Obcięłam włosy - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2007-10-04 20:10:20

Emilia
Moderator

Obcięłam włosy

Dnia 3 października br., pierwszy raz od ponad 15 lat, zdecydowałam się na drastyczne cięcie. Wczoraj rano sięgały jeszcze do połowy pleców, a po południu już nieco poniżej ucha. Zawsze odpowiadał mi wizerunek siebie jako postaci w rodzaju "rusałki", ale teraz czuję się jak inna osoba, jak nowo narodzona. I myślę, że do mojej obecnej profesji pasuję bardziej jako osoba w krótkich, niż w długich.
Nie wiem tylko, jak zareaguje mój małżonek - nie widzieliśmy się już prawie 2 tygodnie (wraca w sobotę). Zawsze mówił mi, że nie wyobraża sobie, żebym mogła mieć krótsze włosy, a teraz... chyba mnie zabije. Trochę się boję tego naszego spotkania i zapewne jego wymówek.  On lubi, kiedy kobieta jest naturalna, tzn. bez makijażu, bez specjalnej fryzury. A ja teraz nie wyglądam tak, jakby on chciał.

Ostatnio edytowany przez Emilia (2008-09-20 17:00:41)

Najlepsze rzeczy w życiu dostaje się za darmo wink.

#2 2007-10-04 20:20:37

Carol
Słodka Czarodziejka

Re: Obcięłam włosy

Gratulacje tak odwaznej decyzji!!! Zawsze podziwialam u kobiet takie wlasnie zmiany - ciach i nie ma watpliwosci, ze sie bylo u fryzjera :-) Swoja droga jak Ci sie udalo uchowac przez 15 lat nic nie zmianiajac  na dlugosci ? :-) maz napewno bedzie zachwycony - wkoncu nie przefarbowalas sie ani nie postawilas sobie irokeza ;-)
Ja rowniez szczesliwie u boku mam pana, ktory kocha mnie "taka jak Bog stworzyl". Odpada mi presja wygladania zawsze 'nienagannie' (makijaz, ulozona fryzura...tyle stresu...brrrr).

Psycholog z wyksztalcenia.
Obszar zainteresowan: piękno człowieka.

#3 2007-10-06 00:09:02

Emilia
Moderator

Nie no, w ciągu tych 15 lat regularnie podcinałam końcówki, ale na takie drastyczne cięcie się nie zdecydowałam. Wszyscy mówią mi, że świetnie wyglądam, a nawet lepiej wyglądam w krótszych włosach, tylko boję się, że On tego nie zaakceptuje (tzn. zaakceptować będzie musiał, ale będzie mi to wypominał przez następne 20 lat ).

#4 2007-10-09 11:32:14

Emilia
Moderator

No i "moje kochanie" przyjechało w końcu i pierwsze słowa, jakie od niego usłyszałam, brzmiały: "ale brzydko wyglądasz", a chwilę później "wyglądasz jak stara baba". Potem usłyszałam, że nie jestem już jego Milą, tą Milą, która tak mu się podobała i którą kochał. Poryczałam się.
Ja wiem, że wyglądam świetnie, o wiele bardziej atrakcyjnie niż wcześniej, ale może właśnie to tak naprawdę mu się nie podoba.

Ostatnio edytowany przez Emilia (2008-09-20 17:01:33)

#5 2007-10-12 08:31:08

Carol
Słodka Czarodziejka

Tacy to juz sa czasem mezczyzni. Czuja sie zagrozeni, niepewni i zamiast zalatwic to z soba samym to nas krzywdza. Jakby to obciecie wlosow mialo byc jakims ciosem w niego wymierzonym...I to patrialchalne traktowanie...Napewno wkoncu dojrzeje i "zaakceptuje" :-) twoj nowy image. 3mamy kciuki aby stalo sie to jak najszybciej!

Psycholog z wyksztalcenia.
Obszar zainteresowan: piękno człowieka.

#6 2007-10-12 09:06:50

Emilia
Moderator

Wczoraj powiedział, że jednak ładnie wyglądam, ale on i tak był przyzwyczajony do długich włosów i trudno mu się przyzwyczaić do krótkich.
I że nie lubi zmian.
Tyle że to, cholera, są MOJE włosy!!!! Oczywiście tłumaczyłam mu to; ale on ciągle swoje, że ja jestem JEGO żoną! To co, mam się go pytać za każdym razem, gdy bęcxdę chciała coś zmienić w swoim wyglądzie?
Tak, masz rację, to jest patriarchalne traktowanie.

#7 2009-04-24 13:13:58

dorrottaa
Zbanowany

Stare przysłowie mówi, że zmiana jest prawie tak dobra jak odpoczyneK!
Czego się bać, małżonek na pewno zaakceptuje. Nie będzie miał wyjścia big_smile

Stopka forum