Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Szukam obecnie nowej pracy, to znaczy pracuję jeszcze w starej ,ale myślę o nowej i bardzo często spotykam się z czymś takim jak assessment center. Moje dwie koleżanki zmieniały obecnie pracę i wspominały ,że m ały coś takiego jak assessment center - jakoś głupio mi zapytać je co to jest tak dokładnie. Wiem, ze to jakaś metoda rekrutacji, ale jak to wygląda w praktyce ? Na czym polega? Jak się przygotować do czegoś takiego ?
AC czyli assessment center jest metodą rekrutacji. Najczęściej stosowaną w dużych firmach, które na nią stać. Trwa jeden lub też dwa dni, najczęściej rozpoczyna się tradycyjnie czyli krótką rozmową, po czym wybrane osoby zapraszane są na sesje grupowe, podczas których wykonują zadania pod okiem asesorów. Jakich zadań można się spodziewać? To zależy od stanowiska gdyż bardzo często na AC dostaje się zadania zbliżone do tych, które będziesz musiała później wykonywać w swojej codziennej pracy. Są również zadania sprawdzające takie cechy jak asertywność, współpracę/ samodzielność, zdolności kierownicze, sprzedażowe, umiejętność przygotowywania prezentacji.
Nie ma prostej recepty jak się na AC przygotować. To co można zrobić to na pewno przemyśleć dokładnie sprawę jakie cechy będą pożądane dla pracodawcy na danym stanowisku by później, gdy dostaniesz już konkretne zadanie do wykonania, wiedzieć na co będę zwracać uwagę asesorzy. Do tego też warto pomyśleć jakie zadania ma do wykonania osoba na danym stanowisku bo to da Ci pogląd na to jakich zadań możesz się spodziewać na samym AC.