dwa dni wolnego-czy mogę je wykorzystać jak chcę? - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-05-27 21:02:11

ingrid_b
Niewinne początki

dwa dni wolnego-czy mogę je wykorzystać jak chcę?

witam drogie panie,

chcę podjąć pracę w butiku, i z tego co się pytałam potencjalnych koleżanek z pracy ( bardzo liczę że ją dostanę!!) to przysługują im dwa dni wolnego w tygodniu. I teraz moje pytanie,czy ja będę ustalała grafik? czy kierownik? Generalnie chodzi mi o to, że nie chciałabym tych dni mieć jakoś rozłożonych, że np. wt. i pt., tylko raczej dwa pod rząd. I nie musi to być weekend, nawet nie będę jakoś walczyć, tylko żeby właśnie były te dwa dni. Proszę o rady.

niebieskie dżinsy i słomiane kapelusze.

#2 2009-05-27 21:12:29

Agatka
Moderator

Re: dwa dni wolnego-czy mogę je wykorzystać jak chcę?

Z reguły grafik układa szef. Ale może zapytaj potencjalnych koleżanek jak to  jest w tym butiku. Bo pewnie chodzi o to, żeby te wolne dni były rozdzielone sprawiedliwie. To znaczy,żeby nie było tak, że jedna osoba ma zawsze weekendy wolne a inna nie. Poza tym wydaje mi się, ze będzie możliwość wymiany wsród koleżanek tych dni wolnych, gdyby zaszła taka potrzeba. Ale najlepiej zapytaj osoby pracujące w tym butiku. I oczywiście mam nadzieję, że tę pracę dostaniesz smile

#3 2009-05-27 21:19:22

ingrid_b
Niewinne początki

w sumie nawet bym mogła kosztem weekendów. Tylko właśnie żeby było pod rząd.

No ja też mam nadzieję, bo to by oznaczało nowy etap w moim pokiereszowanym życiu:)

#4 2009-05-28 07:50:03

Agatka
Moderator

Najlepiej popytaj i się wszystkiego dowiesz smile powodzenia

#5 2009-05-29 15:15:02

Lena
Moderator

ingrid_b najczęściej grafik ustala właściciel (tak jak już to napisała Agatka) i dni wolne niestety niekoniecznie będą obok siebie. W 7 dniowym tygodniu pracy nie ma niestety takiego obowiązku - raz na 4 tygodnie musi Ci przypadać niedziela wolna od pracy, w pozostałych przypadkach ważne jest to byś raz w tygodniu miała przynajmniej 35 godzin nieprzerwanego odpoczynku, obejmującego co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku dobowego. A codziennie przysługuje Ci prawo do co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku.

"Przeszłość i teraźniejszość są naszymi środkami. Tylko przyszłość jest celem."

#6 2009-05-29 19:59:51

ingrid_b
Niewinne początki

dzięki za odpowiedzi. No z tego co rozmawiałam z  pracodawcą, to grafik byłby ustalany między pracownikami.
Ale nie wiem czy te pracę dostanę, mimo, że bardzo chcę pracować i dawać z siebie dużo na rzecz tego zajęcia. No nic, muszę czekać.

Więc może to zależy od miejsca. Ja szukam w sklepach odzieżowych, obuwniczych itp.

Ostatnio edytowany przez ingrid_b (2009-05-29 20:00:41)

Stopka forum