Witam wszystkich na forum:) W tym dziale jestem nowa:P Mam nadzieję, że przygarniecie mnie do siebie:D
Wątek założyłam, żeby dowiedzieć się jak najlepiej przygotować się do ciąży, żeby później było lżej rodzić, żeby szybciej wrócić do zdrowia i wcześniejszej wagi.
Witaminy, kwas foliowy oczywiście, ale czy na przykład ćwiczenia mm brzucha i pleców dużo mi pomogą? Jeszcze mamy zimie i kiedy myślę, że muszę się ruszyć z łóżka to leń jeszcze bliżej się przytula. Ale jeśli to miałoby mi później pomóc to z pewnością przebrałabym sie z dresik i poćwiczyła choćy w domu.
A więc Drogie Koleżanki, macie jakieś rady dla przyszłych kobiet z brzuszkiem?:)
Pozdrawiam, Madziunia
Mięśnie kegla przede wszystkim
(sama ćwicze) ułatwiają poród podobno ![]()
do tego możesz robić brzuszki i inne ćwiczenia, równiez rozciągające ![]()
3 2013-02-09 02:10:57 Ostatnio edytowany przez MadziaW (2013-02-09 02:12:09)
Dziękuję Marzenko za jedyną odpowiedz
o mięśniach kegla będę pamiętać ![]()
Chyba lepiej zajrzę do jakiejś książki, więcej się dowiem ![]()
nie ma za co
ja stosuje tylko te ćwiczenia jak napisalam ![]()
Madziu możesz porobić sobie różne badania, np. na toxoplazmozę, HIV, różyczkę, mocz, krew, grupę krwi itp. Warto też przejść się do ginekologa, zeby sprawdzić czy wszystko w porządku. Poza tym jeśli chcesz troszkę schudnąć to najlepiej teraz. Wiadomo, ze im człowiek więcej waży tym może być (ale niekoniecznie) ciężej zrzucić kilogramy po ciąży i w ciąży kręgosłup może być bardziej obciążony. Wprowadź do diety więcej warzyw i owoców.
A co do ćwiczeń to Marzenka dobrze pisze
Mięśnie Kegla, brzucha i plecy.
Watek pasuje i do mnie. Tez powinnam zaczac choc troche cwiczyc choc przydaloby sie jakies rady co i jak by nie zaszkodzilo malenstwu
IW25 to zaczynamy brzuszki
jak będzie wspracie (chociaż z drugie strony monitoru) to będzie łatwiej ![]()
Tak mi się wydaje, że teraz ćwiczenia i zdrowe jedzenie jest najważniejsz. Ja planuję ciążę gdzieś tak za pół roku, więc czas na witaminy i kwas foliowy jeszcze przyjdzie.. Chociaż mi się wydaje, że to tak prosto zajść, a z tego co tu czytam to niektóre dziewczyny tak długo się starają.. ![]()
IW25 ja tu widzę na innym wątku, że Ty już w ciąży
także gratuluję i brzuszki odpadają ![]()
wiem z opowieści że pomagają tez masarze krocza,olejkiem migdałowym pomiędzy wejściem do pochwy a odbytem znajduje się przestrzeń, która nie wiem jak się nazywa i tam właśnie się najpierw masuje,potem przechodzi się do wejścia pochwy,masuje się codziennie,do puki brzuszek nam na to pozwala,to pomaga przy porodzie i dzięki takiemu masażowi można uniknąć nacięcia krocza lub jego peknięcia.
10 2013-02-11 11:15:10 Ostatnio edytowany przez Marzena1 (2013-02-11 12:05:34)
Madzia, oj tak starania czasem są naprawdę dlugie ![]()
ja np zanim zaszlam w ciążę staralam się prawie rok... niestety bobasa nie donosilam..
Ale następnym razem będzie lepiej ![]()
Zaprasza Cie do netkafejki "Nadzieja na dziecko-dla wszystkich starających się o dziecko''
na pewno u nas znajdziesz wsparcie :*
co do witaminę, możesz spokojnie brać je juz teraz jak chcesz, bo kwas foliowy np wydala się wraz z moczem, wiec nie mozna przedawkowac ![]()
Życzę Ci tego serdecznie, żeby następnym razem było wszystko dobrze! Na pewno wiele przeszłaś..
Po kwas foliowy pójdę pojutrze jak będę miała wolne i zacznę już łykać
lepiej wcześniej, niż za późno.
Tak się trochę czaje z tą netkafejką o której pisałaś
śledzę Was ostatnio na bierząco, ale jakoś ciężko mi do Was dołączyć ![]()
Hej.
Dołączam do was i ja. Własnie zaczełam myśleć o dziecku i też poszukuję informacji o tym, jak najlepiej się do ciąży przygotowac. Co prawda mamy zacząć starania tak za 3-4 miesiące, ale zawsze to lepiej wcześniej się przygotować.
Zanotowałam ćwiczenie mięśni kegla ![]()
witaj candymandy
Kwas foliowy już łykasz?
Folik to podstawa ![]()
Ja nie mogę się zmusić do ćwiczeń, ach żeby ta wiosna się pospieszyła może będzie łatwiej:)
witaj candymandy
Kwas foliowy już łykasz?
Folik to podstawa
Ja nie mogę się zmusić do ćwiczeń, ach żeby ta wiosna się pospieszyła może będzie łatwiej:)
Jeszcze nie łykam, bo jakoś nie po drodze mi do apteki... Wiem wiem że kwas foliowy to podstawa.
Chciałam jeszcze wrócić do tych ćwiczeń mięśni Kegla - ile czasu trzeba na nie tak średnio poświęcić dziennie?
Ja kiedyś przeczytałam żeby zaciskać mieśnie na około 3 sekundy, 10 razy. I to jest jedna seria. Najlepiej robić po trzy serie trzy razy dziennie..
Ja kiedyś przeczytałam żeby zaciskać mieśnie na około 3 sekundy, 10 razy. I to jest jedna seria. Najlepiej robić po trzy serie trzy razy dziennie..
Ok. Dzięki wielkie. To zaczynam ćwiczyć od dziś ![]()
Piszę dla wszystkich przyszłych mam mieszkających w Bełchatowie. Znalazłam pewną informację i postanowiłam się nią podzielić bo myślę, że jest atrakcyjna. Tak więc w Dzień Kobiet będą robione bezpłatne badania USG. Dodatkowa okazja żeby sprawdzić czy u dzidziusia wszystko ok.
Trochę mnie nie było, ale donoszę, że zapisałam się na bezpłatne badania USG w Bełchatowie i już w piątek zobaczę swojego maluszka kolejny raz;)
witaj candymandy
Kwas foliowy już łykasz?
Folik to podstawa
to prawda w I trymestrze ciąży powinien się stać podstawową witaminą, bo jest niezbędny przy tworzeniu się układu nerwowego u naszego malucha.
MadziaW napisał/a:witaj candymandy
Kwas foliowy już łykasz?
Folik to podstawa
to prawda w I trymestrze ciąży powinien się stać podstawową witaminą, bo jest niezbędny przy tworzeniu się układu nerwowego u naszego malucha.
Foliany są niezwykle ważne dla płodu w pierwszym okresie ciąży, ale kobiety powinny pamiętać o ich przyjmowaniu zarówno przez cały trwania ciąży, jak również już w momencie planowania ciąży, kobieta powinna przyjmować 0,4mg kwasu foliowego dziennie.