Maluję sypialnię,ale nie wiem do końca jaki kolor mam wybrać,oczywiście każdy ma swój gust i w zasadzie jest to głupie pytanie,ale jednak chciałabym wiedzieć,jaki jest dzisiaj najmodniejszy kolor?Poprzednio miałam błękitną w małe białe chmurki,ponieważ mam błękitne żaluzje a meble koloru olchy,jabłoni.Proszę o radę...
Do olchy i jabłoni zdecydowanie fiolecik
wrzos ![]()
co o tym sądzisz?
Obecnie urządzam mieszkanie.
Postawiłam na różne odcienie szarości jeśli chodzi o ściany. Z prostej przyczyny, dla wyeksponowania drewnianych mebli, drzwi oraz drewnianych podłóg, dodatkowo w postaci dodatków w każdym z pomieszczeń będzie występował w postaci dodatków jeden ożywiający całość kolor.
Oj,fiolet i wrzos to nie moje kolory,choć widzę,że są dzisiaj w modzie.Ja już wybrałam kolor pustynnej burzy,a więc piaskowy,część ściany będzie z kamienia dekoracyjnego koloru sahara.Moja sypialnia będzie miała jasne kolory...Dziękuję za podpowiedź.
Agutku koniecznie się pochwal jak już będzie zrobione ![]()
Co prawda Ty, Agutku, już zdecydowałaś, ale dodam od siebie, że sypialnia kojarzy mi się z pomieszczeniem, w którym powinna panować przytulność, a zatem kolory ścian też powinny być ciepłe, choć niekoniecznie jasne.
Właśnie zaczęłam...Na wstępie mycie sufitu i ścian.Jedna ściana będzie miała kolor nawet dość ciepły,poza tym będę miała w sypialni biblioteczkę i to całkiem dużą(na pół ściany),więc ciepło będzie odczuwalne nawet przy jasnych ścianach.Nie lubię ciemnych kolorów....
Witam!Już zakończyłam malowanie sypialni,szkoda,że nie mogę wkleić zdjęć,nie mam takiej opcji w moim małym laptopku.Otóż dwie ściany są koloru sahara,dwie koloru cappucino,a poza tym zrobiłam szablon z cegiełkami i jedna ściana jest po przekątnej w cegiełkach koloru brązu,oczywiście z białą fugą...Cała sypialnia jest dosyć jasna,łóżko olcha,a regał na książki koloru jabłoni,do tego szafa przesuwna też jabłoń.To tyle...Pozdrawiam!
Kiedyś wyczytałam, że według oddziaływania kolorow w sypialni najlepiej oddziałują na nas odcienie ciepłego bordo (bez odcienia fioletu) i brzoskwiniowy- bordo pobudza erotycznie a brzoskwinia nadaje pomieszczeniu przytulność - ponoć w takiej kolorystyce najlepiej kwitnie życie seksualne
a najmniej się sprawdzają odcienie błękitu, lawendy, szarości i chłodne odcienie brązu. Co ciekawe, intensywna "burdelowa" czerwień też się nie sprawdza w sypialni, chyba że pomieszczenie jest oświetlone jedynie przytlumionym światłem. Niebieski się sprawdza w pokoju dziennym dla ludzi nadpobudliwych a żółcienie i pomarancze dla ospalych. W różowym pokoju ludzie stają się bardziej gadatliwi, a żółtego większość nie lubi w łazience ![]()
U mnie też akurat trwa remont. Sypialnia będzie miała kolor słonecznikowy a salon-pudrowany róż ![]()
Iceni to już wiem dlaczego moja córa tyle gada
muszę przemalować pokój z różowego na niebieski ![]()