Polska w śmieciach - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Polska w śmieciach

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Polska w śmieciach

Witajcie!

Czy macie może podobne spostrzeżenie co ja - że Polska niestety jest mocno zaśmieconym krajem?
Ludzie nie dbają o środowisko i uważają, że jeden papierek wyrzucony w lesie czy w parku nie zaszkodzi nikomu...tępię takie zachowanie jak tylko mogę, ale to jak walka z wiatrakami...
Często chodzę po lesie - czy to w moich rodzinnych wiejskich zakątkach czy w lasach komunalnych w Poznaniu i jestem przerażona...dlaczego ludzie tak nie szanują przyrody?
Nie mówię już o wyrzuconych tapczanach czy lodówkach (tacy ludzie to już dno totalne), ale skąd w Nas takie poczucie wyższości nad naturą? - przecież to my powinniśmy o nią zadbać a nie dawać dodatkowego kopa...
Świadomość ekologiczna Polaków jest bardzo niska...tylko co zrobić, żeby to zmienić?
Są niby różne akcje jak np. "Sprzątanie świata", ale co z tego skoro dzieci najpierw te śmieci zbierają, a po całej akcji i tak powtarzają swoje nawyki i śmiecą ponownie...
Czy to już nasza cecha narodowa? Nie wiem....

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Polska w śmieciach

masz racje Sueno, mnie tez to bardzo drazni. jak jezdze pociagiem to widze ta mase smieci, powyrzucana przy torach, w lasach, ludzie wyrzucaja tam wlasnei wieksze smieci, niepotrzebne stare rzeczy z domu. mnie to przeraza. szczegolnie na wiosne jest to widoczne, jak stopnieje snieg, a zielono jesszcze nie jest, to wtedy po prostu kroluja smieci! teraz jzu tego mniej, bo roslinnosc to zakrywa ale na wiosne jest strasznie.

a z czego to wynika? ludzie produkuja zbyt wiele smieci, i nie maja co z tym robic. Ci co mieszkaja w wiekszych miastach, w blokach, maja przynajmniej kosze na smieci, ale Ci mieszkajacy na wsi czy w mniejszych miejscowosciach w domach prywatnych nie maja co z tym robic. widze jak jest w mojej miesjcowosci- od jakiegos czasu kazde gospodarstwa domowe ma kosz, i placi sie za niego i za oproznianie.
ale kiedys tak nie bylo, wiec ludzie nie mieli co z tym robic, wiec sie nie dziwie ze wyrzucali smieci gdzies do lasow, na pola itd.
i chyab taki nawyk ludziom pozostal.

3

Nie tylko lasy są zaśmiecane. Wystarczy przejść się po własnej miejscowości, a zauważymy śmieci. Dorośli wyrzucają niedopałki papierosów, dzieci papierki po cukierkach czy chipsach i to w towarzystwie rodzica itd. Niestety jeszcze sporo czasu upłynie zanim w naszym kraju zwalczymy zaśmiecanie środowiska i znieczulicę na takie zachowanie.

4

ale tez zauwazylam, ze jest tak malo koszy na smieci, ze nie ma gdzie tych smieci wyrzucac, albo sa tak przepelnione ze i tak wsyztsko z nich wylatuje, i te smieci sa roznoszone przez wiatr
do tego ludzie mysla o tysiacu innych spraw a nie o tym, ze przeca lepiej tego smiecia schowac do torebki kieszeni czy gdziekolwiek, i pozniej wyrzucic jak bedzie gdzie, tylko wyrzucaja gdziekolwiek

5

Macie rację dziewczyny...
rzeczywiście koszy w naszym kraju jest zdecydowanie za mało...choć akurat dla mnie to nie problem...
Jednak większość osób, które zaobserwowałam jakoś za bardzo się nie rozglądało za jakimkolwiek koszem, po prostu odruchowo wyrzucały śmieci, jakby to było coś naturalnego tongue
Nie wiem czy to kiedykolwiek się zmieni, dzieci właśnie od małego powinny być uczone dbania o środowisko, jednak dopóki sami rodzice nie będą tego świadomi i nie będą wpajać tego dzieciom - będzie to bardzo trudne...

6

Tak jesteśmy zaśmieceni wkoło.Wszędzie walaja sie śmieci.
Przyznam Ci sueno rację,że dla ludzi wyrzucenie papierka,butelki jest jakąś rzeczą wykonywaną w sposób instynktowny.Mam coś w ręce to wyrzuce obojetnie gdzie.Ja jeżeli nie mam kosza to wkładam do torby i wyrzucam w domu i tak też uczę moje dzieci.I  powiem Wam ,że mają to wpojone już. Miałam taką sytuacje,że zabrałam koleżanke moich córek na spacer i przy okazji wstąpiłyśmy do sklepu na lody.No i własnie ta dziewczynka wyrzuciła papierek na pobocze.I moja córka,siedmiolatka zwróciła jej uwage,że tak sie nie robi.Byłam w szoku.Ale tak jak postępują dzieci tak robią też rodzice,wiec skąd  te dzieci mają brać przykład.Ale powiedzcie mi czy ludzią te śmieci nie przeszkadzają ,nie kłuje ich ten bałagan w oczy??A może w domu tez mają śmieci i całe życie zaśmiecone.

7

Oliwka - pozazdrościć takiej super córy wink Twoje wychowanie dzieci jest naprawdę godne pochwalenia!
Jak bardzo bym chciała, żeby również inni rodzice tak wychowywali swoje pociechy...
Też mnie właśnie zastanawia fakt, że jakoś wielu ludziom nie przeszkadza ten cały śmietnik wokół nich...czasami obserwowałam ludzi nad jeziorem, którzy śmiecili nawet wokół swojego koca i tak sobie odpoczywali w śmietniku...dla mnie to niepojęte! Może rzeczywiście lubią takie "klimaty" i w mieszkaniu mają podobnie wink

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Polska w śmieciach

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024