Czy zaraz po zaręczynach muszę koniecznie brać ślub?? Co sądzicie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy zaraz po zaręczynach muszę koniecznie brać ślub?? Co sądzicie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Czy zaraz po zaręczynach muszę koniecznie brać ślub?? Co sądzicie?

Dziewczyny, co o tym myślicie?
Opisze Wam moją sytuacje.
Jestem ze swoim chłopakiem juz 6 lat, od 2 lat mieszkamy razem. Nigdy nie nalegałam na zaręczyny ani na ślub, ale oczywiście marzyłam o tym.
I nareszcie nadszedł ten dzień, w styczniu mój Robert oświadczył się. Zrobił mi piękną niespodziankę, niczego się nie spodziewałam. smile
Ale na razie nie planujemy ślubu. ten pierścionek to dla mnie pewna deklaracja, kolejny etap w związku.

Ale spotkałam się z wyrzutami...
Często słyszę, kiedy bierzemy ślub, skoro już jestem zaręczona.
Kiedy odpowiadam że jeszcze nie mamy ustalonego terminu, słyszę słowa: "to po co się zaręczałaś, zaręczyny to przepustka do ślubu, ja jak już będę miała zaplanowany ślub to wtedy chce zaręczyn"....
Czuje wtedy jak wszystko się we mnie gotuje.
Przecież zaręczyny to odrębna sprawa, ślub jeszcze inna! Nie muszę od razu brać ślubu.
Jestem dumna z Roberta że sam zadecydował o tej chwili.

A co wy myślicie o tym?
Czy waszym zdaniem zaręczyny to pewien etap w związku którym można cieszyć się długi czas, czy uważacie tak jak moje znajome, że zaręczyny są POTRZEBNE DO ŚLUBU?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy zaraz po zaręczynach muszę koniecznie brać ślub?? Co sądzicie?

Co Cię obchodzą znajome? Twój ślub, Twoje życie. Nikomu nic do tego.

3

No coś Ty dziewczyno:)Prawdą jest fakt że to pewien etap w związku ale nie oznacza to że musisz już brać ślub.

Ja jestem od grudnia zaręczona ale ślub weźmiemy tak myślimy w przyszłym roku;)zobaczymy czy nam finanse pozwolą.My chcemy wtedy a nie że musimy.   Mój brat też 6 lat chodził z obecna już żoną ale na ślub po narzeczenstwie czekali 3 lata i jakoś było ok.
Po prostu myślę że albo ktoś Ci zazdrości albo chce się pobawić:)na Waszym ślubie i tak mówi.Nie przejmuj się tym co ktoś mówi bo to Wasza wspólna decyzja kiedy weźmiecie ślub:D

4

Są śluby bez zaręczyn, są i zaręczyny bez ślubu... Ot i kwestia tego jak dwoje ludzi się umówi. I póki tych dwoje jest zadowolonych, to innym wara od tego.

5

Adolfinaa napisał/a:

Jestem ze swoim chłopakiem juz 6 lat, od 2 lat mieszkamy razem. Nigdy nie nalegałam na zaręczyny ani na ślub, ale oczywiście marzyłam o tym.
I nareszcie nadszedł ten dzień, w styczniu mój Robert oświadczył się. Zrobił mi piękną niespodziankę, niczego się nie spodziewałam. smile
Ale na razie nie planujemy ślubu. ten pierścionek to dla mnie pewna deklaracja, kolejny etap w związku.

Ale spotkałam się z wyrzutami...
Często słyszę, kiedy bierzemy ślub, skoro już jestem zaręczona.
Kiedy odpowiadam że jeszcze nie mamy ustalonego terminu, słyszę słowa: "to po co się zaręczałaś, zaręczyny to przepustka do ślubu, ja jak już będę miała zaplanowany ślub to wtedy chce zaręczyn"....

Czuje wtedy jak wszystko się we mnie gotuje.
Przecież zaręczyny to odrębna sprawa, ślub jeszcze inna! Nie muszę od razu brać ślubu.
Jestem dumna z Roberta że sam zadecydował o tej chwili.

A co wy myślicie o tym?
Czy waszym zdaniem zaręczyny to pewien etap w związku którym można cieszyć się długi czas, czy uważacie tak jak moje znajome, że zaręczyny są POTRZEBNE DO ŚLUBU?

Problem, jak widzę, z otoczeniem.

Zawsze możesz odpowiedzieć, że:

- Ty chcesz tak, a ja chcę inaczej. I na pewno powiem Ci na tyle wcześnie, że będziesz mogła się cieszyć razem ze mną.

A w ogóle, o pewnych kwestiach z pewnymi Osobami lepiej nie rozmawiać. Jeśli kto kupuje bilet, to czy od razu musi wsiadać do pierwszego autobusu, który podjeżdża, zamiast czekać na ten wybrany przez siebie, który jedzie najbliżej jego miejsca zamieszkania?

6

Nie wiem czym Ty się przejmujesz. Nie masz większych problemów? Bo ja nigdy nie przejmowałam się zdaniem innych,które dotyczą mojego życia, nawet najbliższych.

7

Podobała mi się odpowiedź znajomego na uporczywe pytania pewnej osoby o termin ślubu. "Na dniach. Wyślę ci gołębia z zaproszeniem". wink Od tamtej pory ma spokój.

8

Musisz się do tego przyzwyczaić, ignorować, im szybciej tym lepiej. Jak już ślub będzie za wami to będziesz słuchać kiedy dziecko.
Takie naciski są drażniące ale ja się nauczyłam je puszczać mimo uszu, chociaż przy większym natężeniu i mnie drażnią.

9

Myślę, że sama dałaś sobie odpowiedź

Adolfinaa napisał/a:

Żyjecie ze sobą długo, ty chciałabyś ślubu a nie związku na kocią łapę i kiedy następuje pierwszy etap drogi do ołtarza, ty zadajesz pytania czy może jednak poszukać dróżki naokoło?

Wyobraź sobie sytuację w drugą stronę przychodzi do ciebie koleżka i mówi:
"zobacz jaki ładny pierścionek kupił mi mój chłopak"
"zobacz jaki ładny pierścionek zaręczynowy dostałam"
W pierwszym przypadku równie dobrze mogłyby być to kwiaty, sukienka, książka, cokolwiek.
W drugim przypadku - prawdopodobnie pomyślisz, że twoja koleżka wkrótce założy rodzinę.

Jeżeli to jest tylko pierścionek, to po co o tym mówisz, jako o czymś istotnym w twoim życiu?

10

Kochani, ja nie przejmuje się słowami znajomych big_smile jest to co prawda męczące, ale założyłam ten wątek bardziej po to aby poznac wasze zdanie na ten temat, co wy myślicie o tym, czy zgadzacie się ze mną? smile
co do wypowiedzi Averyl - pierścionek traktuje jako zaręczynowy, były piekne kwiaty, oraz pytanie czy wyjde za niego:) więc tak też mówię znajomym, ale nie myślałam że zaraz będą na mnie naskakiwac, że mam brac od razu ślub, no bo pierścionek. Mam nadzieje ze rozumiecie mnie smile dla mnie jest to informacja od Roberta: "Kocham Cię, chce Ci pokazac jak bardzo jesteś dla mnie ważna, i że chce się z Tobą ożenic." a nie coś w stylu: "Jesteśmy juz tyle ze sobą, musimy wziąc ślub, wobec tego muszę najpierw poprosic cie o rękę" big_smile

11

Mi tez ostatnio chlopak sie oswiadczyl i tez slysze kiedy slub i wgl.
Ale zbytnio na to nie zwazam smile Nasza decyzja kiedy sie pobierzemy.
I nie wiem czemu nie ktorzy mysla, ze po zareczynach od razu musi byc slub, przeciez to sprawa indywidualna. Ja napewno, jeszcze troche poczekam. Fakt, jest to kolejny etap w naszym zwiazku, zyciu i wgl , ale decyzje kiedy sie pobierzemy podejmiemy my sami smile
Wy tez tak zrobcie.

12

My planujemy ślub po 2-3 latach od zaręczyn ze względu na moje studia i finanse, bo w ten czas sami odłożymy sobie pieniądze na piękny ślub i wesele smile Jestem jeszcze przed oświadczynami, czekam na nie od miesiąca, ale wiem, że mój ukochany szykuje coś specjalnego i potrzebuje więcej czasu smile

Większość osób wie o naszych planach, bo to była nasza wspólna decyzja i częśc dziwi się- po co i dlaczego skoro nie chcemy teraz ślubu. A my chcemy, ale musimy sobie na to zapracować i dobrze się przygotować.

13

Dla mnie to też nie jest nic oczywistego, że po zaręczynach od razu musi być ślub.
Według mnie, narzeczeństwem można się cieszyć tyle ile się chce i nic nikomu do tego smile
Ten pierścionek na palcu, ma być symbolem "wyższego stopnia" związku i tyle.
To znak, że "myśli się" o ślubie, a nie że już się do niego szykuje wink

14

ją też jestem tego zdania, że zaręczyny to nowy etap w związku, deklaracja która powinna wyjść od faceta, i ten stan zaręczyn może trwać rok, a Nawet 5 lat, w których macie czas by dopiero zacząć rozmawiać o ślubie i coś powoli planować. smile dla mnie dziwna kolejność, najpierw plany o ślubie a potem zaręczyny ;p

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy zaraz po zaręczynach muszę koniecznie brać ślub?? Co sądzicie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024