Na forum szukam... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Na forum szukam...

Zakładam ten wątek, ponieważ często spotykam się z dziwnymi komentarzami dotyczącymi czyjegoś pobytu na forach internetowych: "Siedzisz przed kompem, bo nie masz znajomych w realu", "A czemu nie jesteś teraz z mężem, tylko na forum? Pewnie wam się nie układa!", "Tu są same zdradzone i sfrustrowane kobiety, gdybyś była szczęśliwa, to by cię tu nie było"...

Po co siedzimy na forach i portalach społecznościowych? Czy rzeczywiście brakuje nam czegoś w "prawdziwym świecie" i szukamy tego w sieci?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Na forum szukam...

BabaOsiadła bardzo ciekawe pytanie smile
Sama się niedawno nad tym zastanawiałam.
Przyczyn jest zapewne wiele: jedni zwracają się z problemem, drudzy mieszkają poza Polską i w ten sposób szukają kontaktu z krajem, a inni zapewne tak jak ja, trafili tu przypadkiem.
Byłam odcięta od książek (malowanie domu) i czas pomiędzy doglądaniem malarzy, spędzałam przy komputerze. Czytając jakąś gazetę trafiłam na link do tego forum i dalej już poszło smile
Dlaczego nadal tu jestem, mimo, że remont się skończył?
Polubiłam kobiety z "mojej" kafejki.
Rzadziej zaglądam na inne wątki, ale zaglądam bo dla mnie interesujący jest przekrój społeczny osób, które tu się udzielają. Żyję w dość hermetycznym środowisku i muszę przyznać, że z socjologicznego i psychologicznego punktu widzenia, jest to dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie.
Nie udzielam się na żadnych innych forach czy portalach, nie mam konta na facebooku. Tu mnie ciągle trzyma ciekawość. I sympatyczne dziewczyny z kafejki.
Dużo pracuję przy komputerze, więc zaglądanie na forum nie odrywa mnie od pracy.
W realnym świecie nie brakuje mi niczego co mogłabym znaleźć na forum (w szczególności rodziny, przyjaciół i znajomych).
Wymianę poglądów wolę jednak w realu bo na forum przybiera różną formę, nie zawsze mi odpowiadającą.

Ergo, ciekawość i sympatyczne osoby, z którymi nawiązałam kontakt.

3

Jeszcze zaledwie kilka lat temu, gdyby ktoś powiedział, że będę przesiadywać na jakimkolwiek forum, to popukałbym się w głowę wink. Trafiłam tu przez przypadek, kiedy szukałam odpowiedzi na nurtujące mnie w tamtym czasie pytania, odpowiedzi znalazłam, ale polubiłam to miejsce oraz osoby, z którymi nawiązałam kontakt i tak oto jestem nadal.

U mnie wygląda to dosyć podobnie, jak u Luc. Z jednej strony jest to wygoda, z drugiej przyzwyczajenie, a jeszcze z trzeciej ciekawość i zwykła rozrywka. Aby tutaj z kimś porozmawiać wystarczy znaleźć dosłownie chwilkę pomiędzy codziennymi zajęciami, a w życiu realnym nie zawsze jest tak łatwo. Prawdę mówiąc w ciągu dnia prawie nie wyłączam komputera (wygląda to wręcz jakbym stale była ,,on line", ale tak nie jest wink), bo kiedy na coś czekam, zmęczę się czy piję kawę, to bardzo chętnie na minutę czy dwie przysiadam przed monitorem. Poza tym dużo rezcyt robię na komputerze, więc wejście na forum traktuję jak oderwanie się od tej pracy. W moim przypadku nie jest to więc ani potrzeba, ani ucieczka przed samotnością, jest za to przyzwyczajenie, zaciekawienie, sympatia, może też pewnego rodzaju wdzięczność...

Oczywiście nic nie zastąpi kontaktu z żywym człowiekiem, więc kiedy tylko mam wolne popołudnie, to chętnie się w kimś umawiam lub przynajmniej dzwonię do osób, które są mi bliskie, ale przebywają setki kilometrów stąd.

4

Powstał nawet podobny wątek skierowany do Panów, jak widzę...

5

Dziś na innym forum wyczytałam coś w stylu: "A czemu siedzisz na forum, zamiast zająć się dziećmi?" Chyba wielu ludzi sądzi, że internet to rozrywka dla samotnych/pokrzywdzonych.

6

BabaOsiadła napisał/a:

Dziś na innym forum wyczytałam coś w stylu: "A czemu siedzisz na forum, zamiast zająć się dziećmi?" Chyba wielu ludzi sądzi, że internet to rozrywka dla samotnych/pokrzywdzonych.

Dla mnie forum internetowe to pogotowie psychologiczne:) Zawsze jak mam jakiś problem staram się, choć poczytać o problemach podobnych do moich. Jakoś daje mi to siłę. Wiem, że nie tylko ja mam takie problemy i że inni jakoś sobie z nimi radzą, więc ja też pewnie sobie poradzę smile

Z drugiej strony lubię pocieszać. Jeżeli coś pokonałam w swoim życiu, to dlaczego miałabym o tym nie opowiedzieć. A nóż widelec może komuś mój sposób na rozwiązanie problemu pomoże smile

A co do tych znajomych. Mam znajomych, ba! Przyjaciół. Ale czasem trzeba poradzić się kogoś kto nas nie zna - może ze wstydu, może dlatego by ktoś popatrzył na sprawę zimnym okiem.

I dodatkowo ile takich przyjaciółek można mieć? 2 - 3, no w porywach do 10, a tutaj mamy ich 100, 500, 1000 albo i więcej smile

7

Na forum siedzę, bo lubię dyskutować. I tu jest ten komfort, że w każdym momencie mogę wybrać coś z wielu tematów. Lubię rozmowy na konkretne tematy, często kontrowersyjne, a w "realu" nie zawsze mam na to okazję - mam kilka różnych kręgów znajomych, więc najpierw zawsze jest nadrobienie może nie plotek, ale tego, co się u kogo działo, potem też najczęściej lecą jakieś luźne rozmowy o wszystkim i o niczym. Tematy hmm... "ideologiczne" najczęściej pojawiają się, jak wyewoluują z rozmowy o czyjejś sytuacji. Jak idę ze znajomymi na na piwo, to nie dyskutuję z nimi o islamie czy czymś tam. Spędy rodzinne - raz wyszła dyskusja nt. gender, odpuściłam, bo parę starszych i dalszych na szczęście ciotek mało nie zeszło na zawał. Poza forum osób od takich właśnie konkretnych wymian poglądów mam tylko kilka, może kilkanaście, minusem jest to, że większość ma poglądy zbliżone do moich, więc... ile można. A tu zawsze coś nowego. tongue

8

A dla mnie jest to rozrywka i odbicie od życia, które mam w domu i które dziele z bliskimi. Taki mój własny, zupełnie prywatny azyl. wink
Nie mylić z ucieczką, jest to po prostu coś innego niż mam na co dzień, bo gdzie jak nie tu ''usłyszę'' o ciąży przez ocieranie się czy zdradzie po 15 latach małżeństwa? smile
Prowadzę całkiem spokojne wbrew pozorom życie, więc tu mogę uruchomić wyobraźnię bazując na niezwykłych historiach użytkowników. smile

9

Ja trafilam tu przypadkiem, a potem zostalam i tak od postu do postu wink.

Ja mam duzo zainteresowan i doba jest dla mnie za krotka, ale poniewaz mam slabe zdrowie musze sobie czasem przycupnac, a ze nie lubie siedziec i nic nie robic to zagladam sobie tutaj w ramach przerwy na posadzenie zadka i odetchniecie wink

10

Bo lubię pisać, po prostu.

11 Ostatnio edytowany przez NinaLafairy (2014-06-26 21:09:45)

Nie lubie ludzi. Dlatego wchodze czasami na to forum.

12 Ostatnio edytowany przez piekny_nick (2014-06-26 21:23:16)

No, ale przecież piszą tu nielubiani przez ciebie ludzie tongue

Ed. No*

13

Lubie czasem dyskutowac, ale nie lubie sie zblizac do ludzi, nie lubie jak oni proboja sie wkrecic w przyjazn ze mna i zawracaja mi glowe swoimi problemami albo proboja wtracac sie w moje.
Na forum moge sobie podyskutowac, nikt nie ma dla mnie twarzy tutaj i nie interesuje mnie tez specjalnie nikt. Osoby z forum nie wiedza jak mnie znalezc , a jak znudzi mi sie gadanie to moge wylaczyc forum i tyle.

14

NinaLafairy napisał/a:

Na forum moge sobie podyskutowac, nikt nie ma dla mnie twarzy tutaj i nie interesuje mnie tez specjalnie nikt.

A Ty mnie interesujesz, brakowałoby mi Twoich postów jakbyś w ogóle przestała tu zaglądać. smile Masz fajne spojrzenie na właściwie wszystkie sprawy, takie ... outside the box. W każdym poście widać, że myślisz po swojemu a nie zgodnie z jakimś tam nurtem, więc nawet jak się z czymś tam nie zgadzam, to ciekawie się to czyta i ciekawie odpowiada.

Na forum wchodzę jak chcę o czymś luźno pogadać nie będąc zobowiązaną do siedzenia przed kompem, ciągnięcia rozmowy. Mogę sobie wybrać temat, mogę odpowiedzieć lub nie, mogę do niego wrócić lub nie. Świetne jak się ma mało czasu, a brakuje interakcji z innymi.

15

A takie interesuje to tak, Vian.
Ja bym to nazwala, ze doceniam niektorych tutaj ludzi na forum i ich intelekt i humor.
Ale nie zeby interesowac sie poznaniem kogokolwiek w zyciu poza forum. Ja po prostu tak mam, ze wole sie trzymac plytkich kontaktow, albo jestem kogos szefem albo jestem kogos podwladna i nie dyskutuje o zyciu. Tylko 'small talk' albo biznes.

I bardzo dziekuje za mile slowa.
Dziwi mnie , ze wogole znow tu weszlam, bo ostatnio nie moge zniesc ludzi i chetnie bym wyszla z karabinem na ulice.:D

16

Dopiero do Was dołączyłam, więc ciężko mi się określić, ale to nie moje pierwsze forum.
Ja chyba poszukuję tu nie tyle empatii, co potwierdzenia, że nie tylko ja przechodzę przez pewne fazy w życiu, że w całej Polsce jest mnóstwo dziewczyn/kobiet, które zmagają się z podobnymi rzeczami, a czasem znajdą się jakieś, które już przez coś przeszły i dadzą szczerą radę. Uważam takie społeczności za fantastyczne i nie gorsze od grup przyjaciółek. Poznanie punktu widzenia od wielu różnych osób to bardzo cenna rzecz smile

...inspiracji do tworzenia tekstów tongue

A tak na poważnie to nigdy nie patrzyłam na to pod tym kątem ale jak już spojrzałam to myślę, że nie szukam tutaj niczego i nie nastawiam się na nic, jestem bo jestem i już wink

18 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2014-07-03 04:33:15)

Kiedyś coś szukałam, znalazłam przypadkiem to forum. Lubię rozmawiać, pomagać (jak umiem, a doradzenie nawet w Internecie to też pomoc, czasem komuś to może pomoże), dlatego tu jestem. Atmosfera jest generalnie bardzo miła, a patrzyłam na innych forach i to najbardziej mi się podoba. Dlatego jestem tutaj już od 3 lat wink

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024