OFEnsywa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: OFEnsywa

Witam,
Chciałem się dowiedzieć, czy dobrze rozumiem nowy pomysł emerytalny w Polsce. OFE pozostaje, ale tylko w części akcyjnej, aby utrzymać atrakcyjność naszego rynku kapitałowego dla inwestorów z krajów rozwiniętych. Natomiast część obligacyjna przechodzi do ZUS. Czyli:
Przykład:
Michał Nowak pracuje na etacie i po miesiącu pracodawca odprowadził mu 700 zł składki emerytalnej. 450 idzie do ZUS, 150 na obligacje w OFE, 100 na akcje w OFE. W tym samym czasie ZUS musi wypłacić emeryturę Zdzisławowi Nowakowi, dziadkowi Michała 1200 zł. ZUS-owi brakuje na wypłatę więc dostaje dotację ze Skarbu Państwa, który pożyczył pieniądze od OFE w postaci emisji obligacji skarbowych. Państwo ma dług, Michał odłożone środki zainwestowane np. w dwuletnie obligacje skarbowe, których ryzyko jest znikome, ponieważ za dwa lata będzie wykup. Po reformie, środki z obligacji Michała, a więc obligacje trafiają do ZUS. Obligacje są umarzane, więc Państwo ma mniejszy dług publiczny i nie zaciąga kolejnego, bo wszystkie przyszłe składki do OFE na część obligacyjną trafiają do ZUS i później bezpośrednio do emerytów i rencistów.
Michał, wcześniej posiadający 2 letnie skarbowe o znikomym ryzyku, nagle przechodzi w posiadanie 40 letniej obligacji która ładnie się nazywa ?ZUS? ma świetną stopę zwrotu o ryzyku porównywalnym do Obligacji skarbowej Ugandy.
Obywatel jest poszkodowany, natomiast rząd, załata dziurę w budżecie. A kto wypłaci Michałowi za 40 lat emeryturę, jak będzie już tylko 2 pracujących na jednego emeryta? Nie będzie już z czego zabrać. 40 letnia ?obligacja ZUS? okaże się śmieciowa. Jest to odroczenie problemu, który w przyszłości powróci w większej skali.

Niestety najbardziej martwi mnie to, o czym słuchałem w windzie u mnie w pracy. Młodzi ludzie rozmawiali i zastanawiali się, ze ciekawe kiedy oni dostaną emeryturę. Świadomość ludzi jest na poziomie epoki kamienia. Interesują się młodzi ludzie kiedy i ile dostaną z ZUS, jak to może być nawet 20% ostatnich zarobków przed emeryturą. I to jeszcze w tak późnym wieku. Nie wiem czy oni zdają sobie sprawę, że nie wydolą do tego wieku w pracy. Miałem się już ich pytać, a gdzie macie III filar. Nie mówię tu o tym pierwotnym, wymyślonym przez firmy ubezpieczeniowe i zrobienie z tego ubezpieczenia i guzik z tego jest, tylko czyste fundusze inwestycyjne, dla tych co nie znają się na inwestowaniu. Ci co mają pojęcie to wiadomo ETF-y, coś lewarowanego, dla zwiększenia zyskowności itd. Ale zwyczajne fundusze nie mają możliwości upaść. upaść może TFI. W w upadek TFI nie wchodzą środki zainwestowane w fundusz.
Niestety świadomość ludzi w miastach jest niska, a o wsi już nie mówię.

Rządowi jest na rękę aby świadomość była niska. Ja od trzech lat regularnie odkładam na jeden parasol funduszy inwestycyjnych, oraz stale zwiększam środki na rachunku forexowym. moja żona ma parasol, synowi też stworzę jego indywidualny program. Dzięki temu planuję w wieku 50 lat przestać pracować i odejść na emeryturę. To dla gospodarki nie jest dobre, bo nie będę brał udziału w PKB.

Zobacz podobne tematy :

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024