Hej dziewczyny, pisze tutaj bo nie wiem co mam już robić .. Od paru miesięcy farbowałam włosy "szamponem" koloryzującym L'Oreal Casting Creme Gloss, nie jest to trwała koloryzacja i właśnie na tym mi zależało, ale do rzeczy..
Wszystko było pięknie, ładnie dopóki nie zaczęły wypadać mi włosy. Wszystkie badania miałam w normie, brałam witaminy itp .. ale problem tkwił w tym, że przy wypłukiwaniu się tej farby włosy po prostu wypadają. Nie jest to wypadanie garściami ale i tak mi to bardzo przeszkadza.. Mój naturalny kolor to jasny brąz a farbowałam na czarny. Kolor wyblakł, mam odrosty, więc proszę Was o rade - czy znacie jakieś farby bądź coś co przyciemi włosy w bardziej naturalny sposób, może w aptece coś takiego dostanę, cokolwiek co może mi pomóc.
Z góry dziękuje !!! ![]()
Znajdź gdzieś w pobliżu sklep zielarski i zapytaj o hennę, można nią ładnie przyciemnić włosy, kolorów jest dość sporo a na włosy działa jak odżywka. Też miałam problem z wypadaniem włosów, moje włosy po hennie były w o wiele lepszej kondycji i lśniły, ja z ciemnego brązu przyciemniałam je bardzo ciemny brąz. Co ważne taki dobry efekt uzyskiwałam po tradycyjnej hennie w proszku, nie gotowych preparatach w tubach na bazie henny. Czasem ciężko je kupić, część sklepów zielarskich ma już tylko te gotowce w tubach, ale zawsze możesz poszukać na allegro.
Dziękuje za pomoc
w poniedziałek biegnę ![]()
Jeśli uda Ci się kupić te proszkowaną to zalewa się to ciepła wodą lub herbatą do uzyskania konsystencji papki i takie cieplutkie błotko nakładasz na włosy, wówczas ja zawijam to folią, ręcznikiem albo dwoma, tak by jak najdłużej utrzymać ciepło. Zdarzało mi się też podgrzewać całość suszarką.
Powodzenia ![]()
Pamiętaj czarnulka, że po hennie tej prawdziwej, nie będziesz mogła już malować a tym bardziej rozjaśniać włosów chemicznie. Henna nie ma kolorów. Henna jest po prostu ruda. Ty zainteresuj się takim barwnikiem jak indygo i amla. W odpowiednich proporcjach. Stosuję farbowanie ziołami już od 3 lat, swoje włosy sprzedaje u fryzjerów więc myślę, że posiadam dość spora wiedzę. Jeśli jesteś zainteresowana gdzie kupić najlepsze jakościowo ziołowe barwniki oraz w jakich proporcjach je mieszać to zapraszam na priv. Chętnie pomogę ![]()
Wszelkie ziołowe mieszanki i tak często występują pod nazwą henny, niezależnie od koloru, po prostu powszechnie kojarzy się tak ziołowe farby do włosów
I ja nie obraziłabym się na namiar na porządną hennę, ostatnio w zielarskim nacięłam się na niezbyt dobrą. Odcień moich włosów ledwo się po niej ocieplił i zyskał kilka kasztanowych refleksów widocznych w silnym słonecznym świetle.
7 2013-09-23 23:49:20 Ostatnio edytowany przez WhiskeyInTheJar (2013-09-23 23:50:32)
Tak masz racje, na ziołowe mieszanki mówi sie henna, ale fajnie wyprowadzić kogoś z błędu by miał świadomość że jest to mylna nazwa i odnosi się tylko do jednego konkretnego zioła i konkretnego koloru. Chociaż henna stanowi zazwyczaj kolor bazowy do farbowania innymi ziołami. Kupuje ostatnio hennę ze sklepu pola henny, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę oraz ze sklepu mazidła. Też wystarczy wpisać i wyskoczy. Nie będę podawać konkretnych linków bo chyba tutaj nie wolno. Są naprawdę dobre jakościowo i dobrze łapią kolor, a mój ciemny chodny brąz jest dość ciężki do osiągnięcia ![]()
Byłam na obu stronach, linków faktycznie nie można wstawiać. Henne zamówiłam wczoraj przy okazji innych zakupów, sprawdzałam w internecie opinie i efekty wyglądało dobrze
Może wreszcie uda mi się trochę zrudzieć
Venita sobie z moimi włosami nie poradziła a to chyba obecnie najbardziej rozpowszechniona marka w sklepach zielarskich.