Witam na forum
od razu przejdę do rzeczy - przepraszam jeśli podobny wątek już był ale myślę że warto założyć, bo większych głupot ode mnie chyba nikt nie wypisze
Otóż lada moment zamieszkam z partnerem, do tego mamy jeszcze dziecko w drodze, a ja nigdy jeszcze nie byłam w roli gospodyni. Z góry zakładam, że będę musiała zajmować się całym mieszkaniem, a mam prawie 90m2 więc będzie co robić, tym bardziej przy dziecku. I tutaj pojawiają się moje pytania do Was, doświadczonych już kobiet jako że moja mama nigdy nie była jakimś wzorem czystości, a ja idąc jej śladem nigdy specjalnie nie angażowałam się w porządki, zdałam sobie sprawę, że nie wiem nic o prowadzeniu domu ale mam zamiar się wszystkiego nauczyć bo chcę mieć w domu zwyczajnie czysto.
Pytania na pewno wydadzą Wam się żenująco głupie, ale ja naprawdę nie wiem, jak się do tego zabrać. Otóż:
- mam starą pralkę po babci mojego narzeczonego, ale nigdy jej nie poznałam i nie wiem jaką była osobą. Pralka ma około 10 lat więc swoje już przeszła, czy wiecie może w jaki sposób mogę tą pralkę wyczyścić, tak żeby pozbyć się jakichś starych osadów z proszków/płynów? wiem, że jest calgon ale on jest chyba tylko na kamień, a ja nie wiem jak się zabrać za tą pralkę, żeby z pierwszym praniem nie dostać zawału i żeby się nie okazało, że całe pranie mi czymś śmierdzi... nie ukrywam że brzydzę się trochę z niej korzystać..
dalej w temacie prania (na prawdę wstyd jest mi pytać )
- załóżmy, że raz na 2-3 dni będę ścierać kurze i zużyję do tego 1-2 ścierki, plus jakaś mokra szmata do podłogi i ścierki z kuchni - to czy pierzecie od razu taką ścierkę do podłogi w pralce czy tylko płuczecie do następnego razu? czy pierzecie ją razem z innymi ścierkami? czy ścierki z kuchni pierzecie jakoś osobno? bo chyba nie opłaca się załączać pralki na kilka ściereczek?
- czy ręczniki pierzecie razem z ubraniami, czy zupełnie osobno? czy można prać ręczniki razem z pościelą?
- jak pierzecie bieliznę osobistą? majtki razem ze skarpetkami i między tym jeszcze ciuchy czy jakoś inaczej?
- mój facet trenuje codziennie na siłowni, czy takie ubrania z treningu pierzecie tez osobno? tylko wtedy znowu ubrania pomieszają się z bielizną...
- jeśli myjecie podłogę mopem, to jak potem go płuczecie? w wannie pod bieżąca wodą, czy jakoś w wiadrze i coś do tego dodajecie? znam osoby, które nie płuczą mopa po umyciu podłogi
to na razie tyle, co przychodzi mi do głowy, dzięki z góry za odpowiedzi