Kuchnia indyjska - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2007-09-12 23:42:25

Frikka
Gość Netkobiet

Kuchnia indyjska

Czy ktoś może mi doradzić co właściwie je się w Indiach? Jadę tam w październiku na półroczne stypendium i chiałabym wiedziec czego się mogę spodziewać:)  Bo różne historie już słyszałam. Może znacie jakieś ich lokalne potrawy? Macie przepisy?

#2 2007-09-13 23:16:07

Suzzen
Dobry Duszek Forum

Re: Kuchnia indyjska

.

Ostatnio edytowany przez Ewa (2009-02-21 13:01:07)

#3 2008-04-21 01:23:23

limetka
Gość Netkobiet

A macie jakieś przepisy na potrawy indyjskie? No wiecie na nasze polskie warunki, bo chyba nie wszystkie przyprawy i składniki mamy tu w kraju?

#4 2008-09-10 13:37:38

igiełka
Zaglądam tu coraz częściej

Świetnie wychodzą samosy. Samo ciasto robi się tak: szklanka mąki, pół kostki margaryny, pół szklanki wody, trochę oleju. Zagnieść, odstawić na godzinę, później rozwałkować i wyciąć kółka ok 20cm, podzielić na pół i z takich połówek lepić pierożki. Smaży się na głębokim oleju.

Co do farszu, radzę pogrzebać w sieci, są różne wersje, Ja robię z ziemniaków, groszku, świeżego imbiru, chili, garam masala, soku z cytryny, kminku i kolendry. Ale są też inne wersje, np mięsne.

Z indyjskiej kuchni warto też spróbować koftę. Tu niestety nie podam dobrego przepisu, bo nigdy mi nie wyszła sad

Stopka forum