dlaczego kwiaty mojego " skrzydłokwiatu " zrobiły się zielone ? czy on tak przekwita ? czy będą jeszcze białe ? może żle o niego dbałam ?
Skrzydłokwiat, jak i każdy inny kwiat niestety musi przekwitnąć kiedyś. Właśnie tak przekwita ![]()
Zetnij te kwiaty i tyle.
Jeśli liście skrzydłokwiatu są zielone, nie żółkną, nie przysychają, to znaczy że dbasz o niego dobrze. ![]()
Kwiaty stare mogą zielenieć ponieważ to białe "skrzydło" to nie jest kwiat tylko przeksztalcony liśc, kwiat to to żółte. Jak żółta część przękwita, to biała część usycha albo z powrotem zamienia się w lisc = zielenieje. Nic na to nie pporadzisz, to naturalny proces.
Może się też tak dziać z młodymi kwiatami przy nieddostatku światła.
Iceni, opisałaś to o wiele dokładniej
Ja nawet nie wiedziałam, że kwiat to tylko to żółte
![]()
A kiedy bede mogła się spodziewać nowych białych listków ? Dzięki bardzo za odpowiedź dopiero zaczynam moją przygodę z kwiatkami ![]()
W dobrych warunkach skrzydłokwiat może kwitnąć dwa razy do roku, czyli wiosna/lato a potem jesień/zima. w gorszych warunkach (brak światła, przesuszanie, uboga ziemia) kwitnie raz do roku a w bardzo marnych warunkach przestaje kwitnąć w ogóle. Nie lubi suchego powietrza za to dobrze znosi półcień. Z resztą jak wpiszesz nazwę w google to łatwo znajdziesz porady co do uprawy. Ogólnie to bardzo łatwa roślina.
Mój skrzydłokwiat jest uparciuchem i nie chciał wypuścić kwiatu. Poczytałam na internecie, zaaplikowałam mu jabłko i kwiatek wypuścił.
Dzięki bardzo napewno poczytam ![]()