brak szacunku mojego brata do kogokolwiek... zwłaszcza do naszej mamy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » brak szacunku mojego brata do kogokolwiek... zwłaszcza do naszej mamy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: brak szacunku mojego brata do kogokolwiek... zwłaszcza do naszej mamy

Witam Kobietki!

Bardzo chciałabym się Was poradzić. Po części jest to mój problem ale bardziej mojej mamy i brata. To oni nie mogą się ze sobą dogadać.
Zacznę od tego ze mieszkają razem we czwórkę. Moja mama,jej partner, mój brat i jego dziewczyna. 
Wszyscy maja prace.
Moj brat ma 20 lat, jego dziewczyna rok młodsza. (Zapomniałam dodać ze mieszkają w uk).
Na początku nie było ustalonych żadnych zasad, kto za co płaci, kto co kupuje, kto kiedy sprząta i nic z tych rzeczy.

I tu się zaczyna problem bo wszystko robi moja mama, za prawie wszystko płaci ona i jej partner, który nie jest naszym ojcem. Oboje są pod kreska....:/ nie wygląda to wesoło, niestety:/
Zawsze gdy moja mama prosi żeby brat i jego dziewczyna dołożyli się do rachunków, mieszkania zaczyna się awantura - bo jak może ona żądać on nich pieniędzy ???
Nie mówiąc już nic o umyciu naczyń czy odkurzeniu choćby swojego pokoju (generalnie trzymaniu porządku).

Cały czas wjeżdża jej na psychikę, ze jaka ona jest matka ze chce od niego kasy czy wymaga porządku. Kilka razy jej powiedział ze niej jest jego mama!! W sumie to on cały czas na nią krzyczy!!! (Byłam świadkiem jednej z takich "rozmów")
Wiem ze to może blachy problem i ludzie maja większe ale mnie to totalnie dobija. Martwię się o nich. Nie wiem jak im pomoc:/
Najgorsze jest to ze mama ciągle się teraz boi coś do niego na ten temat powiedzieć bo ma dość kłótni i awantur:/

Tłumaczę sobie ze to może przez to, ze w domu rodzinnym ojciec (były już mąż) się nad nią znęcał psychicznie i bil - a teraz brat naśladuje te wzorce... nie mam pojęcia sad

Dziewczyny  jak mogę im pomoc ??

Pozdrawiam smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: brak szacunku mojego brata do kogokolwiek... zwłaszcza do naszej mamy

Póki Twoja mama ze strachu przed kłótnią, niemiłymi słowami, zgadzać się będzie na takie traktowanie jej przez własnego syna, póty sytuacja taka trwać będzie.

Jak możesz pomóc? Utwierdzać ją, że jest wartościową osobą, że może żyć godnie, że nie musi zgadzać się na poniżające zachowanie względem niej, że nie musi żyć pod jednym dachem z osobą stosującą przemoc psychiczną. Możesz poszukać w internecie informacji o przemocy w rodzinie i dać mamie do przeczytania, możesz namówić ją, by poszła po pomoc do specjalisty, możesz zaproponować, by skonfrontowała się z ukrywanymi od dawna uczuciami - ujawniona złość daje mnóstwo energii do działania.

To, że ojciec stosował przemoc wobec matki, tłumaczy zachowanie brata. Tłumaczy, ale nie usprawiedliwia.

3

Kasiu mama nic nie zmieni, jesli sama sie nie zmieni,bo powinna porozmawiac ze swoim synem"doroslym" i mu zakomunikowac,ze to jej dom,ze jak sprowadzil dziewczyne do domu i z nia mieszka to jest juz dorosly i odpowiedzialny,ze jesli zachowywal sie w ten sposob to albo on,albo Wasza matka poszuka sobie mieszkania........w zyciu nie sprzatalabym ,bo kazdy ma rece i rozum,a to ,co robi twoj brat to znecanie sie psychiczne nad matka.......nie chcialabym takiego brata,ani syna!Powinna przede wszystkim skorzystac z pomocy terapeuty psychologa ,powinna sama sobie pomoc!Twoj brat dostal "lekcje zycia" od swojego ojca i widac "podobalo" mu sie takie zycie,bo widzial ,co znaczy strach  i jak to moze wplynac na zycie innych..............on chce dominowac i moze "niszczy'zycie matki za to " zycie ",ktore on mial . Porozmawiaj z mama i powiedz,ze koniecznie powinna  skorzystac z porady fachowca i w zadnym przypadku nie powinna akceptowac "wybrykow' swojego syna............pomoz swojej mamie. Kasiu ,a czy Ty  rozmawialas ze swoim bratem o jego zachowaniu wobec bliskich mu osob???

4

Poradź swojej mamie, żeby wynajęli sobie z partnerem inne mieszkanie.
Twój brat jest na tyle dorosły, żeby radzić sobie sam.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » brak szacunku mojego brata do kogokolwiek... zwłaszcza do naszej mamy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024