Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na pierwszym niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tu wsparcie użytkowniczek forum oraz fachowe porady naszych Ekspertów!

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

#1 2007-09-12 23:42:25

Frikka
Gość

Kuchnia indyjska

Czy ktoś może mi doradzić co właściwie je się w Indiach? Jadę tam w październiku na półroczne stypendium i chiałabym wiedziec czego się mogę spodziewać:)  Bo różne historie już słyszałam. Może znacie jakieś ich lokalne potrawy? Macie przepisy?

#2 2007-09-13 23:16:07

Ewa
Moderator

Re: Kuchnia indyjska

Z całą pewnością możemy wyróżnic kuchnię indyjską południa i północy. Zwracac uwagę też fakt,że posiki spożywa się palcami prawej ręki, bo lewa jest uważana za nieczystą. Na południu, ze względu na  hinduizm i zakaz spożywania wołowiny rozwinęła się kuchnia wegetariańska, która bardzo dobrze się sprawdza w typowym dla tego regionu klimacie strefy monsunowej(upały).

Na kuchnię północnej części kraju duży wpływ wywarł natomiast islam. Charakterystyczne dla tego regionu jest unikanie spożywania mięsa wieprzowego, łągodniejsze przyprawy oraz duża popularność potraw z kurczaka. W indyjskich restauracjach w Polsce zdecydowanie przeważają potrawy typowe dla północnych Indii.

Magicznym słowem sztuki kulinarnej Indii jest masala czyli mieszanka ziół i przypraw, no chyba najsłynniejszą masalą  jest ta sporządzona z curry, czatnej i garam. Inne popularne  i typowe dla Indii zioła to cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, kardamon i szafran; do typowo indyjskich przypraw należą też czarcie łąjno, kolendra, kozieradka.
Dzięki właściwie dobranym mieszankom ziół, zwykłe potrawy jak ryż, groch czy soczewica nabierają wyjątkowego smaku:)

#3 2008-04-21 01:23:23

limetka
Gość

Re: Kuchnia indyjska

A macie jakieś przepisy na potrawy indyjskie? No wiecie na nasze polskie warunki, bo chyba nie wszystkie przyprawy i składniki mamy tu w kraju?

Stopka forum