Lęk przed podróżą za granicę - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-06-16 13:15:43

Plata
Niewinne początki

Lęk przed podróżą za granicę

Mam wielką potrzebę odwiedzenia mojej córki i wnuka, którzy mieszkają w Anglii. Boję sie latać  samolotem, ale podróż autokarem też mnie przeraża. Ten problem zabiera mi radość życia i jest ze mną coraz gorzej. Ten problem trwa od 4 lat i codziennie myślę o nim. Mam wyrzuty sumienia wobec córki. W Polsce nie mam problemu z poruszaniem się (ale w czyimś towarzystwie). Myślę, że problem sprowadza sie do lęku przed zwiększającą się odległością.  Bylam pewna, że wtym roku dam sobie radę, znam język prześledziłam rozkłady jazdy autokarów (próbowałam się oswoić z tym). W momencie gdy zbliża się termin wyjazdu jestem przerażona i matrwię się że kolejny raz nie odwiedzę swojej córki, za którą tęsknie. Jestem załamana. Proszę o radę.

Gandzia

#2 2009-06-16 13:29:27

niteczka:)
100% Netkobieta

Re: Lęk przed podróżą za granicę

Powinnaś się przełamać i przekonać się , że nie ma w tym nic strasznego..  Wmawiać sobie, że będzie dobrze i myśleć cały czas o tym, że w końcu zobaczysz córkę i wnuki...

Jeszcze tylko 13 tygodni do Naszego wielkiego dnia smile

#3 2009-06-16 17:48:31

Marta_Zurowska
Net - EKSPERT

Witaj. Powiedz mi po czym poznajesz, ze tak bardzo sie denerwujesz?czym to objawia sie fizycznie?jakie mysli wtedy przychodza Ci do glowy?czego konkretnie sie boisz? Rozumiem, ze to dla Ciebie bardzo trudne. Nie jest to tak, ze ktos powie wez sie w garsc i wszystko zalatwione. Trzeba sporo wysilku, zeby to pokonac, ale wszystko jest do zrobienia. Duzo ludzi ma tego rodzaju problemy, ale mozna sobie z tym poradzic:)

"Odkryj kim jesteś i pozostań sobą"

Gabinet psychologiczny

#4 2009-06-22 08:01:07

Plata
Niewinne początki

Cały czas towarzyszy mi lęk, bezustannie myślę o wyjeździe nie mogę spać, mam ból w klatce piersiowej. Nie boję sie wypadku. Boję się "oddalania" od domu, żę w przypadku gdy coś mi się stanie (np. schorzenie związane ze stresem) będę musiała leczyć się w Anglii i potem będę miała problem z powrotem do domu i mogę stracić pracę. Bariera językowa nie gra tutaj roli ponieważ znam język. Niedawno byłam w Wilnie, lubię jeździć do Zakopanego i wówczas nie mam problemów. Jeśli chodzi o Anglię, to żeby dostać się na wyspę trzeba polecieć samolotem (niedam rady), przejechać przez Eurotunel (nie wyobrażam sobie) lub popłynąć promem. Mimo, że mieszkam nad morzem i pływalam statkami mam małe obawy, ale myślę że dałabym radę. W miarę upływu czasu jest ze mną coraz gorzej i myślę, żę znowu nie pojadę i kolejny rok będę męczyć się z tym problemem dla mnie nie do przebycia. Bardzo proszę o pomoc.

Gandzia

Stopka forum