DZIEDZICZENIE - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: DZIEDZICZENIE

witam. przedstawie sytuacje najlepiej jak potrafi mam nadzieje ze wszyscy zrozumieja o co mi chodzi i ktos kto ma pojecie doradzi..
wiec...mam dziadka ktory zaczal budowac dom z pieniedzy mojej babci. babcia byla chora na cukrzyce nie dostawala lekow poniewaz dziadek(tyran) wszystkie peniadze przeznaczal na budowe tego domu. budowa zaczela sie okolo 2005 roku. babcia zmarla w 2008. niedawno dom skonczyl budowac i dowiedzialam sie ze przepisal na mojego kuzyna. moja mama jest bardzo sklocona z dziadkiem. ma jeszce siostre i brata. za zycia babci dziadek z babcia przepisali na brata mojej mamy inny dom. decyzje podjeli oboje wiec mogli tak uczynic. natomiast te dom ktory wybudowal dziadek zostal przepisany na kuzyna(syna siostry mojej mamy z ktora moja mama tez nie rozmawia) zastanawia mnie teraz jedna rzecz. skoro moj dziadek z babcia jako malzenstwo maja wszystko wspole(bo rozdzielnosci majatkowej nie bylo) to dlaczego dziadek zapisal dom na kuzyna po smierci babci?czy czasem nie jest tak ze musi miec zgode babci zeby przepisac cos co jest ich razem?czy ze wzgledu na smierc babci dom nie nalezy sie wszystkim dzieciom??i dopiero jak moja mama i jej brat zrzekna sie to wtedy dziadek moze przepisac to na kuzyna??bardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Emilia (2013-02-13 18:32:47)

Odp: DZIEDZICZENIE

Nie jestem prawnikiem, ale odpowiem na tyle na ile mi pozwala moja wiedza. Po śmierci babci połowę lub większą część jej majątku dziedziczy mąż, czyli dziadek. Resztę w równych częściach dzieci, czyli twoja mama i jej rodzeństwo. Jeśli dom należał do wspólnego majątku babci i dziadka, to dziadek nie miał podstaw prawnych do przepisania całości na jedno ze swych dzieci. Oczywiście, jeśli przepisanie odbyło się w formie aktu notarialnego, to notariusz ma obowiązek wszystko sprawdzić. Jest więc cień szansy, że notariusz popełnił błąd. Dodatkowo w sytuacji takiej, że rodzeństwo twojej mamy dostało już darowiznę od twoich dziadków, a twoja mama nie, to powinna zwrócić się o zachowek rodzaj zadośćuczynienia. Ale warto, byście poszły razem z mamą do radcy prawnego, który po zapoznaniu się z dokumentami (akty darowizn, orzeczenia sądu w sprawie spadku itp.) powie wam, co powinnyście dalej zrobić.

3

dzieki Emilia..tez tak podejrzewalam..problem jest w tym ze nie rozmawiamy z rodzina mamy...to ze dom zostal przepisany na kuzyna wiemy od ludzi mieszkajacych obok..sama na wlasne oczy widzialam ze kuzyn w tym domu przebywa...czyli mam rozumiec ze ten kto dostal dom powinien splacic odpowiednia czesc majatku ktora nalezy sie mojej mamie tak?
i jeszcze jedna kwestia..jesli ludzie tak tylko gadaja a dom nie zostal notarialnie przepisany to jak to sprawdzic??mamy mozliwosc jakiegos wgladu do tego co sie dzieje z tym domem?zaznaczam ze stosunki mieszy rodzinami sa bardzo kiepskie i od nich nie dowiemy sie nigdy prawdy.

4

Nie jestem pewna, ale prawdopodobnie można to sprawdzić w sądzie, w dziale ksiąg wieczystych. Mój ojciec odbierał dla mnie wypis z tych ksiąg a ja go nie musiałam upoważniać, więc prawdopodobnie wgląd do tych ksiąg jest jawny, każdy może je zobaczyć. Potrzebujecie w sumie tylko numer działki i jeśli dacie radę nr księgi. Nie orientuję się, czy otrzymanie wypisu jest płatne.
Poza tym myślę, że jeśli okaże się, że dom jednak nie został przepisany, to i tak warto iść do prawnika dopytać o sprawy spadku po babci.

5

dzieki wielkie za informacje:)

6

asiulapsk napisał/a:

...mam dziadka ktory zaczal budowac dom z pieniedzy mojej babci. ..dziadek(tyran) wszystkie peniadze przeznaczal na budowe tego domu. budowa zaczela sie okolo 2005 roku. babcia zmarla w 2008. niedawno dom skonczyl budowac i dowiedzialam sie ze przepisal na mojego kuzyna. .. dom ktory wybudowal dziadek zostal przepisany na kuzyna

Dom ukończono po śmierci babci, czyli za życia babci była to tylko działka.
Pytanie: Kto był właścicielem działki? Może tylko dziadek?
"Przepisał" - w jakiej formie? Darowizna? Testament? Umowa dożywocia? Umowa sprzedaży?

Piszesz, że nie mieli rozdzielności, a potem, że babcia miała" swoje" pieniądze...może dziadek miał "swoją" działkę?

7

nie wiem w jakiej formie bylo to zapisane bo tak jak pisalam rodziny ze soba nie rozmawiaja. to wiemy od ludzi im bliskich. plotki ktore potwierdzaja oni. jesli chodzi o dzialke to kupil ja okolo 2000 roku. budowa domu zaczela sie praktycznie od razu babcia jeszcze zyla jak stal    dom. nie byl wykonczony ale mury juz byly. bbcia umarla w 2008 roku gdzie dom byl z zewnatrz praktycznie wykonczony. w srodku pozostaly tylko kwestie wykonczenia. jesli chodzi o pieniadze babci to bylo na tej zasadzie ze dziadek jej emeryture sila zabieral i za to budowal dom.
dlatego pytam czy jesli jest malzenstwo to co moje to i twoje a co twoje to i moje? czy jesli dziadek kupil dzialke to czy ona nie jest w polowie babci a w polowie dziadka?rozdzielnosci majatkowej nie mieli. z reszta kto w tamtych czasach mial?nawet pewnie nie wiedzieli ze cos takiego istnieje. mieszkajac na wsi gdzie byly trzy domy na krzyz i jeden telewizor na cala wies.

8

asiulapsk napisał/a:

nie wiem w jakiej formie bylo to zapisane...

Wyjaśnienie tego jest kluczowe dla sprawy.

asiulapsk napisał/a:

...jesli chodzi o dzialke to kupil ja okolo 2000 roku.

KTO kupił działkę?
Właściciel działki jest właścicielem budynku a dom "nieoddany" prawdopodobnie, nie figuruje w Księgach Wieczystych.

9

dayzi napisał/a:
asiulapsk napisał/a:

...jesli chodzi o dzialke to kupil ja okolo 2000 roku.

KTO kupił działkę?
Właściciel działki jest właścicielem budynku a dom "nieoddany" prawdopodobnie, nie figuruje w Księgach Wieczystych.

Jeśli była kupiona w trakcie małżeństwa to nie ma to znaczenia, no chyba że dziadek jest w stanie udowodnić, że pieniądze na teą działkę pochodziły z jego odrębnego majątku.

Asiulapsk podejrzewam, że dom nie został przepisany, tylko "ludzie gadają"/

Twoja mam powinna złożyć wniosek do Sądu o dział spadku, bez względu na obecną sytuację.

10

niewiem mi sie wydaje że po śmierci babci nie może nic przepisać na kogoś ,dopóki sprawa spadkowa po babci sie nie odbedzie,chyba że razem przepisali na tego kuzyna a wy nic nie wiedzieliście

11 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2013-02-14 12:01:57)

Witam.
asiulapsk, tak, należy wnieść do sądu wniosek (chyba II wydział nieprocesowy) o podział spadku po zmarłej babci - opłata wniosku w znaczkach sądowych, ale nie jest to duża kwota, (kiedyś 50 zł.)
Sąd wyda w tej sprawie Postanowienie, ile się komu należy nie kwotowo, tylko w %.

W sądzie są gotowe druki (wnioski), które należy wypełnić i dołączyć potrzebne dokumenty - będą to: akt urodzenia zmarłej i spadkobiorców, akt małżeństwa dziadka. Te dokumenty za odpłatnością wydaje w Urzędzie Miasta/Gminy odpowiednia komórka. Mogą być żądane jeszcze inne, więc zasięgnij języka w sekretariacie Sądu tego wydziału, pracownik poinformuje Cię. Zresztą Sąd po wniesieniu wniosku, w razie braku jakiegoś dokumentu zobowiąże mamę do uzupełnienia.

Upłynęło już 5 lat od śmierci babci, więc dobrze byłoby jak najszybciej wystąpić do Sądu.
Bo sprawa jest o tyle problematyczna/skomplikowana, że babcia zmarła przed całkowitym wykończeniem budowy domu.
Prawdopodobnie, trzeba będzie udokumentować poniesiony nakład kosztów budowy na dzień śmierci babci.
Może to odbyć się odrębnym procesem, jeżeli nie będzie w gestii tego postępowania.

I jeszcze jedno zagadnienie, bo piszesz, że brat mamy otrzymał już za życia babci inny dom.
Kiedyś, gdzieś czytałam podobny przypadek i informację, że skoro jeden ze spadkobierców został wcześniej już obdarowany przez spadkodawcę, to należy wnieść o odjęcie wartości otrzymanej przez niego darowizny od przypadającej mu części obecnego spadku. Ale to mama musi o to wnieść w postępowaniu.
Koniecznie trzeba iść po poradę do notariusza, który wyjaśni Wam dokładnie te kwestie.

Pozdrawiam.

Edit:
Działka, na której został wybudowany dom też będzie podlegała pod spadek, jeżeli została nabyta w okresie małżeństwa dziadków, ze wspólnych środków. Wszystko na to wskazuje, skoro nie mieli rozłączności majątkowej.

12

dziekuje za wypowiedzi. bardzo mi to sytuacje klaruje. tak dzialka zostala zakupiona za zycia babci. brat mamy dostal juz jeden dom za zgoda babci i dziadka. wybierzemy sie z mama do notariusza i radcy prawnego. nie ma wyjscia. nalezy sie mojej mamie jak [su buda tym bardziej ze jako jedyna opiekowala sie chora babcia . jesli chodzi o to z jakich pieniedzy dziadek budowal dom nie jestesmy w stanie chyba nic sie dowiedziec gdyz wiemy ze dziadek sila zabieral babci pieniadze.babia niewiele mogla zrobic gdyz byla bita i sie po prostu go bala a ze byla chora na cukrzyce i powinna brac odpowiednie leki to zmarla szybko skoro dziadek zabieral jej pieniadze. w koncu wyladowala w szpitalu no i to juz byl prawie koniec. jak to udowodnic nie mamy pojecia.

13

asiulapsk napisał/a:

jesli chodzi o to z jakich pieniedzy dziadek budowal dom nie jestesmy w stanie chyba nic sie dowiedziec gdyz wiemy ze dziadek sila zabieral babci pieniadze.babia niewiele mogla zrobic gdyz byla bita i sie po prostu go bala a ze byla chora na cukrzyce i powinna brac odpowiednie leki to zmarla szybko skoro dziadek zabieral jej pieniadze. w koncu wyladowala w szpitalu no i to juz byl prawie koniec. jak to udowodnic nie mamy pojecia.

Ale to, z jakich pieniędzy dom był budowany, będzie musiał udowodnić dziadek jeśli nie zgodzi się z Waszym zdaniem. Wy się tym martwić nie musicie.

14

LeeBee napisał/a:

Jeśli była kupiona w trakcie małżeństwa to nie ma to znaczenia, no chyba że dziadek jest w stanie udowodnić, że pieniądze na teą działkę pochodziły z jego odrębnego majątku.

Niezupełnie tak. Decydująca na ten moment jest treść aktu notarialnego (kupna działki). Dziadek mógł kupić na swój majątek odrębny jeśli oświadczył przed notariuszem, że pieniądze na zakup pochodzą z jego majątku odrębnego i kupuje na majątek odrębny. Wtedy co najwyżej można przed sądem ustalać, że działka weszła jednak w skład majątku wspólnego bo pieniądze z majątku wspólnego pochodziły. Rozkład ciężaru dowodu też wtedy inaczej wygląda.
W przeciwnym razie działka należy do majątku osobistego dziadka (poprzednio: odrębnego). W konsekwencji także dom.
Jednak bez sprawdzenia ksiąg wieczystych, to jest teoretyzowanie.

15

luc napisał/a:
LeeBee napisał/a:

Niezupełnie tak. Decydująca na ten moment jest treść aktu notarialnego (kupna działki). Dziadek mógł kupić na swój majątek odrębny jeśli oświadczył przed notariuszem, że pieniądze na zakup pochodzą z jego majątku odrębnego i kupuje na majątek odrębny.

No to dokładnie to napisałam , ale może nie tak zrozumiale i to do dziadka będzie należało przedstawienie aktu notarialnego.

luc napisał/a:

W przeciwnym razie działka należy do majątku osobistego dziadka (poprzednio: odrębnego). W konsekwencji także dom.
Jednak bez sprawdzenia ksiąg wieczystych, to jest teoretyzowanie.

Co prawda ja się nie znam, ale wydaje mi się, że jeśli dom był stawiany w pieniędzy pochodzących ze wspólnoty majątkowej, to mimo tego, że działka jest jednego ze współmałżonków, to dom będzie należał do obojga.

Chętnie się sama dowiem jak to jest.

16

asiulapsk napisał/a:

(...)nalezy sie mojej mamie jak [su buda tym bardziej ze jako jedyna opiekowala sie chora babcia (...)

Taki argument nie ma wpływu na podział majątku dorobkowego po babci.
Należy się wszystkim dzieciom zmarłej, chyba że rodzeństwo mamy zostało wydziedziczone.

17

asiulapsk napisał/a:

dzialka zostala zakupiona za zycia babci. brat mamy dostal juz jeden dom za zgoda babci i dziadka. wybierzemy sie z mama do notariusza i radcy prawnego. nie ma wyjscia. nalezy sie mojej mamie jak [su buda tym bardziej ze jako jedyna opiekowala sie chora babcia . jesli chodzi o to z jakich pieniedzy dziadek budowal dom nie jestesmy w stanie chyba nic sie dowiedziec

Sąd na rozprawie będzie o to wszystko pytał i weźmie pod uwagę, to co zostało przekazane spadkobiercom za życia zmarłej.
Ustali też, kto nabył działkę, sprawdzając dokumenty własności, gdzie te informacje będą widniały.

Każda osoba może wyrażać tylko swoją wolę. Dziadek więc w imieniu babci nic nie mógł zadecydować. Stan prawny tworzą więc dokumenty dotyczące działki i domu.

Jeśli babcia nie zostawiła testamentu, na mocy dziedziczenia ustawowego spadek po niej dostanie mąż i wszystkie jej dzieci.

Warto przed spotkaniem z radcą prawnym, uporządkować wiedzę, do której macie dostęp.
Tak, jak zostało powiedziane należy zajrzeć do ksiąg wieczystych i sprawdzić, co tam widnieje.

18

LeeBee napisał/a:

Co prawda ja się nie znam, ale wydaje mi się, że jeśli dom był stawiany w pieniędzy pochodzących ze wspólnoty majątkowej, to mimo tego, że działka jest jednego ze współmałżonków, to dom będzie należał do obojga.

Jeżeli działka należy tylko do jednego z małżonków (stanowi jego majątek osobisty) to dom też należy do niego, a nie do obojga. Własność gruntu rozciąga się bowiem także na to co na gruncie (wyjątkowo tylko budynki mogą stanowić odrębny przedmiot własności).
Jeżeli natomiast budowa domu nastąpiła ze środków pochodzących z majątku wspólnego to drugiemu małżonkowi przysługuje roszczenie o zwrot nakładów (z majątku wspólnego na majątek osobisty jednego z małżonków).

19

luc napisał/a:
LeeBee napisał/a:

Jeżeli działka należy tylko do jednego z małżonków (stanowi jego majątek osobisty) to dom też należy do niego, a nie do obojga. Własność gruntu rozciąga się bowiem także na to co na gruncie (wyjątkowo tylko budynki mogą stanowić odrębny przedmiot własności).
Jeżeli natomiast budowa domu nastąpiła ze środków pochodzących z majątku wspólnego to drugiemu małżonkowi przysługuje roszczenie o zwrot nakładów (z majątku wspólnego na majątek osobisty jednego z małżonków).

Dobrze wiedzieć. Dzięki smile

"(wyjątkowo tylko budynki mogą stanowić odrębny przedmiot własności)."

Ale rozumiem, że nie mieszkalne..

20

Teraz z tego co ja sprawdzałam po numerze księgi wieczystej można dojść kto jest właścicielem. On-line to można sprawdzić o ile pamięć mnie nie zawodzi. Kiedyś też komuś sprawdzałam. Więc może jeśli znasz księgę to sprawdź.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024