Witam Wszystkich. Jestem Tu nowa i chciałabym żebyście mi pomogły. Moim problemem jest niezbyt przyjemny zapach w pochwy.To oczywiste,że dbam o higienę osobistą codziennie.Zapach ten jest tylko wyostrzony w dni płodne, można powiedziec,że jest tak intensywny,że przebija się przez spodnie. Zauważylam, że ten zapach "ukazuje" mi się w moje dni płodne, okres mam co 28 dni a ten zapach jest równo po dwóch tygodniach okresu (14dni), przy tym mam upławy,które wyglądają na mało grudkowate i pozostają one w środku( nie wypływają na zewnatrz), określona ilość ich jest jako mała stołowa łyżeczka,takie upławy są przed dwa dni. przez inne dni jest ok. Jest to dla mnie bardzo stresujące,jestem młodą osobą,współżyje tylko z jedym chłopakiem(zadbany). poproszę o pomoc forumowiczki
Wszystkie "objawy", o których piszesz, są całkowicie normalne. Czytałaś kiedykolwiek o tym, jak przebiega cykl menstruacyjny i jakie zmiany zachodzą w jego trakcie w organizmie kobiety? "Upławy" to po prostu zwiększona ilość śluzu o rzadszej konsystencji, który nazywany jest często śluzem płodnym - jego rzadka, lepka konsystencja ma ułatwić plemnikom dotarcie do komórki jajowej. Zapach również jest absolutnie normalny, po prostu ten silny "aromat" ma przyciągać przedstawicieli przeciwnej płci i dlatego nasila się właśnie w dni płodne.
Dziękuje bardzo za odpowiedz szczerze mowiąc nie czytałam o czymś takim. Poprostu jak każdy się martwię o siebie i w pewnym momencie zwątpiłam czy to jest normalne czy to może być oznaka jakiejś choroby czy zapalenia
To bardzo dobrze, że przejmujesz się swoim stanem zdrowia. Jednak na przyszłość lepiej będzie iść do ginekologa, on prędzej rozwieje Twoje wątpliwości w przypadku niejasnych objawów
pomimo tego,że byłam mam zamiar wybrac się jeszcze raz.powiem szczerze,że na moja pierwszą wizyte ginekolog niestety zachował się powierzchownie. wizyta maksymalnie trwała 10min i następna:/ żadnej porady
W takim wypadku najlepiej szukać dobrego lekarza aż do skutku. Ja ostatnio tułałam się po różnych ginekologach, głównie takich właśnie przyjmujących na zasadzie "następna proszę", aż postanowiłam wrócić do mojej sprawdzonej pani doktor (drogiej niestety, dlatego szukałam innej). Dopiero ona uraczyła mnie taką ilością profesjonalnie i przystępnie wyłożonej wiedzy medycznej, że wyszłam z gabinetu spokojna i przekonana o swoim zdrowiu
A ja mam inne pytanie co do dziwnych zapachow. Nie chce zakladac nowego tematu.
Nie wydaje mi sie, zeby mialo to jakis zwiazek z cyklem, ale : Czy Wam tez podczas sportu poca sie okolice intymne? Mam to od kilku miesiecy, bylam u gina i nic nie stwierdzila.. ale zawsze po bieganiu czy silowni faktycznie ten zapach slodkiego potu az przebija sie przez legginsy. Tez tak macie?
Witam. 20wrzesnia urodzilam synka karmilam go piersia i bralam tabletki anty ovulan. Od 21 stycznia nie karmie i nie biore tabletek i nadal nie mam okresu... Czy mam sie martwic? Czy to normalne? Jak dlugo mam czekac na miesiaczke?
U mnie występuje nieprzyjemny zapach z pochwy nie tylko w dni płodne. Pojawiły się tez swedzace krosteczki, ktore zaczynaja pekac ostatnio. Strasznie szczypie mnie podczas oddawania moczu. Co zacząć stosować?
Co zacząć stosować?
To, co przepisze Ci lekarz. Powinnaś się niezwłocznie do niego udać.
Ale wizytę mam dopiero 23 kwietnia. Wiec muszę się podleczyć czymś bez recepty. Od razu mówie, że nie pomaga mi ani provag ani clotrimazolum. PO tym drugim gorzej mnie piecze. Co innego radzicie?
Ale wizytę mam dopiero 23 kwietnia. Wiec muszę się podleczyć czymś bez recepty. Od razu mówie, że nie pomaga mi ani provag ani clotrimazolum. PO tym drugim gorzej mnie piecze.
Co innego radzicie?
Ciężko cokolwiek doradzić, bo nie wiemy, co Ci dolega!
Czy rejestrując się u lekarza powiedziałaś mu, ze sprawa jest poważna? Chodzisz prywatnie, czy na NFZ?
Ja chodzę na NFZ i zawsze jak mówiłam, ze mam podejrzenie infekcji, to mnie przyjmował następnego dnia.
Czasem warto zawalczyć o swoje.
Bo 23 dopiero za 2 tygodnie!
Chodze na NFZ. wyjaśniłam ze to poważna sprawa, ale Pani w rejestracji powiedziała ze każdy musi czekać na swoja kolej, bo sa poważniejsze przypadki. a na prywatne wizyty mnie nie stac. dlatego sama się czyms bez recepty chce podleczyc.
Chodze na NFZ. wyjaśniłam ze to poważna sprawa, ale Pani w rejestracji powiedziała ze każdy musi czekać na swoja kolej, bo sa poważniejsze przypadki. a na prywatne wizyty mnie nie stac.
dlatego sama się czyms bez recepty chce podleczyc.
Ech, ewentualnie możesz kupić sobie tantum rosa i się nim podmywać. Swędzenie i pieczenie być może załagodzi Bepanthen (maść dla dzieci).
Stosowałam juz kiedys tantum rosa do podmywania ale nie wiem czemu miałam po nim uczulenie, być moze jestem uczulona na jakiś jego składnik. Widziałam, że często piszą o takim zelu multi gin acti gel. A może on złagodzi pieczenie i swedzenie? Jak myślicie?
16 2013-04-11 08:43:10 Ostatnio edytowany przez vinnga (2013-04-11 09:32:56)
Post nic nie wnoszący do dyskusji. Na kobiecym forum poruszane są różnorodne, często intymne problemy kobiet. Jako facet jesteś na forum gościem, wypadałoby wykazać się więc minimalnym wyczuciem i nie pchać się do tego typu wątków, szczególnie, kiedy nie masz zupełnie nic do powiedzenia. Mod. Vinnga
Stosowałam juz kiedys tantum rosa do podmywania ale nie wiem czemu miałam po nim uczulenie, być moze jestem uczulona na jakiś jego składnik. Widziałam, że często piszą o takim zelu multi gin acti gel. A może on złagodzi pieczenie i swedzenie? Jak myślicie?
Nie wiem, nie znam tego żelu.
18 2013-04-11 09:44:12 Ostatnio edytowany przez nieznajoma85 (2013-04-11 09:48:14)
Reklamują teraz jakieś glubulki dopochwowe bez recepty. Może warto przetestować. Zapytaj w aptece. Jest jeszcze taka ewentualność że może pan/pani farmaceuta coś doradzi.
Jeszcze tak mi przyszło do głowy. Masz jakąś pieczątkę swojego lekarza? Może tam jest nr telefonu do niego. Ja przy silniejszych infekcja po prostu dzwoniła i zawsze kazał mi jak najszybciej przyjść. Zawsze też możesz przyjść do przychodni i wejść z inną panią zapytać się czy cię przyjmie i powiedzieć że to nagły przypadek. Wtedy pani w rejestracji nie będzie miała nic do gadania bo jeśli lekarz się zgodzi będzie musiała ci zarejestrować na ten dzień.
Tak numer mam podany ale co dzwonie to lekarz nie odbiera, albo ma wyłaczony telefon. wiec bez sensu sie starac. pytałam ostatnio na wizycie o to wlasnie i pani wytlumaczyla ze lekarz nie bedzie odbieral telefonow, poniewaz zajmuje sie poważniejszymi przypadkami. Tylko ciekawe co zrobie jak bede w ciazy i bede potrzebowala jego przyjazdu. CO do tych reklamowanych globulek nie jestem przekonana, bo co globulki kupilam bez recepty to gorzej mnie pieklo i swedzialo. wiec wole nie ryzykowac i cos dobrze wchlaniajacego potrzebuje i pomyslalam o tym gelu, bo z tego co wyczytalam mozna go stosowac zewnetrznie i wewnetrznie. ale zapytam sie pani w aptece jak mi radzisz.
Z zeli i maści, podobno większość nie działa, poza Clotrimazolum, no ale obawiam się, ze będzie działał za słabo i nic Ci nie da.
Tak było w moim przypadku, nie pomógł kompletnie, u lekarza dopiero się okazało, ze potrzebuje antybiotyku i kuracja trwała półtora miesiąca, aha, no i mój partner tez ja przeszedł razem ze mną.
Dostałam tez maść Pifamucin, ale okazało się, ze mnie uczula - a potem tabletki dopochwowe gyno-femidazol. Skuteczne, aczkolwiek bardzo nieprzyjemne uczucie, przy "wypływaniu" w nocy straszliwie mnie piekło i swędziało. Ponoć tak właśnie działają.
A ja mam inne pytanie co do dziwnych zapachow. Nie chce zakladac nowego tematu.
Nie wydaje mi sie, zeby mialo to jakis zwiazek z cyklem, ale : Czy Wam tez podczas sportu poca sie okolice intymne? Mam to od kilku miesiecy, bylam u gina i nic nie stwierdzila.. ale zawsze po bieganiu czy silowni faktycznie ten zapach slodkiego potu az przebija sie przez legginsy. Tez tak macie?
Ja tak mam czasami. Ale mnie to się raczej kojarzy z założeniem mniej przewiewnej bielizny, jakoś nie skojarzyłam tego z cyklem nigdy.
Nie miałam nigdy problemu z zapachem w trakcie owulacji, ale zbliżający się okres wyczuwałam zawsze "na kilometr" Wystarczyło, że zapach się zmienił i byłam całkowicie pewna, że za dwa, trzy dni zacznę krwawić. Zawsze się sprawdzało.
Wspomagająco zaczełam stosować ten gel. to zalezy co komu pomaga. od niektorych mialam uczulenie, bądź zwiększały objawy. Ja wiem ze to będzie zależeć od tego czy to zwykla infekcja czy to moze grzybica. na razie łagodzi moje objawy i nie mam takiego otarcia, zaczyna na nim sie skora regenerowac. nie swedzi i nie piecze to najważniejsze. mam nadzieje ze bedzie dobrze. ale nigdy nie zwracałam uwagi na to, ze przed miesiaczka zmienia sie zapach pochwy. ale czlowiek sie caly czas uczy.
Chodze na NFZ. wyjaśniłam ze to poważna sprawa, ale Pani w rejestracji powiedziała ze każdy musi czekać na swoja kolej, bo sa poważniejsze przypadki. a na prywatne wizyty mnie nie stac.
dlatego sama się czyms bez recepty chce podleczyc.
zawsze można spórbować w innej przychodni jeszcze, a na swędzenie może chociaż clotromzolum?
loveaellie napisał/a:A ja mam inne pytanie co do dziwnych zapachow. Nie chce zakladac nowego tematu.
Nie wydaje mi sie, zeby mialo to jakis zwiazek z cyklem, ale : Czy Wam tez podczas sportu poca sie okolice intymne? Mam to od kilku miesiecy, bylam u gina i nic nie stwierdzila.. ale zawsze po bieganiu czy silowni faktycznie ten zapach slodkiego potu az przebija sie przez legginsy. Tez tak macie?Ja tak mam czasami. Ale mnie to się raczej kojarzy z założeniem mniej przewiewnej bielizny, jakoś nie skojarzyłam tego z cyklem nigdy.
Nie miałam nigdy problemu z zapachem w trakcie owulacji, ale zbliżający się okres wyczuwałam zawsze "na kilometr" Wystarczyło, że zapach się zmienił i byłam całkowicie pewna, że za dwa, trzy dni zacznę krwawić. Zawsze się sprawdzało.
tutaj faktycznie wazny jest strój. Czy nosisz bieliznę ze sztucznych tkanin?
jesli tak to doradzam bawełniania
Pewnie chodzi o clotrimazolum ale nie moge go stosować bo u mnie wywyłuje reakcje alergiczna. chyba musze isc do lekarza, aby określić na co jestem uczulona. Zdaje sobie sparwe ze można spróbowac w innej przychodni sie zapisac, tylko nie bedzie to latwe. robia problem z zapisaniem pacjenta w innej przychodni, tak samo jak dziecko musi byc w tym miescie gdzie matka jest zameldowana a nie ojciec dziecka.
Pewnie chodzi o clotrimazolum ale nie moge go stosować bo u mnie wywyłuje reakcje alergiczna. chyba musze isc do lekarza, aby określić na co jestem uczulona. Zdaje sobie sparwe ze można spróbowac w innej przychodni sie zapisac, tylko nie bedzie to latwe. robia problem z zapisaniem pacjenta w innej przychodni, tak samo jak dziecko musi byc w tym miescie gdzie matka jest zameldowana a nie ojciec dziecka.
Nic podobnego. Do lekarzy specjalistów możesz zapisywać się gdzie chcesz w całej Polsce. Nie ma czegoś takiego jak rejonizacja, to działa tylko u internistów. Możesz być zapisany tylko w jednej przychodni na raz. Ale to może być poza Twoim miejscem zamieszkania.
Ja tak mam czasami. Ale mnie to się raczej kojarzy z założeniem mniej przewiewnej bielizny, jakoś nie skojarzyłam tego z cyklem nigdy.
Żadnych stringów i tylko bawełnniane figi.
Nowakowska25 napisał/a:Pewnie chodzi o clotrimazolum ale nie moge go stosować bo u mnie wywyłuje reakcje alergiczna. chyba musze isc do lekarza, aby określić na co jestem uczulona. Zdaje sobie sparwe ze można spróbowac w innej przychodni sie zapisac, tylko nie bedzie to latwe. robia problem z zapisaniem pacjenta w innej przychodni, tak samo jak dziecko musi byc w tym miescie gdzie matka jest zameldowana a nie ojciec dziecka.
Nic podobnego. Do lekarzy specjalistów możesz zapisywać się gdzie chcesz w całej Polsce. Nie ma czegoś takiego jak rejonizacja, to działa tylko u internistów. Możesz być zapisany tylko w jednej przychodni na raz. Ale to może być poza Twoim miejscem zamieszkania.
Naprawdę tylko w jednej? bo jakieś 8 lat temu mieniłam przychodnie - miałam wrażenie że pani doktor za bardzo nie wie co się dzieje. ale nie wycofałam się z tej pierwszej ani nic po prostu poszłam gdzie indziej
WitchQueen napisał/a:Ja tak mam czasami. Ale mnie to się raczej kojarzy z założeniem mniej przewiewnej bielizny, jakoś nie skojarzyłam tego z cyklem nigdy.
Żadnych stringów i tylko bawełnniane figi.
a ja uwielbia stringi nie, znoszę świadomości że mi się bielizna odbija. ale odkąd zaczęłam dbać o profilaktykę to nawet stringi mi nie straszne
Zgadzam się z tym, że profilaktyka najważniejsza. Bardzo często jest tak, że inny zapach jest objawem stanu zapalnego - u mnie tak było raz przy grzybicy od tej pory stosuję profilaktykę: przewiewna bawełniana bielizna, oddawanie moczu po stosunku, dobry płyn do higieny intymnej (mam lacibios femina protecta - bezkonkurencyjny) i co jakiś czas łykam lacibios femina - doustny probiotyk w kapsułkach, zrezygnowałam też ze stosowania płynów do płukania tkanin podczas prania, bo mogą powodować uczulenie. Odkąd stosuję taką profilaktykę, mam spokój z infekcjami intymnymi.
Witam Wszystkich. Jestem Tu nowa i chciałabym żebyście mi pomogły. Moim problemem jest niezbyt przyjemny zapach w pochwy.To oczywiste,że dbam o higienę osobistą codziennie.Zapach ten jest tylko wyostrzony w dni płodne, można powiedziec,że jest tak intensywny,że przebija się przez spodnie. Zauważylam, że ten zapach "ukazuje" mi się w moje dni płodne, okres mam co 28 dni a ten zapach jest równo po dwóch tygodniach okresu (14dni), przy tym mam upławy,które wyglądają na mało grudkowate i pozostają one w środku( nie wypływają na zewnatrz), określona ilość ich jest jako mała stołowa łyżeczka,takie upławy są przed dwa dni. przez inne dni jest ok. Jest to dla mnie bardzo stresujące,jestem młodą osobą,współżyje tylko z jedym chłopakiem(zadbany). poproszę o pomoc forumowiczki
Kochana, nie masz się o co martwić- mam tak samo. Jedyne wyjście- nosić wkładki w te dni- choć ja je noszę codziennie. W te dni może jakieś zapachowe, by ten nieprzyjemny zapach nie przebijał się przez spodnie