Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
wiem ze moze to głupie pytanie i nie wiem skad mi wpadło do głowy ale zastanawiam sie
czy kolor oczu moze miec wpływ na postrzeganie swiata
??????
czy jest moze cos takiego ze osoby o niebieskich oczach widza swiat w
lepszych barwach i to wpływa na ich nastrój
nie bierzcie mnie za idiotke naprawde nad tym mysle:D
to skoro ja mam ciemno-brązowe to widzę świat na ponuro? ![]()
p.s to mój 1000 post
mam co świętować ;P
Ostatnio edytowany przez noelle87 (2009-05-24 00:03:05)
Nee ..
Ja myślę, że postrzeganie świata nie ma związku z kolorem tęczówki. Ma związek z naszym wychowaniem, kulturą, płcią, wiekiem i wszystkimi innymi czynnikami ![]()
Nigdy się nadtym nie zastanawiałam ,ale sądzę tak samo jak Nola,że raczej nie to wyłącznie zależy od nas samych ,od naszego charakteru i sposobu bycia.
Przysnęło się na lekcjach biologii:P O kolorze oczu decyduje głównie ilość melaniny. Nie ma to żadnych powiązań z psychiką. Gdyby tak było to znaczyłoby, że nasze postrzeganie świata kształtuje się nie od narodzin a gdzieś od 6 miesiąca życia, bo wtedy kształtuje się kolor oczu jaki będziemy mieć w późniejszym życiu (z tym 6 miesiącem nie jestem pewna, jak ktoś wie niech mnie poprawi).
Kolor oczu nie wplywa na to jak patrzymy na swiat
ale za to to, jaki mamy humor, czy jestesmy szczesliwi czy nie, napewno wplywa na nasze oczy. Zauwazylam, ze jak jestem szczesliwa czy tez nie, to najbardziej to widac po oczach.
porownalam sobie zdj, jak bylam szczesliwa, to na zdj to widac, oczy mi blyszcza, i sa takei radosne, a z kolei z okresu kiedy nie bylam szczesliwa, to nawet jezeli sie usmiechalam na zdj, to jednak widac, ze szczesliwa nie jestem, brak tego blysku w oczach, i oczy sa smutne, nawet jesli buzia sie smiala
jesli tak miałoby być- musiałabym być najbardziej ponurą osobą we wszechcświecie! a tak nie jest! pomimo swoich ciemno- piwnych oczu- jestem pogodną optymistką. chyba że ma to związek z jasnymi szkłami które noszę???! ![]()
dziekuje za odpowiedzi nma moj dziwny watek ![]()
Tak się zastanawiam i zastanawiam... kurcze może coś w tym jest. Tzn. może nie w postrzeganiu świata ale ogólnie w charakterze. Wydaje mi się że osoby niebieskookie są bardziej wyrachowane a te z brązowymi raczej impulsywne... tak mi się wydaje, ale to tylko takie moje przemyślenia przy porannej kawie ![]()
Ciekawe co powiecie na to , że ja mam oczy szare , których to kolor podkreślają duże czarne źrenice. .
A wcale nie uważam , żebym świat postrzegała w takich barwach.Nie jestem ponurą osobą , ani pesymistką...Dla mnie to jakiś absurd
Nie wiem ....
No proszę- a ja mam ni zielone ni niebieskie- mówi się oczy kocie- życie w złocie, oczy niebieskie- życie królewskie ......... to dlaczego nie jestem księżniczką z kupą kasy?????????
nie wiem moze jeszcze wszystko przed toba
mało ewo łasnie o to mi chodzi ze o postrzeganie swiata xD
to teraz wiem... ja mam rozowe ![]()
)
Bardzo ciekawy temat
Ja mam oczy prozaicznie mówiąc piwne a poetycko mówiąc - bursztynowe;)
To jaki powinnam mieć punkt widzenia? Pijacko-jubilerski ;P
A mówią też - Oczy piwne, życie dziwne ![]()
Coracias a czy twoje zycie jest dziwne ??
moze odnajdziemy jakis zwiazek
moje niebiesko szare hmmm moze jakies pozytywne spojrzenie
karina85 ciekawy przypadek miec rozowe oczy xD w dowodzie tez masz tak wpisane
?
Ja nie sądzę żeby kolor oczu miał coś wspólnego z naszym życiem ....chociaż podobno osoby o ciemnych oczach są lepiej i przyjaxniej postrzegane......... ![]()
ja mam niebieskie:)
bo te ciemne oczy sa takie ciepłe a niebieskie bija takim chłodem jak woda ![]()
Podobno kiedy ktoś nam sie podoba lub jesteśmy przyjaźnie nastawieni poszerzają nam się źrenice ....a ciemne oczy są postrzegane jak takie poszerzone źrenice ![]()
mojmalyumysl napisał:
bo te ciemne oczy sa takie ciepłe a niebieskie bija takim chłodem jak woda
A jaki Ty masz kolor oczu????
niebieski tak jak ty:) tzn taki dziwny zalezy jak lezy raz zielone raz niebieskie a raz szare ![]()
jednak zazwyczaj szare:D
Ostatnio edytowany przez mojmalyumysl (2009-06-14 21:34:53)
hmmm zrodziło mi sie nowe pytanie
z seri moich dziwnych pytań
moze to jaki mamy kolor oczy okresla w jakim towarzystwie wolelibysmy przebywac np z ludzmi o tym samym kolorze oczu bo cos nas z nimi wiaze jakas cecha osobowosci zastanowmy sie ![]()
Ja myślę że niebieski ... szary .... zielony cz każdy inny kolor oczu jest dobry jeśli osoba jest ok
ale moze osoby o jakims kolorze maja jedna pozornie nie zauwazalna ceche
ktora sprawia ze dobrze sie czuja miedzy soba te same kolory tylko pytanie jaka:P
oj ale ja juz modze ![]()
Mysle,ze kolor oczu nie ma nic wspolnego z tym jak swiat widzimy.
Chyba nie............przecież to samo można by powiedzieć o kolorze włosów czy skóry..............blondynki czuły by się w swoim towarzystwie najlepiej .....![]()