Aktorzy jednej roli. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Aktorzy jednej roli.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 31 ]

Temat: Aktorzy jednej roli.

Chciałabym ten wątek podzielić na dwie części:
1. Aktorzy, którzy w jakiś sposób "nie wypalili"; zagrali w jednym filmie i na tym koniec.
2. Aktorzy kojarzeni z jedną tylko rolą.

Ja na szybko, jeśli chodzi o tych, co się kojarzą z jedną rolą, znalazłam w swojej głowie rolę Hanki Mostowiak granej przez Małgorzatę Kożuchowską. Hanka została w końcu uśmiercona, a M.Kożuchowska od niej uwolniona. I dobrze! Bo ta sama Kożuchowska bardzo mi się podobała w roli Zosi Koseli w Zróbmy sobie wnuka.

Ale sądzę, że to domena seriali. Bo z jaką inną rolą kojarzą Wam się bohaterowie KlanuM jak miłość czy  Beverly Hills 90210 ?

Co do aktorów, którzy tak szybko, jak pojawili się na firmamencie gwiazd, tak szybko zniknęli to na przykład ...  Aleksandra Gietner z filmu  Cześć Tereska - której "kariera" jest naprawdę bardzo, bardzo smutna; Ola otrzymała od Jurorów Festiwalu Filmowego w Chicago wyróżnienie dla najlepszej młodej aktorki. By odebrać nagrodę miała polecieć do Ameryki. Nie poleciała. Gdy odbywała się uroczystość rozdawania wyróżnień, okradała sklep w Pabianicach.

Inny aktor to mało komu znany Brad Renfro; świetna rola w filmie Klient (Mark Sway), Uśpieni i tak zniknął z kina....że się zaćpał.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-04-13 17:25:38)

Odp: Aktorzy jednej roli.

Macaulay Culkin... jak dla mnie, zawsze będzie kojarzony z rolą Kevina. Może dlatego, że mało w tv było pokazywanych filmów z jego udziałem...wiecznie Kevin sam w domu big_smile
Bartosz Żukowski, nasz krajowy Walduś Kiepski.  wink
Robert Patison tongue (Pattinson )...zawsze będę go kojarzyć z "biała twarzą" Edwarda ze Zmierzchy wink big_smile

3

Michael Imperioli. Zawsze będzie dla mnie tym naćpanym mafioso z "Rodziny Soprano", a parę dni temu miałam (nie)przyjemność ujrzeć go jako... ginekologa w serialu młodzieżowym "Tajemnica Amy"... No i po ptakach, scena dramatyczna, ciężarna nastolatka zaczyna krwawić, wszyscy drżą o życie dziecka, a ja wyję ze śmiechu big_smile

4

H. J. Osment - ten chłopiec z 6. zmysłu. Chociaż chyba jeszcze grał w A.I. Sztuczna Inteligencja.

I na wesoło wink

http://demoty.hekko.pl/img/upload/20121010115109.jpg

5

Treat Williams jako George Berger w filmie "Hair". Uwielbiam tę rolę.
Jeszcze potem gdzieś grywał, ale w filmach klasy B lub C.

6 Ostatnio edytowany przez marchewa91 (2013-04-15 15:44:11)

A ja się odniosę do tego obrazka - nie ma obaw, że Emma Watson do końca życia zostanie Hermioną Granger. W zeszłym roku zagrała w świetnym filmie Perks of Being a Wallflower, w tym zagra w filmie Sofii Coppoli o tych złodziejach włamujących się do domów w Kalifornii. Ja tam jestem o nią spokojna. Jest bardzo, bardzo młoda i wiele ról przed nią do zagrania. A w odróżnieniu od Culkina nie ma psychicznych rodziców i wykazuje się dużą dojrzałością. Nie wygląda na osobę, która wpadnie w ciąg alkoholowy czy narkotykowy.

ja mam takie odczucia do Russela Crowa... mimo, że zagrał w wielu filmach, zawsze w nim widzę Gladiatora ;p albo Elijah Wood do końca życia pewnie już zostanie Frodem ;p

7

Natalia Oreiro z rolą Milagros ze Zbuntowanego Anioła ,
Daniela Lujan z rolą Luz Clarita,
Leonardo DiCaprio jako Jack Dawson i Kate Winslet jako Rose DeWitt Bukater/Rose Dawson z TITANICA

8

Shane West jako Landon Carter z filmu SZKOŁA UCZUĆ

9

luz napisał/a:

Leonardo DiCaprio jako Jack Dawson i Kate Winslet jako Rose DeWitt Bukater/Rose Dawson z TITANICA

Natalia Oreiro czy ta inne gwiazdy z Ameryki Południowej- może. Ale jak dla mnie te telenowele-tasiemce są poza kategorią dobrego kina.

Co do Leo DiCaprio czy Kate Winslet.... Ty chyba innych filmów- doskonałych wręcz- z ich udziałem nie uraczyłaś smile

10

Świetny temat...
Cóż, fakt, są aktorzy, których juz niesposób sobie wyobrazic w innych - niz te znane - rolach. Polska klasyka, Bogusław Linda to juz chyba bez komentarza... W sumie aż chciałoby się zobaczyc (dla odmiany) tak "zaszufladkowanego" aktora w roli całkowicie odmiennej... Tylko czy rzeczywiście? Bo moze to sie zakończyć traumą. Czy Rowan Atkinson w głównej roli 38 odsłony Rambo ...to dobry pomysł?  smile
Siłą rzeczy odbieralibyśmy ten film jako wyrafinowany pastiż (chyba, że Rowan powstrzymywałby swoja mimikę).
Czy też wspaniały aktor Alan Rickman  (choćby z roli w "The Song of Lunch") w komediowej roli? ...Nieporozumienie.
Podobnie, jak dla mnie Mickey Rourke, choćby z "Modlitwy za umierających" (A Prayer for the Dying)...
To swoista specjalizacja. Moze - naszym okiem - wypaczona przez zaobserwowane role. Może... Może też fizjonomia, gestykulacja, mimika i postura - ogólne osobowość - deprecjonuje w pewnym sensie, ogranicza czy utożsamia danego aktora do konkretnego charakteru ról, jakie obejmuje...
Jakoś mi akurat to nie przeszkadza. Fakt, niejednokrotnie zaskakiwała mnie świadomość dorobku aktorów (tak już zaszufladkowanych) "na deskach" teatrów, w dramatycznych rolach...
Cóż, to tyle - z mojej strony - o "specjalizacji".
O aktorach jednej roli trudno mi wyrazić zdanie... Za kulisami ...braku dalszych ról niekoniecznie stać musi ...mierność. Często życiowe wybory, bezkompromisowość czy inne, o których nie wiemy... Jak choćby Henryk Gołębiewski. Dobrze, ze pojawia się ostatnio w polskim filmie. Szkoda, że przez tyle lat o nim zapomniano.
W sumie można dawać tu wiele przykładów. Tylko po co?
Czasami ta "chwilowość" wręcz to dodaje smaku tym swoistym "efemerydom".
Pomijam tu zjawiska tandetne, modne sezonowo i ewidentnie naciagane...

11 Ostatnio edytowany przez luc (2013-04-15 18:59:42)

marchewa91 napisał/a:

ja mam takie odczucia do Russela Crowa... mimo, że zagrał w wielu filmach, zawsze w nim widzę Gladiatora

Russela Crowa to ja ciągle widzę w genialnej roli jako Johna Nasha w filmie "Piękny umysł".

Linda na własne życzenie stał się macho polskiej kinematografii. Niewykorzystany talent -  pamiętam go z filmów Kieślowskiego, Holland czy Zaorskiego. Szkoda, że nie poszedł w tym kierunku. 

Co do DiCaprio i Winslet to nie ma obawy o zaszufladkowanie. Świetni aktorzy wielu ról. DiCaprio z wiekiem coraz lepszy - nie został na szczęście słodkim młodzieńcem z "Titanica". O roli Gilberta Grape'a już nie wspomnę.

Alana Rickmana potrafię sobie wyobrazić w roli komediowej. Oczywiście komedii na odpowiednim dla niego poziomie.

12

Dziwie się, ze nikt nie wspomniał Chuck'a Norris'a vel Walker'a, czy jak on tam się zwal, w Strażniku Teksasu ;p
On mi się tylko z tym kojarzy...

13

Chuck Norris.... faktycznie. Mnie też tylko z tym.. ale w sumie inaczej: z filmami akcji.

Russel Crowe również kojarzy mi się ze świetną rolą w "Pięknym umyśle".

14 Ostatnio edytowany przez Eileen (2013-04-15 21:09:57)

luz napisał/a:

Jak już lecieć telenowelami, to Natalia Oreiro grała jeszcze w "Kachorra to ja" i "Jesteś moim życiem" oraz w filmie "Argentyńczyk w Nowym Jorku.
A Leonardo był dużo fajniejszy w "Wyspie Tajemnic".

Catwoman napisał/a:

Chuck Norris.... faktycznie. Mnie też tylko z tym.. ale w sumie inaczej: z filmami akcji.

Mi na tej zasadzie kojarzy się Jackie Chan.

15

Z DiCaprio to nieźle pojechałaś ;p ja go uważam za najlepszego aktora swojego pokolenia i bynajmniej jak go widzę, to na pewno nie myślę o Titanicu ;p Przecież on się kompletnie zmienił i to nie tylko fizycznie, ale przede wszystkim jest dojrzałym i świadomym siebie mężczyznom, no ale nie każdy może ogląda wszystkie jego filmy z ostatniego dziesięciolecia jak ja, to ma prawo widzieć w nim tylko Jacka Dawsona.

16

marchewa91 napisał/a:

Z DiCaprio to nieźle pojechałaś ;p ja go uważam za najlepszego aktora swojego pokolenia i bynajmniej jak go widzę, to na pewno nie myślę o Titanicu ;p Przecież on się kompletnie zmienił i to nie tylko fizycznie, ale przede wszystkim jest dojrzałym i świadomym siebie mężczyznom, no ale nie każdy może ogląda wszystkie jego filmy z ostatniego dziesięciolecia jak ja, to ma prawo widzieć w nim tylko Jacka Dawsona.

Prawda to. W dodatku DiCaprio podobnie jak De Niro ma tę wspaniałą cechę, że w każdej roli jest zupełnie kimś innym i nie sposób nawet tych charakterów wiązać ze sobą.

17

Oj ja też będę bronić honoru mojego ulubionego aktora, Leo big_smile
Z rolą z "Titanica", to najmniej go kojarzę.
Jest tyle fenomenalnych filmów, w których zagrał że na prawdę nie można nazwać go aktorem "jednej roli" smile
Dla mnie jest aktorem z niesamowitą umiejętnością naturalnego wyrażania emocji. W jakiej roli się nie znajdzie, gra tak, jak gdyby grał samego siebie. Z roku na rok, jest coraz lepszy. Teraz trzymam kciuki, alby do nas jak najszybciej (w ogóle) dotarły najnowsze filmy z jego udziałem.
"Wielki Gatsby"
"Confessions of Pain"
"Atari"
"The Wolf of Wall Street"

18 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2013-04-21 17:46:40)

Peter Falk jako Columbo .

19

Robert Pattinson  , w jakim filmie nie zagra dla mnie zawsze będzie kojarzył się z wampirem Edwardem big_smile

20

Rowan Atkinson z Jasiem Fasolą big_smile .... chociaż widziałam go w filmie "To właśnie miłość" - ale rola nie bardziej poważna big_smile

21

Atkinson to już całkiem aktor jednej roli tongue

22

Julia UK napisał/a:

Atkinson to już całkiem aktor jednej roli tongue

Ha, dokładnie big_smile. Pamiętam też kiedy w filmie ,,Cztery wesela i pogrzeb" wcielił się w epizodyczną rolę ksiądza - całe kino dosłownie rżało ze śmiechu big_smile.

23

Stan Laurel i Oliver Hardy czyli Flip i Flap ;-)

Radcliffe'owi będzie się ciężko wyrwać z łatki Pottera, chociaz mocno chłopakowi kibicuję.

Audrey Tatou ma podobnie - niby gra w innych filmach, a kazdy o niej myśli "Amelia"

Bela Lugosi

No i serialowi aktorzy... Hugh Laurie (ktoś go wymieniał?), Lucy Lawless (Xena), Gillian Anderson (Dana Scully z Archiwum X ), Telly Savalas (Kojak)

Z naszych to Mikulski jako Kloss mi się mocno kojarzy...

Mam wrażenie, że te osoby, co wymieniają Russela Crowe'a czy Leonardo Di Caprio nie bardzo skumały temat... ^^'

24

..a i ja Petę Wilson kojarzę tylko z "Nikitą" smile

25

A mi akurat Atkinson wcale się z Jasiem Fasolą nie kojarzy, tylko z Czarną Żmiją.

26

Lucy Lawless i Peta Wilson to właściwie nie grały potem w żadnych znanych filmach. I można by rzec, że w ogóle mało co grały, a młodsze pokolenia to pewnie w ogóle nie wiedzą o kim mowa smile

Pattison trochę się już wyrwał z etykietki Edwardzika, choćby filmem "Remember me" (polski tyt. to bodajże "Na zawsze twój") czy Cosmopolis (nie widziałam filmu jeszcze, ale ponoć dobry).

Część aktorów to już ma z góry przypisane takie role co się od nich nie odczepią, czy to będzie Jaś, Ryś czy inny Bolek. Mają poprostu takie predyspozycje i tyle.
Moim np. wielkim zaskoczeniem było ujrzeć Willa Smitha, odwiecznego komika w bardzo poważnej i zaciętej roli w "Ja Robot" smile Sprawdził się świetnie, ale chyba nie każdemu aktorowi by się udało.
Np. Atkinson w poważnej roli wzbudziłby we mnie mieszane uczucia, bo on juz poprostu ma taką "gębę".
Tak samo ci napakowani, co w każdym filmie leją wszystkich po mordach (Van Damme, Seagal itd) smile

27

A co z Richardem Deanem Andersonem? Nikt tu nie pamięta szalonych lat 90tych? wink To był serial ...

28

No tak, sławetny McGyver.
Ale ja go pamiętam jeszcze z filmu "Gwiezdne wrota" zatem dla mnie nie jest to aktor jednej roli, ale na pewno najbardziej charakterystyczny był McGyver.,

29

Gwiezdne wrota to oglądałem bodajże tylko jedynkę i tam chyba on nie grał. Za to w serialu o tym tytule chyba tak. Zresztą pasuje on do punktu nr 2 z 1 posta. wink

30

Ja to pamiętam Whitney Houston z jednej roli - z Bodyguard, notabene świetny film i piękna muzyka. Szkoda, że spotykała na swej drodze tylko złych facetów sad

Z polaków - pełno ich, są codziennie w serialach. Bracia Mroczkowie, nie cierpię ich i to kara byłaby oglądać...

Posty [ 31 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Aktorzy jednej roli.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024