Witam wszystkich. Zastanawiam się czy czekać po rozstaniu na odsyskanie dobrego samopoczucia (minęły 4-ry miesiące a dalej tęsknie). Czy szukać po prostu nowej kobiety?
Szukać nowej kobiety najlepiej dopiero wtedy, gdy zapomnisz już o byłej.
Szukanie "zastępstwa" nie jest dobrym pomysłem, ani dla Ciebie, ani dla tej "nowej kobiety".
Szukać wtedy, kiedy czujesz, że jesteś na to gotowy. Jak ta nowa będzie czuć, że jest po to, by tylko otrzeć Ci łzy po pierwszej, to możesz zniszczyć tym ten nowy związek.
Ja uważam, że można szukać, ale z dużą dozą szczerości, przede wszystkim wobec siebie.
Przede wszystkim trzeba sobie przemyśleć rozstanie i to, dlaczego związek nie wypalił, gdzie były błędy. Czy coś się zrobiło źle, czy może po prostu byliście źle dobrani. Jak już do tego dojdziesz, to można szukać z uwzględnieniem tych przemyśleń, bo zamykanie się w 4 ścianach tudzież skupianie wyłącznie na pracy i trwanie w ascezie póki tęsknota całkiem nie minie może nie być wcale najlepszym pomysłem. A z tą szczerością wobec siebie chodzi też o to, że jak już kogoś poznasz, musisz umieć sobie szczerze powiedzieć "czy zależy mi na niej, czy widzę w niej tylko kopię byłej, bo w tym i tym są podobne, czy chcę z nią być, czy tylko szukam pocieszenia". No i nie oszukiwać tej dziewczyny w żadnym wypadku.
Ok zaproponuje spotkanie, dziewczyna wie ze jakis czas temu bylem w zwiazku, jak bedzie chciala wiedziec wiecej to jej powiem wszystko tak jak jest, bez obwijania w bawelne czy ewentualnego zatajannia faktow, wtedy bedzie mogla sama zdecydowac czy ma ochote sie spotykac czy nie. Dobry plan? W koncu jestem czlowiekiem i moge miec rozne emocje, ale to tez nie znaczy ze nie moge sie spotkac z kims kto mnie ciekawi i sprobowac poznac ta osobe na tyle by wiedziec czy cos z tego moze byc.
Daj sobie czas na tzw.żałobę po związku. Nie szukaj sobie dziewczyny po to by szybciej zapomnieć o byłej, bo zranisz tą nową dziewczynę a i samemu później nie będzie miło ją gdzieś spotkać. Poczekaj, aż przestaniesz myśleć o byłej. Zajmij się czymś to prędzej Ci to wszystko minie.
Jaka żałoba? Chłop zadaje konkretne pytanie czekać czy szukać. Jak by miał żałobę to by się rozpisał na pół strony i płakał jaki on to nie szczęśliwy i biedny.
Szukaj bo może Cię coś fajnego ominie.
Metoda klin klinem sie nie sprawdza.. zacznij dopierto wtedy szukac keidy bedziesz pewny, ze juz ci nie zalezy na starej znajomosci, inaczej nie to bedzie fair wobec drugiej strony
nieważne czy będziesz szukał czy postanowisz że nie szukasz.. samo się może napatoczyć i odmienić Twoje podejście do sprawy.
10 2013-06-03 08:44:14 Ostatnio edytowany przez Gall_Anonim (2013-06-03 08:45:03)
Autorze, to zależy od tego jak silne było to, co czułeś do byłej kobiety. Jeśli masz angażować się w nowy związek z przeczuciem, że chciałbyś wrócić do byłej jeśli tylko nadarzyłaby się taka okazja, to zdecydowanie tego nie rób, bo skrzywdzisz tylko wiele osób, włącznie ze sobą samym. Bądź otwarty na nowe relacje i na pewno nie zamykaj się na świat. Z czasem sam poczujesz kiedy będziesz gotowy na to by obdarzyć kogoś innego uczuciem. Często jest tak, że dopiero gdy trafiamy na kogoś na prawdę wyjątkowego, to przeszłość zostaje daleko w tyle. Jeśli zależy Ci na związku opartym o realne uczucia, to nie szukaj teraz związku na siłę...
na sile nie, ale jak zdarzy Ci sie jakas okazja to wejdz w to, przeciez od razu sie nie zenisz, nie deklaruj sie jak glupi, niech ona ma jasna sytuacje i Ty tez, jestesmy tylko ludzmi, nikt nie wymaga od nas zeby po rozstaniu siedziec w domu przez 5 lat i zapominac, jesli Ty bedziesz szczery sam ze soba przede wszystkim to najwazniejsze.
CZEKAC....Zdecydowanie....
Ja po 11 latach i ciezkim rozstaniu nie mialam ochoty na poznawanie nowych ludzi az tu na urodzinach szefowej poznalam ...przyszego meza. Sam sie znalazl...
Ja dokladnie wczoraj spotkalam sie z takim stwierdzeniem "szkoda marnowac czasu" Mam tu w niemczech kolege polaka siedzi on juz w niemczech od 13 lat, wszedzie widac tu" poparowanych " mowie do niego wczoraj ze niemcy to sa tacy inni jak polacy zawsze sa razem szanuja sie jest jakis taki inny obraz a on do mnie: No co ty !!! Oni nie traca czasu, jak sie jakis niemiec z niemka rozchodzi i odwrotnie to po co maja tracic czas na zale placze o rozstania jak ludzka rzecza jest zyc wspolnie i ten czas ktory poswiecamy na smutek zal i placz mozna przeznaczyc na nowe znajomosci......... w sumie po glebszym zastanowieniu moze i maja troche racji ????
Taube - zdecydowanie masz rację, jednak nie każdy potrafi tak być bezuczuciowym jak Ci niemcy ![]()
Fakt. Niemcy maja calkiem inna mentalnosc i nie ma co ich porownywac do nas;)
Do autora. Jesli dobrze Ci sie rozmawia z poznana dziewczyna, to czemu nie mialbys sie umowic z nia na kawe czy ciastko badz spacer? Jednak jezeli falej czujesz cos do ex to pamietaj, nie rob zbednych nadziei nowopoznanej. B o to do niczego dobrego nie prowadzi. To ze jest sie po zwiazku nie znaczy, ze mamy sie zamykac na nowe znajomosci, ale musisz sie czuc mentalnie na to gotowy:)