Oko Horusa? To zły znak? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Oko Horusa? To zły znak?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Oko Horusa? To zły znak?

Witajcie Netkobiety,
niedawno kupiłam sobie na allegro wisiorek z niebieskim okiem zwany "Okiem Horusa" oto link do aukcji ze zdjęciem: http://allegro.pl/naszyjnik-oko-horusa-amulet-swarovski-np25-i3360411524.html

W internecie przez przypadek zaczęłam szukać znaczenia tego symbolu i znalazłam, że jest to zakazany symbol używany w satanizmie.

Udjat (Oko Horusa) Święte oko Horusa (boga Nieba). Ma przypominać ciągłą wszechobecność bogów, którzy widzą zawsze i wszędzie. Noszony jako amulet ma chronić przed nieżyczliwym spojrzeniem bogów, zwierzchników, zawiścią i zazdrością. Symbol, który sataniści odnoszą do Lucyfera.

Pierwotnie hieroglif i symbol egipski, oko Ra.
W okultyzmie i satanizmie ? symbol odnoszący się do
Lucyfera, króla piekła. Oznacza wszechwidzące oko, które
? choć lekko przymknięte ? przypomina, że diabeł cię
obserwuje. Oznacza opiekę Lucyfera nad jego wyznawcami.
Spadająca poniżej łza oznaczać ma płacz Lucyfera
nad tymi, którzy są jeszcze poza jego wpływem.
Wg satanistów i okultystów znak ten ma zapewniać im
ochronę. Często stosują tylko wybrane części tego znaku,
podobnie jak czynili to Egipcjanie. Znaku tego używa się
jako narzędzia do otwarcia się na ?dar? jasnowidzenia.

Czy powinnam się tego pozbyć? bardzo mi się podoba wizualnie, ale skoro ma takie znaczenia, a ja jestem osobą wierzącą to nie powinnam go nosić? Myślałam, że ten symbol jest niegrożny, że to oko Proroka.Teraz się dowiedziałam:(

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Oko Horusa? To zły znak?

Jeżeli masz go nosić i ciągle zastanawiać się nad jego szatańskimi mocami to lepiej się go pozbądź.

3

A ja mam jeden taki amulet w salonie juz od ponad 5 lat i nie zauwazylam jakis zlych mocy otaczajacych moje obejscie big_smile
A mam go bo bylam w Turcji i spodobaly mi sie kolory. Zawiesilam w salonie bo mi sie podoba.

Nie masz wiekszych problemow niz glupi amulet? smile

4 Ostatnio edytowany przez ZaubererDE (2013-07-14 18:41:59)

Ten symbol jest w centralnym punkcie prawie każdego katolickiego kościoła, tak samo jak krzyż Baala.
Niby chrześcijanie nie powinni wcale przywiązywać wagi do symboli, a jednak jakoś ich świątynie ozdabiane są symbolami o szemranym pochodzeniu.
Na ołtarzu krzyż, a na przeciwko, frontem do kapłanów odprawiających mszę, witraż z wielkim symbolem słońca.

Dla prawdziwego chrześcijanina, wierzącego w nauki Jezusa a nie to co proponuje kościół albo jakaś inna sekta, problem się zaczyna, gdy zabobonnie wierzysz np. w lecznicze działanie pierścienia Atlantów i z tego powodu go nosisz, albo ochronne działanie medalika św. Benedykta.

Tak na prawdę, to możesz nosić wszystko co chcesz, o ile nie wierzysz w jakąś magiczną moc symboli i traktujesz to wyłącznie jako ozdobę, ładny wisiorek.
Chrześcijanin ma wierzyć w moc Jezusa a nie w kawałek metalu lub jakiś obrazek na ołtarzu.

Pamiętam jak mnie śmieszył księżulo w gimnazjum, który opowiadał nam, że Led Zeppelin to satanistyczny zespół, który używał na okładkach satanistycznych symboli.
Po czym w niedzielę wychodził odprawiać mszę w ornacie ozdobionym dokładnie tym samym, okultystycznym symbolem co na okładce płyty przed którą ostrzegał.

5

Symbol jest tylko symbolem i o ile dla ciebie będzie tylko ozdobą to żadnej złej mocy mieć nie będzie. Podobnie z "łapaczem snów", który często występuje w tatuażach, a dla Indian północnoamerykańskich miał znaczenie magiczne. Krzyż też dla nas chrześcijan ma znaczenie ważne, ale to nie oznacza, że sam w sobie ma jakaś magiczną moc. No chyba, że zaczniesz wierzyć, że oko Horusa ma jakąś moc, wtedy będzie to złamaniem pierwszego przykazania  (o ile jesteś chrześcijanką i cię to obchodzi).

6

Kupiłam go bo mi się podobał, nie wierzę w jego jakieś magiczne właściwości.  Tylko chciałam mieć pewność czy przypadkiem ten symbol nie będzie odbierany negatywnie. Bardzo mi przypomina oko Proroka, które mama przywiozła mi z Turcji.

Głupotami nie ma co sobie głowy zawracać:) dziękuje za odpowiedzi

7

sophie877 napisał/a:

Kupiłam go bo mi się podobał, nie wierzę w jego jakieś magiczne właściwości.  Tylko chciałam mieć pewność czy przypadkiem ten symbol nie będzie odbierany negatywnie. Bardzo mi przypomina oko Proroka, które mama przywiozła mi z Turcji.

Debil może odebrać negatywnie dosłownie wszystko, nie masz na to wpływu.

Pan Lewski napisał/a:
sophie877 napisał/a:

Puentując jak mawiał Albert  Einstein
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

9

Pan Lewski napisał/a:
sophie877 napisał/a:

Panie Lewski, mam nieco inną definicję debila: to człowiek o ograniczonym poziomie inteligencji, który nie widzi związku nawet pomiędzy oczywistymi faktami.

Co dla mnie jest oczywistym faktem w tym przypadku. Jest nim nastawienie i wiara. Oko Horusa będzie działało negatywnie na życie Sophie877 gdy Ona poczuje się obserwowana.

Sophie877, dar jasnego widzenia spraw powstaje w wyniku Twojego osobistego wysiłku zrozumienia zasad otaczającego świata. Jedną z zasad jasnego widzenia jest to, aby niczego nie czyniĆ w niezgodzie z sobą i nie czyni tego, co wzbudza złe przeczucia i strach (nie myli z lękami, które są "nagonką diabła"). Horus (Syn Czarnej Madonny) nie musi istnieĆ nigdzie indziej poza Twoją wyobraźnią, aby mógł działaĆ na Twoje myśli. Już sama wiara w to, że Cię obserwuje będzie miało wpływ i ma już wpływ na Twoje myśli, bo inaczej byś nie napisała tego posta. Nie chcesz żeby wywierał wpływ to go nie zakładaj.

Pierwsi chrześcijanie nie nosili żadnych znaków zewnętrznych, tak zwanych sakramentaliów także (medalików, obrączek). Dziś te wisiorki, kiedyś pogańskie, mają im przynosiĆ szczęście i opiekę Boga. A jest to tylko zwycięstwo starych religii, zwanych pogańskimi, w których nie znano jeszcze wyzwalającej siły miłości i zniewalającej siły nienawiści.

10 Ostatnio edytowany przez adamajkis (2013-07-29 14:00:02)

Animus napisał/a:

Pierwsi chrześcijanie nie nosili żadnych znaków zewnętrznych, tak zwanych sakramentaliów także (medalików, obrączek). Dziś te wisiorki, kiedyś pogańskie, mają im przynosiĆ szczęście i opiekę Boga. A jest to tylko zwycięstwo starych religii, zwanych pogańskimi, w których nie znano jeszcze wyzwalającej siły miłości i zniewalającej siły nienawiści.

Akuratnie w tym przypadku pierwsi chrześcijanie, to nie za bardzo dobry przykład. Oni nie potrzebowali znaków działania Boga, dopiero co byli po poważnym znaku jakim była śmierć Jezusa. smile
Oczywiście jeżeli ktoś uważa, że jest w nich moc (a jest takich ludzi wielu), to oczywiście nasuwają się skojarzenia pogańskie. Znaki takowe należy traktować jako część Tradycji i pomoc w rozowoju duchowosci. Dobrym przykładem jest chocby różaniec, mozna odmawiać modlitwe bez słów, ale w Kościele uznano, że lepiej będzie odmawiać ta modlitwe przesuwając palce po różańcu i najlepiej łączac myśl ze słowem czyli wypowiadając ją. smile

11

Szczerze mówiąc ja bym się czuła źle posiadając coś takiego, po tym jak przeczytałam ten opis na allegro z linka... Typowy opis pogańskiego amuletu.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Oko Horusa? To zły znak?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024