Typ kolorystyczny - ZIMA - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIZAŻ - STUDIO MODY I WIZAŻU » Typ kolorystyczny - ZIMA

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Typ kolorystyczny - ZIMA

Czy wiesz jakim jesteś typem: wiosną, latem, jesienią, czy zimą? Jeśli nie, sprawdź to dzięki analizie kolorystycznej! Unikniesz dzięki temu błędów w makijażu, łatwiej ci również będzie odpowiednio dobierać kolor ubrań aby w każdych okolicznościach prezentować się dobrze.
Twórcą analizy kolorystycznej jest szwajcarski nauczyciel malarstwa który uznał, że każdy człowiek posiada indywidualną paletę barw harmonizujących z jego typem urody. W swoich badaniach postanowił zgłębiać naukę dotyczącą barw. W końcu podzielił harmonizujące ze sobą grupy kolorów, zgodnie z występującymi w naturze porami roku. W taki sposób powstały 4 podstawowe typy kolorystyczne - wiosna, jesień, lato i zima. Dwa z tych typów (lato, zima) są typami chłodnymi, a pozostałe dwa ciepłymi.

Na pierwszy ogień idzie Pani Zima smile.

http://img820.imageshack.us/img820/4454/zima6.jpg     http://img507.imageshack.us/img507/4011/zima2g.jpg

CERA
Raczej chłodny i niedostępny typ, charakteryzujący się bardzo jasną porcelanową skórą, która sprawia wrażenie transparentnej i czystej. Rzadko się rumienisz, słabo opalasz - maksymalnie na delikatny oliwkowy brąz. Jeżeli prezentujesz typ południowy, bo taki również istnieje - twoja skóra ma chłodny odcień oliwki. Wówczas szybko się opalasz - na intensywny oliwkowy kolor.
Pani Zima nie ma jednorodnej karnacji. Czasami mogą pojawić się piegi, choć najczęściej jest to wynik opalania.

WŁOSY
Kobieta-zima ma włosy ciemne i bardzo ciemne. Bardzo często są brązowo-czarne, a nawet kruczoczarne (z natury, nie po zastosowaniu szamponu czy farby). Jeśli w grę wchodzą włosy jasne, to mamy do czynienia z bardzo jasnym platynowym blondem, kolorem stalowym lub szarym (siwym), ale niezwykle rzadko jest to naturalny odcień włosów. Najczęściej jest wynikiem dekoloryzacji.
Zimy najczęściej w dzieciństwie również mają ciemne włosy. Rzadko która była kiedyś naturalną blondynką.

BRWI I RZĘSY
Zarówno brwi, rzęsy, jak i włosy Zimy są czarne lub brązowe. Pani o tym typie urody może być naturalną blondynką tylko we wczesnym dzieciństwie, później włosy zaczynają szybko ciemnieć i nawet intensywne słońce nie jest w stanie ich rozjaśnić. Wszelkie rozjaśniające akcenty dobrze wyglądają u niej tylko wtedy, gdy rozświetlają  o ton lub dwa naturalny koloryt włosa. Dlatego też najlepiej, aby pani Zima pokochała siebie jako brunetkę i nie eksperymentowała w tej materii.

OCZY
Oczy Zimy mają wiele barw, ale najczęściej są czarne. Mogą też być zielone, szarozielone, niebieskie lub fiołkowe, jak u ?Królewny Śnieżki?. Najczęściej kolor błękitny i fiołkowy mają Zimy o bladej, wręcz porcelanowej cerze, natomiast panie o karnacji śniadej mogą się pochwalić oczami czarnymi, brązowymi czy - popularnie w Polsce nazywanymi - piwnymi. Cechą charakterystyczną Zim jest to, że ich oczy - niezależnie od koloru ? intrygują i przykuwają uwagę rozmówcy, a czasami hipnotyzują siłą spojrzenia.
Oczy ze względu na kontrast między bielą gałki ocznej i tęczówki, błyszczą intensywnym blaskiem.

USTA
Usta najczęściej mają kolor różowy, bordowy bądź blado czerwony.

Analiza kolorystyczna Zimy raczej nie nastręcza większych problemów. U śniadych przedstawicielek tego typu bardzo wyraźnie widać, że ich uroda gaśnie w otoczeniu ciepłych barw, a zażółcona twarz zlewa się z chustą kolorystyczną w takiej tonacji. Natomiast pięknie rozkwita przy chłodnych, czystych kolorach. Podobny efekt odświeżenia i odmłodzenia przy tej palecie uzyskuje porcelanowa cera - spektakularny blask pojawia się w otoczeniu chłodnych, niebieskich odcieni.
http://img826.imageshack.us/img826/1112/zima3l.jpg
ODPOWIEDNIE KOLORY
- kredowa, czysta biel,
- czerń (kruczoczarna, heban),
- srebro,
- z czerwieni: wino, purpura, krwisty czerwony, szkarłatny,
- szarości - właściwie wszystkie jej odcienie: antracyt, srebrno - szary, lodowaty jasny kolor,
- z brązów gorzka czekolada,
- róże bardzo dobrze pasują zimie, szczególne jej mocne i wyraziste odcienie: fuksja, intensywna ciemna malina,
- Z żółci: zimny kolor cytryny (zobaczcie na zdjęcie w galerii jak dobrze prezentuje się w nim Dita von Teese),
- niebieski: indygo, turkus, kobalt, lodowy, granat, szafir,
- zielenie: kolor świerka, butelkowy odcień, szmaragdowy, morski,
- dobrze prezentują się również fiolety.

MAKIJAŻ
http://img547.imageshack.us/img547/1290/img0280m.jpg
Bardzo często Zima ma skórę zażółconą, śniadą, a w sezonie jesienno-zimowym szarą i ziemistą. Idealnym sposobem rozświetlenia karnacji jest użycie różowej bazy pod makijaż. Następnie dokładnie utrwalamy makijaż sypkim pudrem transparentnym, modelujemy twarz i nanosimy róż w chłodnym odcieniu na szczyty kości policzkowych. Wśród najchętniej wybieranych przez klientki kolorów są: delikatny róż, zgaszony malinowy czy miękka purpura.

Makijaż oczu Zimy pozwala nam na użycie bogatej gamy kolorystycznej. Ciemne, wyraźne tęczówki oczu pięknie wyglądają w otoczeniu cieni bordowych, wrzosowych, śliwkowych, a także różowych, szarego błękitu, grafitów, zimnych, czekoladowych brązów i chłodnych zieleni. Natomiast powinno się unikać ciepłych, złocistych cieni, dojrzałych zieleni i rudych brązów.

Makijaż ust, czyli konturówka, pomadka lub błyszczyk, powinny współgrać kolorystycznie z resztą kreacji. Zastosujemy tutaj zimne, czyste odcienie. Zimy mogą sięgać po różowe, bordowe tonacje i klasyczne czerwienie. Przy zakupie czerwonej pomadki należy dokładnie zweryfikować jej odcień.

JAKI KOLOR WŁOSÓW?
Kobieta-zima znakomicie wygląda w czerni. Może to być czerń granatowa, fioletowa, z odcieniem czerwieni lub każda inna. Ciemny, czekoladowy brąz również mile widziany. Fiolety, bordo ? oczywiście też, tylko często na włosach zimy po prostu ich nie widać lub widać w nieznacznym stopniu. Jeśli uda się zimie rozjaśnić włosy do blondu, to powinna zadbać o to, by był to bardzo jasny i zimny blond.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Typ kolorystyczny - ZIMA

Do tego opisu pasuje mnóstwo kobiet. Można być blondynką lub brunetką, mieć oczy w dowolnym kolorze, cerę bladą, oliwkową lub śniadą, usta różowe lub czerwone...  Jakoś mało konkretny ten opis.

3

Dlatego wstawiłam zdjęcie, żeby łatwiej było określić jakim się jest typem smile

4

No tak, tylko ja widziałam takie opisy z podziałem na pory roku kilka razy i one były zwykle bardziej konkretne, a tu praktycznie każda kobieta może się pod ten opis podpasować, takie przynajmniej odnoszę wrażenie. Nie wiem, może jak dodasz pozostałe typy to będę widziała tę różnicę, ale póki co jest to opis na zasadzie horoskopu: każdy się w nim odnajdzie wink

Ale żeby było do tematu: jestem stanowczo tzw. zimą, mam bardzo podobny typ urody do tej ostatniej pani na załączonych zdjęciach.

5

Jestem typową zimą - ciemne włosy, jasna cera, ciemna oprawa niebieskich oczu. Jeśli chodzi o ubiór, to niemal od zawsze najlepiej czułam się w czarnym kolorze, do tego chętnie dobieram elementy czerwone, szare lub białe, bywa, że skuszę się na jakiś ładny turkus lub morską zieleń, ale przyznaję, że kolorów w mojej szafie jest raczej niewiele. Z biżuterii noszę tylko srebro, złota wręcz nie znoszę. W makijażu preferują całą gamę czystych brązów, ale także odcienie śliwkowe, grafity, szarości, rzęsy mocno podkreślam czarnym tuszem. Nigdy, przenigdy nie chciałam być blondynką wink.

6

Ja raczej też jestem Zimą. Ciemne brązowe włosy, bardzo jasna cera na całym ciele, nie tylko twarzy (niektórzy mówili "córka młynarza", nogi to często mam jakby posypane mąką, tak białe i ta biel rzuca się w oczy, nie opalam się łatwo), do tego szaro zielone oczy, choć niektórzy z daleka myślą czasem, że niebieskie, ale o jasnej oprawie, choć czasem myślałam, że jest ciemna. Często noszę rzeczy w odcieniach zielonych, niebieskich. Odcienie fioletu przedstawione na tej palecie też czasem noszę. Uważam, że mi pasują.

7

Olinko i Truskaweczko, obie jesteście zimami smile

8

A tak, to akurat wiem jeszcze od czasu szkoły średniej, kiedy to na zajęciach z rysunku zawodowego przerabialiśmy wszystkie typy urody, łącznie z przeprowadzeniem dla nich analizy kolorystycznej wink. Co prawda temat dotyczył głównie ubioru, ale zahaczał także o całą resztę.

9

A gdzie reszta typów kolorystycznych? tongue Bo nie ma z czym porównać...

Choć po przeczytaniu tego wątku myślę, że i ja należę do typu zimy, bo:
a) cerę mam jasną,
b) włosy mam czarne,
c) brwi i rzęsy mam czarne,
d) oczy niebiesko-szare, niekiedy pojawia się też odcień zielony.
I to wszystko naturalne; niefarbowane i niemalowane :]

Jeśli chodzi o kolor ubioru - dość często czerń (niekiedy z dodatkiem skromnej srebrnej biżuterii), czerń z bielą, brąz i niebieski (głównie turkusowy i błękitny).

10

Aristokratko, na moje oko prawie na pewno jesteś zimą wink.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIZAŻ - STUDIO MODY I WIZAŻU » Typ kolorystyczny - ZIMA

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024