Witam Kobietki!
Bardzo chciałabym się Was poradzić. Po części jest to mój problem ale bardziej mojej mamy i brata. To oni nie mogą się ze sobą dogadać.
Zacznę od tego ze mieszkają razem we czwórkę. Moja mama,jej partner, mój brat i jego dziewczyna.
Wszyscy maja prace.
Moj brat ma 20 lat, jego dziewczyna rok młodsza. (Zapomniałam dodać ze mieszkają w uk).
Na początku nie było ustalonych żadnych zasad, kto za co płaci, kto co kupuje, kto kiedy sprząta i nic z tych rzeczy.
I tu się zaczyna problem bo wszystko robi moja mama, za prawie wszystko płaci ona i jej partner, który nie jest naszym ojcem. Oboje są pod kreska....:/ nie wygląda to wesoło, niestety:/
Zawsze gdy moja mama prosi żeby brat i jego dziewczyna dołożyli się do rachunków, mieszkania zaczyna się awantura - bo jak może ona żądać on nich pieniędzy ???
Nie mówiąc już nic o umyciu naczyń czy odkurzeniu choćby swojego pokoju (generalnie trzymaniu porządku).
Cały czas wjeżdża jej na psychikę, ze jaka ona jest matka ze chce od niego kasy czy wymaga porządku. Kilka razy jej powiedział ze niej jest jego mama!! W sumie to on cały czas na nią krzyczy!!! (Byłam świadkiem jednej z takich "rozmów")
Wiem ze to może blachy problem i ludzie maja większe ale mnie to totalnie dobija. Martwię się o nich. Nie wiem jak im pomoc:/
Najgorsze jest to ze mama ciągle się teraz boi coś do niego na ten temat powiedzieć bo ma dość kłótni i awantur:/
Tłumaczę sobie ze to może przez to, ze w domu rodzinnym ojciec (były już mąż) się nad nią znęcał psychicznie i bil - a teraz brat naśladuje te wzorce... nie mam pojęcia
Dziewczyny jak mogę im pomoc ??
Pozdrawiam ![]()