Witam,
Miesiąc temu uprawiałam petting z chłopakiem. Miałam wtedy dni płodne. Tydzień później na 2 dni pojawiła się skąpa, brązowa wydzielina. Bardzo się zestresowałam, że może to być plamienie implantacyjne. Sposępniałam i mało jadłam bo ciągle obawiałam się ciąży. Okres mi się spóźniał więc w 4 dniu spodziewanej miesiączki zrobiłam test- wynik negatywny. Okres nie nadszedł w 9 i 10 dniu powtórzyłam test z tym samym wynikiem. Jest już 13 dzień i nadal nic, nawet nie ma oznak nadchodzącego okresu.
Mam zamiar zapisać się do ginekologa. Tylko nie wiem czy konieczne jest USG? Konsultacja wraz z USG jest niemal dwa razy droższa
czy myślicie, że lekarz będzie mi kazał zrobić jakieś inne dodatkowe badania?
2 2013-03-31 03:04:20 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-31 03:07:50)
Jesli uprawialiscie jedynie petting, i nie doszlo do wytrysku wewnatrz, to raczej nie jestes w ciazy. ![]()
Idz do ginekologa na zwykla wizyte. Dowiesz sie wszystkiego, a usg zrobisz w razie potrzeby.
No i wyluzuj troche, stres jest najczestszym czynnikiem wplywajacym na opoznienie sie okresu.
Tylko nie wiem czy konieczne jest USG? Konsultacja wraz z USG jest niemal dwa razy droższa
czy myślicie, że lekarz będzie mi kazał zrobić jakieś inne dodatkowe badania?
Ludzie! Wiesz, co to NFZ? Jeśli jesteś ubezpieczona, to Ci się należy za darmo!
Jesli nie masz ubezpieczenia, to w najgorszym wypadku zapłacisz 80 zł za wizytę z USG prywatnie.
Dzięki Margolinka
pójdę na zwykła wizytę. Niby wytrysk był nie wewnątrz ale ciąży chyba nie mogłam wykluczyć, tym bardziej, że to były dni płodne. Już pomału wyluzowałam ale wizyta u ginekologa w tym wypadku (szczególnie zastanawia mnie to plamienie) jest chyba wskazana.
Cynicznahipo nigdy nie byłam u ginekologa i tak naprawdę nawet nie wiem ile czeka się na wizytę ale domyślam się, że prywatnie nieco krócej. No i jak chyba każda mam nieco opory przed pierwszą wizytą i nie chciałabym być potraktowana "powierzchownie". Pani doktor do której mam zamiar sie zapisać ma dosyć dobre opinie. A jak już jesteśmy w tym temacie to czy zawsze byłaś u ginekologa na NFZ a jak nie tylko to czy lekarz ma inne podejście do pacjenta? Bo np. dentysta moim zdaniem niestety tak...
Pytanie o inne badania jest stąd, że nie chciałabym brać hormonów a nie wiem czy to jest taki normalny odbieg od normy czy jakieś niepokojące zmiany.
5 2013-03-31 21:23:06 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-31 21:25:35)
Linijka, lekarz na NFZ może mieć tak samo dobru stosunek do pacjentów, jak i prywatny. Tu nie ma reguły. Trzeba po prostu wybrać dobrze lekarza. Ja chodzę do dentysty na NFZ i bardzo sobie chwalę.
Co prawda dłuuuuużej się czeka, niż na prywatne wizyty, ale cóż... coś za coś. A ginekologiem sie nie przejmuj. To taki sam lekarz jak każdy inny. Jest od tego aby zbadać i doradzić a nie aby oceniać kogoś.
Co do samego "wykluczenia" ciąży. Wykluczyć nie można nigdy, bo ryzyko jest niemalże zawsze ... jednak nie ma co panikować, bo stres niczego nie ułatwia.
mam maly problem podwuch tygodniach dostalam ponownie miesiaczke i nadal poplamiam a wizyte u lekarza mam dopiero w pazdzierniku co mam zrobic