może ja się wyłamię ale matka jest ok ale dla mnie królową nauk jest fizyka ponieważ fizyka operuje na rzeczywistości bądź teorii próbującej opisać rzeczywistość a nie rzeczywistości wirtualnej.
Choć według mojego męża chemia jest królową nauk choć ja się z tym nie zgadzam w końcu związki chemiczne składają się z pierwiastków a te z atomów protonów neutronów a na końcu są kwarki no i oddziaływania.

25

Katarzynka82 napisał/a:

ok ale dla mnie królową nauk jest fizyka ponieważ fizyka operuje na rzeczywistości bądź teorii próbującej opisać rzeczywistość a nie rzeczywistości wirtualnej.

Fizyka bazuje na matematyce. Bez niej nie ma fizyki.

Co do innych stwierdzeń.
Jeżeli ktoś po ukończeniu liceum nie potrafi sklecić równania to nie powinien się legitymować maturą. Bez względu na to czy jest humanistą czy "ściślakiem".

26

luc napisał/a:

Jeżeli ktoś po ukończeniu liceum nie potrafi sklecić równania to nie powinien się legitymować maturą. Bez względu na to czy jest humanistą czy "ściślakiem".

No wlasnie!! smile

27

To ja jeszcze dopisze ostatni argument za:
Jeżeli matura z matematyki nie będzie obowiązkowa, to część osób (i to znaczna, znając podejście do nauki nastolatków) będzie się uczyć "nie zdaje matmy więc nie muszę jej zakuwać, będę się uczyć tylko tyle, ile muszę". A mając 16 czy 17 lat niekoniecznie jest się w stanie określić co się będzie chciało robić w przyszłości. Czasem brak tej matmy może się okazać kluczowy.
Ja po podstawówce byłam typowym sredniakiem - matma nie była jakoś przeze mnie szczególnie lubiana. Dopiero właśnie w liceum okazało się, ze przedmioty ścisłe sa "moje".
Przygotowując się do matury odświeża się matme od podstaw, to daje pewien bonus na przyszłośc. Bez matury pewne wiadomości zostają pogrzebane w pamięci kilka lat wcześniej. A to oznacza, ze jeżeli w przyszłości  ktoś zmieni zdanie na temat studiów, to może się okazać, ze zdanie egzaminu wstępnego z matmy, to uczenie się jjej od nowa po kilku latach.

Zdecydowanie jest sobie łatwiej nadrobić braki w znajomości literatury niż braki w matmie. A samemu jest to wręcz niemożliwe.

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś brak CO NAJMNIEJ oceny dobrej z matematyki zamykal możliwośc studiowania na niektórych kierunkach. (wyjściem był egzamin).

Sprawa jest prosta - ktoś, komu się wydaje, ze matma mu będzie w życiu niepotrzebna zamyka się na wiele zawodów gdzie matematyka się przydaje.

Czy jesteście pewni, ze w wieku lat 17 byliście w 100% przekonani, ze będziecie robić to, co robicie? Lub ze studia, które sobie wymarzyliście, to był strzał w 10?

28

Moim zdaniem matura z matematyki jest niezbędna. Jej poziom podstawowy i tak jest tak niski, że bystrzejszy uczeń z gimnazjum by ją zdał. W zadaniach testowych często wystarczy podstawić podane odpowiedzi, nie znając metody rozwiązywania. Uczy myślenia i kreatywności.
Nawet jeśli na studiach ludzie nie mają matmy, to bardzo często mają statystykę czy logikę, a jej elementy na matematyce w liceum też się pojawiają.
Poza tym, jeśli studentki kulturoznawstwa wchodzą do sklepu i zastanawiają się jaka jest cena produktu, który ma u góry szyld 49% zniżki, to chyba nie trzeba już nic dodawać. (to nie jest zmyślona historia)

I faktycznie jest w tym jakaś sprawiedliwość, że tak jak wszyscy zdają polski tak i zdają matmę. wink

29

Iceni napisał/a:

To ja jeszcze dopisze ostatni argument za:
Jeżeli matura z matematyki nie będzie obowiązkowa, to część osób (i to znaczna, znając podejście do nauki nastolatków) będzie się uczyć "nie zdaje matmy więc nie muszę jej zakuwać, będę się uczyć tylko tyle, ile muszę". A mając 16 czy 17 lat niekoniecznie jest się w stanie określić co się będzie chciało robić w przyszłości. Czasem brak tej matmy może się okazać kluczowy.
Ja po podstawówce byłam typowym sredniakiem - matma nie była jakoś przeze mnie szczególnie lubiana. Dopiero właśnie w liceum okazało się, ze przedmioty ścisłe sa "moje".
Przygotowując się do matury odświeża się matme od podstaw, to daje pewien bonus na przyszłośc. Bez matury pewne wiadomości zostają pogrzebane w pamięci kilka lat wcześniej. A to oznacza, ze jeżeli w przyszłości  ktoś zmieni zdanie na temat studiów, to może się okazać, ze zdanie egzaminu wstępnego z matmy, to uczenie się jjej od nowa po kilku latach.

Zdecydowanie jest sobie łatwiej nadrobić braki w znajomości literatury niż braki w matmie. A samemu jest to wręcz niemożliwe.

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś brak CO NAJMNIEJ oceny dobrej z matematyki zamykal możliwośc studiowania na niektórych kierunkach. (wyjściem był egzamin).

Sprawa jest prosta - ktoś, komu się wydaje, ze matma mu będzie w życiu niepotrzebna zamyka się na wiele zawodów gdzie matematyka się przydaje.

Czy jesteście pewni, ze w wieku lat 17 byliście w 100% przekonani, ze będziecie robić to, co robicie? Lub ze studia, które sobie wymarzyliście, to był strzał w 10?

No dobrze czyli dlatego ze jakis % ludzi jest niezdecydowanych albo podejmie zla decyzje odnosnie przyszlosci to mamy zmuszac wszystkich do zdawania matury z matmy?
Ja sie na polibude dostalam bez zdawania matury z matmy. smile
Bez zdawania matury z matmy pracuje tam gdzie matematyka sie przydaje. 
Nadal nie widze powodu dla ktorego ludzie maja zdawac przymusowa matme na maturze smile

30

Moim zdaniem zbędna. Matematyki na takim poziomie w życiu codziennym za bardzo się nie używa.

31

Zdecydowanie zbędna!!!!!!! Bo po co. Zdać zapomnieć jak ktoś matmy nie lubi. I się na ścisłe nie wybiera. Pamiętam jak w gimnazjum uczyłam się chemii, fizyki. Miałam 4 bo często udało się fuksem jak na chemii było a) b) c) czy tak lub nie to ja wszędzie zaznaczyłam TAK! I miałam całe 10 punktów bo to była pułapka i wszędzie należało napisać tak. Miałam 4 z testu i 3 na koniec. Ale dziś w ogóle nie wiem o co chodzi w tych przedmiotach i o czym to było. Zawsze lubiłam polski i wos, trochę historię. To wszystkie lektury przeczytałam, wszystko z gimnazjum pamiętam i z huanem wiążę przyszłość. Po co ludzi na siłę zmuszać do ucznia się rzeczy których nie lubią.

32

Obowiązkowa z matematyki jest bardzo potrzebna. Jestem z tego rocznika, który jako pierwszy zdawał matematykę na maturze. Na początku było wiele obaw, jak to będzie, czy będzie duża zdawalność. Ludzie jako tako pozdawali maturę i poszli na studia.
I teraz przykład z mojego roku. I semestr I roku socjologii i ćwiczenia z elementów ekonomii. Dostajemy proste do rozwiązania zadanie, w którym trzeba było ułożyć układ równań i go rozwiązać. I co się okazuje? Wiele osób ma z tym problem, nie wie jak się za to zabrać, nawet jeżeli jest już ułożony ten układ równań.
Dlatego matematyka powinna być na maturze, bo bez tego ludzie byliby jeszcze większymi głąbami matematycznymi.

33

Matura z matematyki jest potrzebna, ale przed tą decyzję poziom podstawowy nie będzie wiele wart. Obniżą wymagania do takiego poziomu, żeby nawet szympans zdał. Dopiero poziom rozszerzony będzie cokolwiek weryfikował.

34 Ostatnio edytowany przez spider123 (2013-12-12 10:52:17)

Zdawałam maturę rok temu. Jako iż 3 było zawsze moim absolutnym szczytem możliwości, jeśli chodzi o ten przedmiot (matma, znaczy), nie powiem, bałam się. I też myślałam: "łeee, po co mi to, niby kiedy w życiu będę obliczać jakieś funkcje i inne głupoty" (przy tym zdając chemię wyłącznie w celach rozrywkowych, ale dobra big_smile). Aczkolwiek, nawet dla mnie - matura z matematyki była prosta. Z próbnych udawało się wyciągnąć 30 - 32% (bez szczególnego przyłożenia się) - więcej mi do szczęścia nie było potrzebne big_smile Choć zapewne gdyby nie tablice i kalkulator, nie byłoby tak różowo. Do właściwej matury kułam przez miesiąc i podwoiłam wynik - 64%, hell yeah big_smile I faktem jest, że te arkusze z roku na rok robią się coraz prostsze. Ale poważnie - ze wzorami podanymi na tacy i kalkulatorem naprawdę nie widzę powodu, żeby nawet ktoś, komu dodanie w pamięci 2 większych liczb (vide: ja) sprawia problem nie zdał. Pytanie tylko, czy to aby na pewno dobrze...
A argumenty "po co matma humanistom" albo na odwrót "po co polski ścisłowcom" - bzdura. A po co komu język obcy, przecież nigdy za granicę nie pojedzie, bo biedny albo co tongue A kij, co się będziemy ograniczać - po co komu jakakolwiek matura, skoro już chyba prawie każdy ma telefon z internetem i można wszystko sprawdzić w google? Już nie mówię o fakcie, że wynik z matematyki chyba nie ma większego znaczenia przy rekrutacji na polonistykę (choć mogę się mylić) tongue
Bez przesady. Dorosły człowiek, zwłaszcza wybierający się na studia, powinien chyba jakoś udowodnić, że posiada chociaż to minimum wiedzy (30%) z zakresu podstaw.

35

Proponuje rozwinac temat do "czy wogole matura jest do czegos potrzebna" ? lol

A tak serio, to chyba zalezy to od poziomu tej matematyki na maturze. Powinna ona wykazac umiejetnosc logicznego rozwiazania problemu, a nie zastosowania gotowego wzoru, ktory Pani wyprowadzila, ale on wtedy byl akurat chory wink, i bez popadania w skrajnosci, jak to czesto u nas bywa. Dobrze by bylo, gdyby raczej byla  podsumowaniem calosci nauki i uczen ktory dobzre sobie radzil przez cala edukacje, nie powinien miec z nia klopotu ani traktowac jej jako dodatkowy balast.

Matura podstawowa z matematyki jest prosta, jak przepis na rosol. Bez dluzszego przygotowania, idac na kierunek humanistyczny, potrafilem napisac to na 93%.

Dosc powiedziec, ze podstawowa mature zdaje mlodziez gimnazjalna z elementarna wiedza, jaka posiadaja.
Ktos wyzej pisal, ze woli "zeby mlodziez znala przyrode a nie calki":
1. Przyrode?! Que pasa????:) czemu akurat przyrode?
2. Calek nie ma nawet na rozszerzeniu, a podstawa to elementarne elementy widzy matematycznej

pomocnikgargamela napisał/a:

Matura podstawowa z matematyki jest prosta, jak przepis na rosol. Bez dluzszego przygotowania, idac na kierunek humanistyczny, potrafilem napisac to na 93%.

Dosc powiedziec, ze podstawowa mature zdaje mlodziez gimnazjalna z elementarna wiedza, jaka posiadaja.
Ktos wyzej pisal, ze woli "zeby mlodziez znala przyrode a nie calki":
1. Przyrode?! Que pasa????:) czemu akurat przyrode?
2. Calek nie ma nawet na rozszerzeniu, a podstawa to elementarne elementy widzy matematycznej

Ja o tym pisałem. Dlaczego przyrodę rodzimą? Ponieważ stanowi nasze wielkie dziedzictwo narodowe. Podobnie jak ojczysty język, historia, kultura etc. Tymczasem ze znajomością ojczystej przyrody jest bardzo kiepsko. Ubolewał nad tym (całkiem słusznie) największy polski botanik prof. Władysław Szafer. W pełni się z profesorem zgadzam.

Z calym szacunkiem dla Ciebie i Bartka (to ten dab), ale nie zastanawiajac sie nawet przez chwile bede w stanie podac Ci kilka dziedzin, ktore sa bardziej przydatne, niz nauka o przyrodzie.
Na pocieszenie Ci powiem tylko, ze zgodnie z nowym programem nauczania klasy nie-biologiczne beda mialy przyrody duzo mniej. I dobrze.

Ale jak bede planowal urlop to na pewno napisze wink

Z calym szacunkiem dla Ciebie i Bartka (to ten dab), ale nie zastanawiajac sie nawet przez chwile bede w stanie podac Ci kilka dziedzin, ktore sa bardziej przydatne, niz nauka o przyrodzie.
Na pocieszenie Ci powiem tylko, ze zgodnie z nowym programem nauczania klasy nie-biologiczne beda mialy przyrody duzo mniej. I dobrze.

Szanuję Twoją opinię w tym temacie. W nauce o przyrodzie nie chodzi o przydatność. W sprawie ostatniego zdania-planujesz spędzenie urlopu w Chorwacji?

Szanuję Twoją opinię w tym temacie. W nauce o przyrodzie nie chodzi o przydatność. W sprawie ostatniego zdania-planujesz spędzenie urlopu w Chorwacji?

Nie, ostatnie zdania nie miało żadnego drugiego wydźwięku wink
Po prostu Ty się możesz specjalizować w jednym, ja w drugim. Ale po stokroć wolałbym, żeby każdy potrafił reanimować, niż wiedział jaki głaz leży gdzieś tam.

Nie, ostatnie zdania nie miało żadnego drugiego wydźwięku wink
Po prostu Ty się możesz specjalizować w jednym, ja w drugim. Ale po stokroć wolałbym, żeby każdy potrafił reanimować, niż wiedział jaki głaz leży gdzieś tam.

Głazy są elementami przyrody nieożywionej. Być może wyraziłem się zbyt mało precyzyjnie. Miałem na myśli organizmy żywe. Ja natomiast wolałbym, aby każdy potrafił reanimować i każdy znał nasze rośliny i zwierzęta. W stopniu podstawowym, wywołałoby to uśmiech na mojej twarzy.

42

Wielbicielu, moim osobistym zdaniem matematyka jako nauka jest nie tylko przydatna, ale rowniez piekna. To samo tyczy sie fizyki w szerokim rozumieniu. Swoim pieknem niczym nie ustepuje polskiej przyrodzie, mozna by raczej rzecz, ze ją opisuje.

Ale czy to znaczy, ze kazdy (maturzysta) musi owo piekno dostrzegac? Nie wiem.

Benita72 napisał/a:

Wielbicielu, moim osobistym zdaniem matematyka jako nauka jest nie tylko przydatna, ale rowniez piekna. To samo tyczy sie fizyki w szerokim rozumieniu. Swoim pieknem niczym nie ustepuje polskiej przyrodzie, mozna by raczej rzecz, ze ją opisuje.

Ale czy to znaczy, ze kazdy (maturzysta) musi owo piekno dostrzegac? Nie wiem.

Benito 72 może nie musi. Uważam jednak, że powinien wiedzieć, iż salamandry plamiste nie są jaszczurkami (przykład wzięty z usłyszanej swego czasu rozmowy odbywającej się w tramwaju). Albo, że w Polsce żyją wilki, rysie i niedźwiedzie brunatne. Jak wynika z badań opinii publicznej w tej kwestii nie jest dobrze. Piszę to ze smutkiem biologa. Teraz spostrzegłem, że miałaś zapewne na myśli piękno fizyki i matematyki. Nigdy nie patrzyłem od tej strony na te dziedziny wiedzy.

44 Ostatnio edytowany przez mysterious_chocolate (2014-02-01 14:43:42)

Uważam, że obowiązkowa matura z matematyki jest jak najbardziej potrzebną rzeczą. Matematyka to matka nauk, uczy logicznego myślenia. W tej chwili z maturą z matematyki można dostać się na bardzo wiele kierunków, nie koniecznie bezpośrednio związanych z przedmiotami ścisłymi(np. psychologia). W większości zawodów umiejętność logicznego myślenia jest bardzo ważna(nawet przy zdawałoby się zwyczajnej budowie kanalizacji).
Choć zgodzę się z tym, że można jej nie lubić

Posty [ 45 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Obowiązkowa matura z matematyki - potrzebna czy zbędna?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024