Jak w temacie. Pisać umiem całkiem fajnie, błędów nie robię, język polski to moje zainteresowanie, momentami zboczenie:) Uwielbiam pisać, ale z tego, co czytałam, wynika, że na opowiadaniach zbyt wiele się nie zarobi... Potrzebuję pracy na wczoraj właściwie, ale póki co ofert 'stacjonarnej' na razie nie mam. Jak w ogóle wygląda jakaś rejestracja np. w markecie tekstów albo giełdzie tekstów? Trzeba podawać jakieś swoje dokładne dane osobowe? Ile można zarobić? Ktoś z Was już tak pracował, pracuje? Mogę pisać naprawdę mnóstwo tekstów dziennie, lubię to i szybko mi to idzie, łatwo i przyjemnie, ale jak np.wyszukiwać tematy, które się sprzedadzą? Szukam mentorki/mentora, jakichś podstaw, od czego konkretnie zacząć...
A co to ma do SEO?
Z tego co czytałam jakiś czas temu, pisanie tekstów ma wiele wspólnego z SEO? Pisze się teksty z hasłami pod wyszukiwarki na zlecenie, na dany temat, co ułatwia pozycjonowanie i wyszukiwanie ich?
Kochana, ja wiem, ze potrzebujesz pracy na juz, ale na tym kokosow nie zarobisz... Wiecej zarabia sprzataczka...
SEO to określanie strategii pozycjonowania. Wymaga wiedzy technicznej. Pisanie tekstów to margines zagadnienia.
To prawda, seo copywritng jest wiedzą poboczną względem pozycjonowania, jednak jest także dobrym sposobem na rozpoczęcie swojej przygody z SEO. Polecam ci jednak założenie własnej strony lub bloga... na tym mozna dobrze zarobić, jesli jest się wytrwałym, pracowitym i ma się to coś, być moze ty to masz.
Oj, mylicie się - copywriting (a seocopywriting tym bardziej) ma bardzo dużo wspólnego z pozycjonowaniem
. Pozycjonowanie to inaczej SEO, więc jak może to nie mieć związku z seocopywritingiem.
Na giełdzie jest mało zleceń, a ze sprzedażą gotowych tekstów jest różnie i często ciężko trafić z tematem i dobrze wycenić tekst. Market mi nie podpasował bo swego czasu był tam problem z rozliczaniem się z US. Jest jeszcze textbookers. Tam pisze się tylko na zlecenie, ale stawki są niskie, szczególnie na początku. Plusem jest ilość dostępnych zleceń. Łatwiej się wprawić w tekstach tego typu, załapać o co chodzi i łapać zlecenia już bez pośredników. Minus- nie zawsze sprawiedliwy system oceniania, a od ocen zależy stawka za ilość znaków.
Skoro w pisaniu jesteś dobra to może spróbuj napisać książkę? Zaprzyj się i do dzieła. I bierz przykład np. z J. K. Rowling
Przed napisaniem Harrego Pottera utrzymywała się z opieki społecznej, a teraz jej majątek jest większy od królowej angielskiej ![]()
Ja tak właśnie się nakręcam. ![]()