Zwolnienie z pracy z powodu L4.. Czy tak można? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Zwolnienie z pracy z powodu L4.. Czy tak można?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Zwolnienie z pracy z powodu L4.. Czy tak można?

Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam ten wątek ale od jakiegoś czasu dręczy mnie pewna sprawa i chciałam się zapytać co wy na ten temat sądzicie...

Od 20 dni jestem na L4, ponieważ dostałam zapalenia nerwu kulszowego. Dla nie wtajemniczonych jest to ogromny ból kręgosłupa i nogi.
Pracuję na kasie w delikatesach. Po kilku dniach kiedy ból w pracy stawał się nie do wytrzymania poszłam do lekarza a ten dał mi L4.

Problem polega na tym, że ostatnio rozmawiałam z jedną ze znajomych z pracy i okazało się, że znaleźli kogoś na moje miejsce. Mało tego, ktoś "życzliwy" doniósł kierowniczce, że nie mam zamiaru wrócić do pracy (chociaż nic nikomu takiego nie mówiłam), bo tak naprawdę to jestem w ciąży!!..  Zostałam, nieoficjalnie poinformowana, że powinnam poszukać nowej pracy.
Czy mogą mnie zwolnić z powodu L4?  Czy może być tak, że przyjdę do pracy i dostanę wypowiedzenie??
Jeżeli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat to proszę o odpowiedź.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zwolnienie z pracy z powodu L4.. Czy tak można?

W trakcie zwolnienia jesteś pod ochroną i w tym przypadku  nikt Cię nie zwolni. To co będzie działo po Twoim powrocie
zależy od tego jaką masz umowę, jaki okres wypowiedzenia itp. Póki co jesteś bezpieczna.
Kto Cię nieoficjalnie poinformował ? Koleżanki ? Może warto porozmawiać z kierowniczką, być może nic złego się nie dzieje, a to co mówią to jedynie plotki ?

3

Dzięki za odpowiedź... No w sumie masz racje.. Przeczytałam umowę i faktycznie pisze, że obowiązuje 2 tygodniowy okres wypowiedzenia.
Mimo wszystko i tak uważam, że to trochę chore, że gdy się rozchorujesz to zaraz szukają kogoś na twoje miejsce.

O tym, że mają kogoś na moje miejsce dowiedziałam się od kierowniczki zmiany. Powiedziała mi to wprost, że ktoś doniósł takie ploty do głównej kierowniczki.
Dziwi mnie tylko dlaczego nikt nie zapytał mnie jaka jest prawda.
No nic. Teraz to nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.

4

Masz umowę o pracę na czas określony?
W takim wypadku zarówno pracodawca jak i pracownik może rozwiązać umowę o pracę z 2-tygodniowym wypowiedzeniem bez uzasadnienia.
Do póki jesteś na L4 podlegasz szczególnej ochronie polegającej na zakazie wręczania wypowiedzenia, ale w momencie jak do pracy wrócisz pracodawca może Ci wypowiedzieć umowę.

5

nataliaXenn napisał/a:

Mimo wszystko i tak uważam, że to trochę chore, że gdy się rozchorujesz to zaraz szukają kogoś na twoje miejsce.

No... chyba ktoś musi Cię w tej pracy zastępować podczas Twojej nieobecności.

nataliaXenn napisał/a:

O tym, że mają kogoś na moje miejsce dowiedziałam się od kierowniczki zmiany. Powiedziała mi to wprost, że ktoś doniósł takie ploty do głównej kierowniczki.

Na Twoim miejscu ciekawiłoby mnie: kto podłożył Ci taką świnię tzn. przekonał kierownictwo, że lepiej będzie Cię zwolnić. Może najbliższa koleżanka?

6

nataliaXenn napisał/a:

Dzięki za odpowiedź... No w sumie masz racje.. Przeczytałam umowę i faktycznie pisze, że obowiązuje 2 tygodniowy okres wypowiedzenia.

Kocham takie "układy" i "układziki" w pracy grupowej. Ploteczki, donoszenie i tym podobne.

7

nataliaXenn napisał/a:

Kocham takie "układy" i "układziki" w pracy grupowej. Ploteczki, donoszenie i tym podobne.

8

Niestety w mojej pracy tak jest. Ciągle kogoś zwalniają. W przeciągu pół roku przewinęło się u nas ok 20. Nawet nie pamiętam ich imion.
Może dlatego jeden na drugiego donosi, bo liczy na to,że dzięki temu zachowa posadę?
Też nie raz mam dość nawet nie ma się do kogo odezwać w pracy, bo jeden na drugiego patrzy wilkiem.
Ciężko się pracuje w takich warunkach.

9

Ja pracuję w banku i u nas też niestety za L4 można zostać wywalonym z pracy...
Nie polecam żadnego banku do pracy... jeden wielki mobbing i stres za marne pieniądze...

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Zwolnienie z pracy z powodu L4.. Czy tak można?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024