Jan Paweł II - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-06-16 12:57:56

niteczka:)
100% Netkobieta

Jan Paweł II

Jan Paweł II - papież... człowiek, który do końca Mojego życia zostanie nim, pomimo tego, że nie ma Go już na tym świecie...

Te człowiek... mimo tego, że nie jestem osobą nadzwyczaj religijną wzbudza we mnie ogromne emocje... Za kazym razem kiedy słysze Jego słowa, ogarnia mnie smutek, za każdym razem przechodzą mnie dreszcze.. zwłaszcza kiedy na płycie weselnej podczas błogosławieństwa rodziców w podkładzie puszczane są Jego słowa.... Człowiek ten jest dla mnie ogromnym autorytetem...
Mimo, że mamy nowego Papieża to szczerze mówiąc nie potrafie jakoś przekonać się co do niego, Kiedy ktoś na wyrywki zapytałby mnie kto jest Papieżem pewnie odpowiedziałabym Jan Paweł II
Czy Wy też tak macie?? Czy Wy też uważacie, że powinien zostać Świętym?

Jeszcze tylko 13 tygodni do Naszego wielkiego dnia smile

#2 2009-06-22 15:47:55

MagdaZ
Moderator

Re: Jan Paweł II

Myślę, że podobne odczucia ma wielu Polaków.  Mówi się, że nie ma ludzi niezastąpionych. Być może od strony formalnej jest to prawdą ale tak Wielkiego duchowego przywódcy raczej nie da się zastąpić nikim innym. Ja zawsze myśląc o papieżu - myślę o Janie Pawle II, a gdy podczas Eucharystii kapłan wypowiada słowa "Papieża Benedykta XVI" to coś mi nie pasuje. Pomimo upływu lat i przezywania kolejnych rocznic śmierci to wciąż czuję realną obecność Naszego Ojca Świętego. Dla mnie, w tym właśnie objawia się Jego Wielkość: jest wciąż obecny w naszym życiu - szczególnie nas Polaków.

"Szczęście jest jak motyl. Ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a spłynie na twoje barki."

-Anthony de Mello

#3 2009-06-22 22:10:22

masala
Zbanowany

Tia... ale jakby przyszło powiedzieć, o czym mówił JPII to byłby problem. Pomijając oczywiście to, co jest w kółko wałkowane w TV („Niech stąpi Duch...”)

Zresztą widać po odpowiedziach w tym wątku jak wiele słowo i osoba JPII znaczy.

#4 2009-09-15 10:28:53

afadro
Do zakochania jeden krok

Znalazłam fajną stronkę dotyczącą Jana Pawła II
Znajdziecie tam wiele informacji dotyczących Karola Wojtyły, fragmentów encyklik, myśli zebranych, rocznic papieskich. Staramy się aby czytelnicy włączali się w tworzenie wizerunku Ojca Świętego. Dołącz do nas.

Ostatnio edytowany przez Delicious (2009-09-15 13:14:17)

#5 2009-09-15 10:35:26

Ensifer
Zbanowany

Karol Wojtyła świętym kk? Oj nie, oj nie... Zauważyłem, że praktycznie wszyscy Polacy patrzą na niego tak bezkrytycznie, że bardziej to się już nie da. To przykre.

Historia magistra vitae est. Make love and war!
Śmierć jednego człowieka to radość, śmierć miliona to święto!

#6 2009-09-15 14:24:25

Blondynka
Cioteczka Dobra Rada

moja milosc do Papieza zaszczepila mi Mama...taka bezwarunkowa milosc:) pamietam jak JP II przyjechal do Polski,bylam.czulam w sobie taka sile,radosc ze Go widze,mimo ze stalam daleko czulam jakby wiedzial ze jestem...mimo ze nie zawsze sie zgadzam z pogladami Naszego Papieza szanuje Go.swoim dzieciom tez bede starala sie przekazac swoja wiedze na temat Papieza...swoja milosc,mysle ze to swiety zyjacy w naszych czasach...

aaa wlasnie snil mi sie dzisiaj Papiez,byl taki mlody i pogodny.dopiero sobie przypominaialm smile

Kobieta najsłabsza jest gdy kocha,najsilniejsza gdy jest kochana...

#7 2009-09-15 16:47:17

niki
100% Netkobieta

pamiętam jak płakałam, kiedy w telewizji dowiedziałam się, że umarł
mimo tego, że nie jestem ,,religijną,, istota, to wiem o nim trochę
napewno wiecej niż o teraźniejszym

każdego dnia człowiek walczy o przeżycie

#8 2009-09-21 19:54:53

Emilia
Moderator

Przeniesiony post martuśki:

martuśka napisał:

Nie jestem przesadnie religijna ale Papież Polak był dla mnie wzorem i warto się zamyślić i przypomnieć sobie wartości , których nas uczył:

Obchody Dnia Papieskiego przebiegają w czterech wymiarach:

* intelektualnym (konferencje i sesje poświęcone papieskiemu nauczaniu),
    * duchowym (modlitwy w intencji Ojca Świętego),
    * artystycznym (wydarzenia kulturalne),
    * charytatywnym (ogólnopolska zbiórka pieniędzy na fundusz stypendialny).

Najlepsze rzeczy w życiu dostaje się za darmo wink.

#9 2009-09-21 19:58:17

martuśka
Wkręcam się coraz bardziej

#10 2009-10-30 19:40:37

smutna88
Wróżka Bajuszka

"Powiedz jaka jest Twoja miłość, a powiem Ci kim jesteś"

"Zamknij oczy, ale nie umieraj. Masz prawo do płaczu. A potem wstań i walcz o następny dzień"

#11 2009-12-08 18:46:53

Julia24
Przyjaciółka Forum

niteczka:) napisał:

Jan Paweł II - papież... człowiek, który do końca Mojego życia zostanie nim, pomimo tego, że nie ma Go już na tym świecie...

Te człowiek... mimo tego, że nie jestem osobą nadzwyczaj religijną wzbudza we mnie ogromne emocje... Za kazym razem kiedy słysze Jego słowa, ogarnia mnie smutek, za każdym razem przechodzą mnie dreszcze.. zwłaszcza kiedy na płycie weselnej podczas błogosławieństwa rodziców w podkładzie puszczane są Jego słowa.... Człowiek ten jest dla mnie ogromnym autorytetem...
Mimo, że mamy nowego Papieża to szczerze mówiąc nie potrafie jakoś przekonać się co do niego, Kiedy ktoś na wyrywki zapytałby mnie kto jest Papieżem pewnie odpowiedziałabym Jan Paweł II
Czy Wy też tak macie?? Czy Wy też uważacie, że powinien zostać Świętym?

Mam tak samo Niteczko JP II był nie tylko wielkim autorytetem dla mnie ale bardzo ważnym człowiekiem / ważniejszym niz ktokolwiek na tym świecie/ nie umiałam się pogodzić z tym,że odszedł...
długo byłam w smutku, potem miałam sen... śnił mi się Ojciec Św. Jan Paweł II uśmiechnięty i juz nie cierpiący... zawsze marzyłam aby pojechać do Watykanu/Rzymu a w Polsce byłam przez ostatnie lata na kązdej pielgrzymce w Krakowie i południu Polski... marzyłam,żeby być kiedyś ...blisko... spełniło się we śnie pogłogosławi mnie i dzieci i powiedział słowa które dały mi siłę  : "Teraz jestem  blisko... nie ustawaj w wierze ,módl się i ufaj ..." Dla mnie ON jest świętym od dawna ...ile ON przeżył, ile się modlił,cierpiał ile dobrego zrobił dla świata,dla Rodaków... Dla mnie jest, był i będzie najważniejszą osobą na ziemi.
Nigdy nie było i nie będzie madrzejszego i lepszego papieża.
pozdrawiam Was Julia

Choroby są po to, by nam przypominać, że nasz kontrakt  z życiem może być w każdej chwili unieważniony.
gg 13873262

Stopka forum