Wsparcie faceta na bezrobociu - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-06-26 15:58:05

szirina
Przyjaciółka Forum

Wsparcie faceta na bezrobociu

jak podtrzymać na duchu bezrobotnego partnera ?? staram się jak mogę mówić mojemu że wszystko się ułoży że przecież w końcu znajdzie pracę ale on traci wiarę bo wysłał już w ponad 20 miejsc CV i nic do tej pory ........
cały czas chodzi zły smutny i mówi że nie jest mnie godny że moi rodzice na pewno nie chcą takiego chłopaka dla swojej córki. ehh nie wiem jak mu pomóc !!!!

If you wanna be somebody
If you wanna go somewhere
You better wake up ......
... and pay attention !!!!!!!!

#2 2009-06-26 16:08:06

sueno6
Moderator

Re: Wsparcie faceta na bezrobociu

Szirina - ja jestem po drugiej stronie - to ja nie mogę od miesiąca znaleźć pracy - a wysłałam cv i listy motywacyjne do ponad 60 miejsc...

I wiem doskonale jak czuję się Twój partner, choć z pewnością ten dołek u niego jest jeszcze większy - bo dla facetów praca i poczucie niezależności jest strasznie ważna...

Moja podstawowa rada - wspieraj go, nawet jeśli marudzi i wyolbrzymia pewne sprawy - nie wyśmiewaj tego i nie lekceważ - ale dawaj mu do zrozumienia, że jesteś z nim, dodawaj optymizmu...
najgorsze to stracić już zupełnie motywację do szukania i poczucie beznadziejności...
Niech się tylko nie poddaje, niech dalej szuka tej pracy - z pewnością uda mu się ją znaleźć..
Niech wie, że fakt że teraz jej nie ma - nie czyni go kimś gorszym, już takie czasy, że w niektórych branżach jest zastój i nie wiadomo jakbyśmy się starali - nic nie wskóramy....

Być jak płynąca rzeka...

#3 2009-06-26 17:00:27

Bliźniaczka22
Przyjaciółka Forum

własnie koleżanka wyżej ma rację, jedno co możesz zrobic to wspierać, też szukam i nic, mój tez tak mi mówił, tak się czuł a jak znalazł robotę to od razu inny człowiek smile wspieraj i módl sie oby szybko coś znalazł, nawet coś takiego chwilowego, może kasy duzo nie być ale żeby miał gdzie pracować bo tak to inaczej ci sie wykończy psychicznie facet. ach z nimi jak z bachorami czasem, a mówią że to my słabe, też nie moge znaleźć pracy ale nie robie z tego powodu arii mydlanej drugiej połówce non stop. nawet zresztą ja go bardziej pocieszałam niz on mnie, mówi mi tylko nie martw sie znajdziesz itp a ja? jak głupia na głowie stałam gdy on w dołku był, jeny oni to czasem tacy egoiści

Nigdy nie dawaj z siebie 100% w związku. Będzie mniej bolało, jak dostaniesz cios w serce. Pamietaj, że zawsze twa połówka może zakochać się w innej osobie
Miłość? To tylko w filmach...

#4 2009-06-27 13:37:20

szirina
Przyjaciółka Forum

chyba zaczyna być nie fajnie. mój zaczyna myśleć poważnie o wyjeździe za granice a dokładnie do Danii. chce bym jechała z nim a ja się boję !!!!! jego kolega załatwił by jemu pracę, a mi ?? wiadomo że nie .... radź sobie sama. od października mam ostatni rok licencjatu a znając jego nie będzie chciał już wracać do domu bo tam może zarobić. a ja tak żyć na pewno nie będę, wole już być sama !!!!  plany miały być inne a że on pracy znaleźć nie może już to kombinuje. boże !!!!! kiedy powiedziałam mu że nie chce jechać i się boję zarzucił mi że mu wszystko zabraniam , na statek nie w Anglii nie i teraz też nie. czy uważacie że ja go nie kocham ??sad bo gdybym go kochała to bym pojechała ?? jestem zdolna to zrobić ale zbyt wiele ryzykuję boje się i to by było robione tylko dla niego TYLKO

If you wanna be somebody

#5 2009-06-27 14:06:45

noelle87
Moderator

Szirino a nie mogłabyś pojechać z nim na wakacje, a potem wrócić i dalej się uczyć? tak czy siak żyjecie na odległość, a Ty boisz się zmian.. tu nie chodzi że zrobisz coś dla niego tylko ale może właśnie powinnaś? on nie powinien tkwić tutaj tylko dla Ciebie, bo co? ma siedzieć i gnić? to trochę egoistyczne podejście.. powinnaś się zastanowić co Ty byś zrobiła na jego miejscu.. decyzja łatwa nie będzie..

"Zamieszkałam Cię w sobie na codzień... smile zamówiłam już lampę i sofę!"

Regulamin forum NETKOBIET - UŻYTKOWNIKU- koniecznie przeczytaj!

#6 2009-06-27 14:33:49

yvette
Moderator

To jest ciezka sytuacja.
Mysle, ze jesli on nie moze znalezc pracy, a ma szanse w Danii, to powinien sprobowac. Gdybys nam napisala, ze jestes bezrobotna od jakiegos czasu, kolezanka moze zalatwic Ci prace za granica, ale wahasz sie, bo w Polsce masz faceta, z ktorym i tak zyjesz na odleglosc - tez pewnie doradzalabym Ci emigracje.
Ty z kolei musisz zatroszczyc sie o swoja edukacje - masz licencjat, bedziesz musiala skupic sie na pisaniu pracy. Tak wiec dla mnie to oczywiste, ze nie wyprowadzisz sie z nim - tym bardziej, ze w przeciwienstwie do swojego mezczyzny nie masz tam zagwarantowanego zatrudnienia. Poza tym wspolne zycie na emigracji oznaczaloby tez, ze musielibyscie znalezc mieszkanie dla dwojga. Poczatki w nowym kraju sa trudne i nie wiem, czy nie byloby lepiej, gdybyscie odczekali chwile, az on sie tam zaaklimatyzuje, zanim sciagnie Cie do siebie.
Zreszta o ile sie dobrze orientuje, Dania nie ma zupelnie otwartych granic jesli chodzi o prace, zgadza sie?

... Mam serce w ogniu i niewiele mam w tym życiu czasu, by żałować czegoś...

REGULAMIN Forum Netkobiety.pl - przeczytaj smile

#7 2009-06-27 15:41:04

szirina
Przyjaciółka Forum

chodzi tu generalnie o to że on tam ma kolegę który pracuje w restauracji i może załatwić mu prace za barem. mój facet nie umie angielskiego a chce jechać. pojadę za nim, jeśli pracy nie znajdę to wrócę do domu, ale tak się boję tego że on wracać nie będzie chciał już z tamtąd ...... no ale pojadę jeśli naprawdę się na to zdecyduje

If you wanna be somebody

Stopka forum