Ślub- temat tabu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Ślub- temat tabu

Witam Was Drogie Net kobietki smile
Piszę bo mam mętlik w główce i chciałabym poznać Wasze opinie odnośnie tego tematu..
Otóż..
Jestem w związku od 7 lat, jest różnie czasem słonko, czasem deszcz..
Sprawa dotyczy ślubu. Od roku mieszkamy razem 2 lata temu były oświadczyny i.. stoimy w miejscu nic w tym kierunku nie robimy.. nie to, że bym nie chciała, bo chce bardzo, ale jego stosunek do ślubu mnie zniechęca. Podczas rozmów często zastanawiam się czy on naprawdę chce być ze mną na zawsze.. Chcemy tylko ślub cywilny to nam wystarczy, gdy pytam go kiedy za rok, za dwa odpowiada wtedy, że ja mam wybrać termin, on się dopasuje. Ale gdy słyszę takie słowa, to odechciewa mi się. Wydaje mi się, że skoro jesteśmy razem to powinniśmy wspólnie to ustalić, a on "zwala" wszystko na mnie. Jest mu to obojętne czy będzie to za pół roku czy dwa lata.. czy też wcale.. po co ma się żenić ma wszystko "za darmo" sex, podane do stołu itd. już nie wiem jak mam z nim rozmawiać.. doradźcie mi coś, nie chcę na siłę zmuszać go do tego, ale też nie chcę żyć złudną nadzieją, bo już dość czekam i nie wiem czy się kiedykolwiek zdecyduje..

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ślub- temat tabu

Próbowałaś z nim zwyczajnie porozmawiać?
Oświadczyny były jego pomysłem czy został do nich przez kogoś nakłoniony do takiego kroku.
Poza tematem ślubu dobrze czujesz się w związku.

3

Znam faceta który trzy razy się zaręczał, kiedy każda z kobiet po zaręczynach zaczęła wspominać o ślubie, starał się odwlec termin jak najdalej w czasie. Teraz ma 35 lat żyje w wolnym związku od dwoch lat, mają dziecko. Coś jest w niektórych, że boją się scementować związek, może strach zamknąć całkowicie furtkę  przed wolnością.
Taka forma nie jest dla ciebie wygodna, gdyby była nie pisałabyś na forum. Możesz postawić sprawę, na ostrzu noża, ale musisz się liczyć z tym, że facet stchórzy i zerwie zaręczyny.

4

agnik napisał/a:

Próbowałaś z nim zwyczajnie porozmawiać?
Oświadczyny były jego pomysłem czy został do nich przez kogoś nakłoniony do takiego kroku.
Poza tematem ślubu dobrze czujesz się w związku.

Rozmawialiśmy wielokrotnie, ale moje wnioski są takie:
jest mu to obojętne i nic w tym kierunku nie robi. Nie był zmuszany do oświadczyn z mojej strony. Widocznie ma czas..

5

nie rozumiem jak kobiety mówią:  ma wszystko "za darmo" sex, podane do stołu itd.

Jak Ci to przeszkadza to mu nie podawaj do stołu, a seks to co? karta przetargowa? jak nie masz z tego przyjemności to nie "kochaj" się z nim, a jak masz przyjemność to po co dajesz to jako argument?

Jeżeli chcesz z nim być to następnym razem po prostu odpowiedz "ok, jutro idziemy do USC ustalamy termin, najbliższy jaki mają"

6

Czasem problem ze ślubem leży gdzieś indziej
Mam znajomych którzy nie biorą ślubu bo ich nie stać na wesele. Są pod tak wielką presją rodziny i znajomych, że wesele musi być, bo co to za ślub bez wesela, że nie biorą ślubu.
Niektórzy się najnormalniej wstydzą całej tej oprawki w urzędzie lub kościele, wstydzą się pytań od rodziców z jednej i z drugiej strony.
Młodzi nie chcą stracić twarzy, nie chcą być porównywani z innymi itp.
Jak będzie normalny cichy ślub na kilkanaście osób, to zaraz się pojawią pytania o tych którzy nie byli i dlaczego? Ludzie się obrażają za to że nie zostali zaproszeni na ślub itp.

Czasami to jest powód odwlekania ślubu.

7

chciałam wyjść za mąż mieć nawet cywilny ślub nie chciał potem było Mu obojętne potem ja miałam wybrać datę>Zanim to zrobiłam to wpadliśmy zaszłam w ciążę dziewczynka się urodziła>Nie wypadało nie wziąć ślubu bo co ludzie powiedzą tylko już mnie wtedy nie był ślub do niczego potzrebny ale Jego rodzic by się wstydzili więc On też zapragnął tego ślubu.Wiki miała 7 miesięcy jak stanęłam przed ołtarzem i ksiądz zapytał czy chcę zostać Jego żoną.Zamyśliłam się bo w głębi serca nie chciałam.bałam się i byłam taka niepewna.Nie rozmawiałam z Nim nigdy jak z Przyjacielem.Od tego dnia miałlam męża i chyba tego żałuję bo nie umiałam wtedy szczerze porozmaiwiać czego się boję i teraz tez nie umiem a jestem zwykla gosposią nie żoną tylko słuzącą i nianią.I maszynką do seksu zero romantyzmu

8

Ojj tez to znam.niestety......zaszlam w ciaze....i ja i on chcemy tego dziecka i cieszymy sie. Z ciazy mimo ze byla nieplanowana.....i wlasnie nim zaszlam w ciaze niejednokrotnie zadawalam mu pytanie co by bylo gdybym zaszla w ciaze...i za kazdym razem odpowiadal ze wzialby zaraz ze mna slub cywilny:) i widzicie dziewczyny...w ciaze zaszlam a o slubie nawet nie wspomnial....wiec dzisiaj sama zadalam mu to pytanie...dodalam, ze jestem wierzaca i wypadaloby wziac slub...to odpowiedzial, ze on ma czas, ze potrzebuje czasu i ze nie mowi ze nie, ale ze na pewno.nie teraz tylko jak.dziecko podrosnie.....poklocilismy sie o to konkretnie.....takiego czegos sie zupelnie nie spodziewalam ....teraz juz wiem patrzac z perpektywy czasu ze czesto wlasnie wiecej mowi niz robi.....nie rozumiem skoro mnie kocha podobno tak ze nie wyobraza sobie zycia beze mnie to czemu niby jakims problemem dla.niego jest slub tym.bardziej ze mamy dziecko w drodze.......takze widzicie jak to jest z facetami.....z nimi nigdy nic nie wiadomo.....czasamo zastanawiam sie czy sa jacys normalni i odpowiedzialani faceci na tym swiecie jeszcze:)takze odpusc troche i nie mow mu nic o slubie. Niech dorosnie i podejmie sam decyzje dobrowolnie a nie " przez suszenie glowy".....ja po dzisiejszej rozmowie z moim facetem temat slubu zamykam.....jeszcze przyjdzie taki czas ze to on mnie bedzie o to prosil.....

9

Nirvanka87 napisał/a:

nie rozumiem jak kobiety mówią:  ma wszystko "za darmo" sex, podane do stołu itd.

Jak Ci to przeszkadza to mu nie podawaj do stołu, a seks to co? karta przetargowa? jak nie masz z tego przyjemności to nie "kochaj" się z nim, a jak masz przyjemność to po co dajesz to jako argument?

Też tego nie rozumiem.

Autorko proponuję porozmawiać z partnerem i bez przesadnych emocji (płaczu, histerii, krzyków, wyrzutów) powiedzieć mu jak odbierasz jego podejście do tego tematu. Że czujesz, że mu nie zależy. Że chciałabyś żeby się zaangażował.
A może mu rzeczywiście sam ślub jest obojętny - on chce z Tobą spędzić życie niezależnie od przysięgi w USC. Więc może mu być obojętne czy przysięgę złożycie za rok czy za dwa bo on po prostu już z Tobą żyje, a sam ślub jest tylko przypieczętowaniem, ale może dla niego mniej ważnym niż to Wasze wspólne, codzienne życie.

wiesz, nawet nie potrafie ci doradzic bo sama niewiem co bym zrobila- ja tez uwazam ze jak Kocha to powinien o slub zabiegac. ale z drugiej strony, moze sie boji ze sie wszystko rozpadnie po slubie- bo i tak bywa? hmmm...moze powiedz mu jak ty sie z tym czujesz, ze nie chcesz wymuszac itp ale ze juz jestescie dlugo razem i trzeba by to jakos zalegalizowac a jak nie to dlaczego...

Ja tez bym nie ustalala daty slubu 'sama'. facetowi musi tez zalezec na tym, moim zdaniem.

powodzonka!

11

Dziewczyny ja już sama nie wiem czemu tak zwleka z tą decyzją..
Czasem wydaje mi się, że do siebie nie pasujemy itd.. że tak się dzieję, bo boi się co będzie po ślubie, bo jak teraz są kłótnie "o drobiazgi" to co potem będzie..

12

Ja bym ustaliła ''rzeczywistą'' przyczynę odwlekania tego ślubu. Ktoś już tutaj pisał, że np. chodzi o to co ludzie powiedzą, o wstyd. Zazwyczaj jest tak, że chodzi o czas i gotowość lub też, kiedy przychodzą pierwsze kłótnie o drobiazgi, to pojawia się wątpienie i pytania: a co będzie po ślubie. Ustal z nim faktyczną przyczynę odwlekania (tego co siedzi podskórnie).

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024