Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2007-11-24 16:42:55

ripley
Zaglądam tu coraz częściej

przepisy

Znacie jakies fajne przepisy, ktore moglibyscie polecic? Interesuja mnie zwlaszcza przepisy na ciasta swiateczne, ale mozecie wpisywac tez inne, np na ulubione potrawy.

#2 2007-11-25 16:54:50

orzeszek
Niewinne początki

Re: przepisy

Ja od siebie  mogę polecić przepis na świetne maślane ciasteczka, na swięta też się bardzo dobrze sprawdzają.

Składniki:
50 dkg mąki pszennej,
15 dkg masła (nie żadnej margaryny!), najlepsze masło do tego kerrygold
15 dkg cukru,
cukier waniliowy,
2 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem i całymi jajkami. Zmiksować z 0.25 mąki, a resztę mąki i proszek dodać do miski i ładnie zagnieść, tak żeby składniki się połączyły.
Ciasto wywałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać radełkiem romby, kwadraty, prostokąty, trójkąty, albo kółka szklanką. Rozłożyć na dużej blasze wyłożonej folią aluminiową. Między ciasteczkami zostawić 1,5 cm odstępy, bo trochę urosną! Każde ciastko ponakłuwac widelcem i wsadzić do piekarnika na około 10 - 15 min., w temp. 150 - 160°C. Jeśli macie piekarnik elektryczny, to pieczcie w tej niższej temperaturze najpierw na podgrzewaniu dół-góra, a od połowy pieczenia sama góra.
Wierzch ciasteczek pozostanie dość jasny, spód się odrobinę przyrumieni, wtedy je wyciągamy.
Jak ktoś lubi może posypać wierzch gruboziarnistym cukrem.

Stopka forum