Kobietki poradzcie mi jak mam pielegnowac skóre aby mi sie nie swiecila jakbym ja posmarowala olejem!!;/ z rana tak samo jak wstaje swieci ie jak nie wiem co;( jak naloze podklad to po godzinie jest cala swiecąca i tlusta ktos miał taki-roblem , wie jak z tym walczyc??;(( pomocyyyy!!!
Poczytaj i pooglądaj na YT filmiki na temat "olejowania twarzy". Możesz też wpisać na YT hasło "tłusta cera", tam niejedna z dziewczyn opowiada co nieco na ten temat.
wie ktoś cos na ten temat??
Przede wszystkim napisz nam jakich produktów używasz na codzień.
1. Codzienna pielęgnacja (krem, tonik, peeling itd.)
2. Makijaż (podkład, puder itd.)
3. Demakijaż (tonik, mleczko, żel itd.)
Być może używasz nieodpowiednich produktów i Twoja skóra walczy z nimi w ten sposób. Każda cera jest inna, i może inaczej reagować na to co z nią robimy. Palisz, jesz dużo słodyczy? Wypijasz wystarczające ilości wody? Bierzesz tabletki antykoncepcyjne? To wszystko może wpłynąć na to jak zachowuje się Twoja skóra.
Postaram się pomóc, ale nie mogę poradzić Ci niczego w ciemno!
Przede wszystkim napisz nam jakich produktów używasz na codzień.
3. Demakijaż (tonik, mleczko, żel itd.)Być może używasz nieodpowiednich produktów i Twoja skóra walczy z nimi w ten sposób. Każda cera jest inna, i może inaczej reagować na to co z nią robimy. Palisz, jesz dużo słodyczy? Wypijasz wystarczające ilości wody? Bierzesz tabletki antykoncepcyjne? To wszystko może wpłynąć na to jak zachowuje się Twoja skóra.
na codzien nie zywam zadnych kremów...peelingow teraz kupiła tonik matujący... makijaż zmywam ciepłą wodą i mydłem.... biore tabletki anty nie pale i nie jem słodyczy....
6 2013-02-18 20:08:07 Ostatnio edytowany przez igla16 (2013-02-18 20:10:13)
Makijażu nie zmywa się wodą i mydłem, bo prowadzi to do przesuszenia cery oraz podrażnień. I twarz może z tym walczyć. Kup sobie mleczko do demakijażu(jest mnóstwo rodzajów, również do cery tłustej), tonikiem matującym przetrzyj twarz na koniec, po całkowitym zmyciu make-upu. Krem również Ci się przyda, jak w przypadku mleczka, również do cery tłustej.
W Rossmanie lub innych drogeriach są chusteczki matujące, możesz je nosić i używać w sytuacjach awaryjnych. Nie są drogie, a pomagają w kryzysowych momentach.
Podkład oraz puder- matujące.
Moja dermatolog na taki kłopot zaleciła mi tabletki Normatabs i wyłącznie mysie płynem micelarnym. Polecała Biodermę H2O i Iwostin Purritin Rehydrin. Na noc Avene Triacneal... U mnie jak ręką odjął. Jest sebum ale nie po godzinie a po ok. 4-5 i nie w takich ilościach. Zawsze mam pod ręką bibułki matujące.
Fumiko napisał/a:Przede wszystkim napisz nam jakich produktów używasz na codzień.
3. Demakijaż (tonik, mleczko, żel itd.)Być może używasz nieodpowiednich produktów i Twoja skóra walczy z nimi w ten sposób. Każda cera jest inna, i może inaczej reagować na to co z nią robimy. Palisz, jesz dużo słodyczy? Wypijasz wystarczające ilości wody? Bierzesz tabletki antykoncepcyjne? To wszystko może wpłynąć na to jak zachowuje się Twoja skóra.
na codzien nie zywam zadnych kremów...peelingow teraz kupiła tonik matujący... makijaż zmywam ciepłą wodą i mydłem.... biore tabletki anty nie pale i nie jem słodyczy....
Skóra tłusta będzie niestety zawsze uporczywa.. Może zmienić się to z wiekiem ale teraz musisz o nią zdecydowanie zadbać!
Do demakijażu oczu i twarzy najlepiej mleczko matujące (ja używam obecnie AA z aloesem i jest bardzo dobre, ale potestuję jeszcze zanim zdam recenzję) lub płyn micelarny. Warto zaopatrzyć się w jakiś tonik, do przemywania twarzy. Do głębszego oczyszczania skóry zastosuj żel do mycia twarzy-świetnie zastąpi mydło. Pamiętaj o kremach! Mimo, że masz skórę tłustą należy nadal ją nawilżać-kremami przeznaczonymi do tego typu skóry. Na dzień coś lekkiego a na noc nawilżający.
Od czasu do czasu zastosuj maseczki do twarzy.
Jeśli chodzi o makijaż to zaopatrz się w dobry, nie zapychający podkład. Na wierzch użyj pudru matującego-Vichy, Clinique, Elf, Maybelline, Rimmel-każda marka posiada taki w ofercie! Pod ręką miej zawsze bibułki matujące.
I zdecydowanie odstaw mydło-chyba że jest to mydło do mycia twarzy, albo produkt naturalny. Inaczej jeszcze bardziej podrażniasz skórę i traktujesz ją wysokim pH.
9 2013-02-18 23:03:02 Ostatnio edytowany przez Niunia91 (2013-02-18 23:06:49)
woow;D ok dziewuszki dziękuje za porady zacznę cos z tym działac bo oszalec mozna;D a jeszcze jedno pytanko mam jak mam używac podkłąd to z jakiej firmy polecacie?? Czy AA jest dobra??
Ja teraz używam Astor nawilżający ale również matujący. Taki w szklanej buteleczce bez dozownika tylko z takim... patyczkiem. Może nie jest wygodny do wydobycia z tej butelki a ja tam go i tak lubię. Długo używałam Erisa matującego CityMatt czy jakoś tak, ale stwierdzam jednoznacznie, że nie ma jednak co oszczędzać na pyszczku i zmieniłam. Dobrała mi Pani w SuperPharmie i jestem bardzo zadowolona. A no i ten Astor jest bardzo wydajny :-)
a czy w rossmannie go dostene???
A tego to nie wiem. Spytaj. Pewnie nawet jesli nie to sprowadza. Albo przez jakis e-sklep.
Z mojego doświadczenia wynika,że cera nie nawilżana jeszcze bardziej lubi sie przetłuszczać, bo sie broni. Naturalny sposób na taka cerę to mydło najlepiej z Aleppo (30%), a do wyregulowania sebum olej sezamowy. Olej nakładamy na wilgotną skórę, lepiej sie wchłonie. Toniki z alkoholem mozna zastapić hydrolatem z bez chemii np. z czystka, działa ściagajaco na rozszerzone pory.
Zawsze tez polecam kosmetyk, który poznałam we Francji- czarne mydło, najlepszy oczyszczacz i detoksykator na świecie. Wyciagnie nawet te zasuszone chemią wypryski ;-)
Kobietki poradzcie mi jak mam pielegnowac skóre aby mi sie nie swiecila jakbym ja posmarowala olejem!!;/ z rana tak samo jak wstaje swieci ie jak nie wiem co;( jak naloze podklad to po godzinie jest cala swiecąca i tlusta ktos miał taki-roblem , wie jak z tym walczyc??;(( pomocyyyy!!!
Witaj,
polecam maseczkę z glinką ;-)
Przeanalizuj również swój styl życia, a przede wszystkim dietę.
Może trzeba wprowadzić zmiany do odżywiania.
Jeżeli domowe sposoby nie pomagają może warto poradzić się lekarza, dermatologa?
cetaphil - krem do dostania w aptece, powinien pomóc ![]()
Ten krem jest na prawdę skuteczny. Do tego dodałabym raz w tygodniu maseczkę z francuskiej glinki zielonej i lekki peeling
Hej dziewczyny!
Też miałam taki problem ze swoją skórą. Rano jak zrobiłam makijaż to już po godzinie świeciłam się jak bym się wysmarowała smalcem!!!
Makijaż w lecie spływał i strasznie zazdrościłam koleżanką idealnej matowej cery bo ja nienawidziłam spoglądać w lustro :-(
I teraz mam swój sposób na mega MATOWĄ CERĘ!!!!!
Rano zmywam buzie płynem micelarnym i nakładam oliwkę HIPP taką oliwkę do dzieci i zostawiam na 5minut a potem bardzo dokładnie zmywam chusteczką. To jest bardzo ważne trzeba bardzo dokładnie wytrzeć!!! Nakładam podkład REVLON dla cery tłuste i mieszanej
i całość pudruję MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ. Tak może jest to trochę śmieszne ale robię już tak dwa lata i skóra nie świeci się przez cały dzień.
Mąka ziemniaczana to cały sekret i nie barwi skóry, spróbujcie będziecie w szoku!!! Ja też na początku byłam :-)
Ja dostałam od koleżanki próbke Shine Stopper od Paula's choice i tak jak nie wierzyłam już w to ze coś potrafi zmatowić skore to jest to odpowiedz na potrzeby mojej twarzy
Poki co próbka spełniła swoją role, wiec czekam teraz na całe opakowanie. Ale naprawde wreszcie jest to coś co nie brzmi tylko ładnie i matująco z nazwy ale taki jest w rzeczywistości.
Możesz również kupić sobie bibułki matujące i używać ich w ciągu dnia. Są naprawdę skuteczne.
Puder matujący, a na wieczór nakladaj krem nawilżający, wbrew pozorom nie powinnać doproawdzać do tego, ze sóra bedzie wysuszona.
20 2014-07-21 19:09:44 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-07-21 19:33:20)
Też się z tym zmagałam, szczególnie jak zrobiło się ciepło. Po pracy wracałam cała błyszcząca, co nie wyglądało zbyt dobrze. Szczególnie, że moja praca wymaga nienagannego wyglądu. Nie pomagał sam matujący puder, którego używałam. Koleżanka kosmetyczka poleciła mi krem matujący spam z wyciągiem z drożdzy, które jak wiadomo świetnie działają ma twarz z takimi problemami. Krem skutecznie redukuje niepożądany efekt świecenia skóry, długotrwale matuje skórę, zmniejsza pory, nawilża. Z czystym sumieniem mogę polecić wszystkim, którzy zmagają się z problemem świecącej buzi, szczególnie teraz dającej się we znaki. niedozwolony link
baza cashmere matuje na długo nawet po zastosowaniu tłustego kremu, więc może tego warto spróbować?
baza cashmere matuje na długo nawet po zastosowaniu tłustego kremu, więc może tego warto spróbować?
A gdzie kupujesz kosmetyki cashmere ?
Tez mam ten problem:/
Problem sie nasila kiedy przebywam za długo na słońcu, przed okresem, pod wpływem stresu, kiedy się zapomne i umyje twarz zbyt ciepła wodą.
Mam swoje sposoby, ale w zupełności pewnie problemu nie wyeliminuje, bo mam tłustą cerę i juz, choć z wiekiem obserwuje,ze zaczyna sie przesuszac w niektorych miejscach.
Aby zminimalizowac ten problem:
-myję twarz w letniej wodzie(lekko chłodnej) oczywiście delikatnym żelem(nie mydłem-chyba,że zwykłym szarym od czasu do czasu)
-potem delikatnie osuszam i przemywam jeszcze delikatnie płynem micelarnym
-nakładam krem nawilżający-obowiązkowo- ostatnio garnier(te kremy sa super lekkie), albo la roche posay Hydrane do normalnej mieszanej
-makijaż- krem nawilżający (kiedy wychodze na mocne słońce ochrona 50+) i podkład używam matującego Pharmaceris- swietnie sie sprawdza i nie daje efektu maski
-na koniec pudruję twarz puderm bambusowym z jedwabiem (moje MEGA ODKRYCIE)- użwam go juz 3 lata i naprawde bardzo polecam. jest niedrogi i starcza na dlugo. Jest bialy, ale na skorze tego nie widac, matuje naprawde doskonale i przy okazji rozswietla dielikatnie:)
-poza tym wazne jest, by pic odpowiednio duzo w ciagu dnia- kiedy skora jest odwodniona żle to na nia wplywa
-raz lub 2 razy w tyg robie sobie maseczke z glinka zielona,albo rozowa, albo po prostu gotowa Ziaji szara- jak dla mnie jest swietna ![]()
Krem to musisz dobrać sobie sama, bo to co mi służy niekoniecznie musi Tobie, ale polecę Ci puder bambusowy, świetnie matuje skórę i na długo. Działa nie tylko u mnie, ale u innych osób, którym go poleciłam.
25 2014-08-06 12:58:48 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-09-29 14:42:12)
Mi niestety żadne kremy/toniki/maski/tabletki nie pomagały. W końcu zaczęłam szukać jakiś zabiegów itp i natknęłam się na [spam]. Poszłam na konsultacje, Pani doktor dobrała mi zabieg i wreszcie mi coś pomogło. Miałam szczęście, że od razu trafiłam na profesjonalistów. Jeśli nic Wam nie pomaga, to szczerze polecam pójść do lekarza.
Regulowanie wydzielania sebum wymaga przede wszystkim konsekwencji. Nie wolno skóry tłustej wysuszać alkoholem. Trzeba ją nawilżąć i zapewniać dostęp tlenu. Nie zakrywaj twarzy cieżkim podkładem i włosami, pozwól jej oddychać
Nie dotykaj palcami w ciągu dnia, podkład nakładaj wyłącznie gąbkami z lateksu. Klimatyzacja również zwiększy wydzielanie sebum, więc jeśli nie musisz to jej nie używaj. No i kluczowe jest dobranie kosmetyków bez tłuszczu. Mi bardzo pomogła zmiana podkładu na co dzień na lekki i nawilżający i kosmetyki z serii Effaclar La Roche Posay. Zwłaszcza tonik i żel oczyszczający. Do tego połączyłam je z serum ściągającym pory brytyjskiej firmy No7, w Polsce do kupienia tlyko przez internet o ile wiem, ale jest świetne! Polecam
Ostatnio pisałam o swojej batalii z tłustą cerą i jej rezultatach na blogu. Adres znajdziesz w stopce. Życzę spektakularnych efektów.