Właśnie przygotuję kurczaczka, leży przyprawiony sobie w lodówce.
Niedługo wrzucę go do piekarnika.
I tu nie mam pomysłu z czym go podać.
Macie jakiś pomysł?
Nie chcę frytek, ziemniaków ani ryżu.
Polecam fileciki z kurczaka z warzywami
Składniki :
75 dkg mięsa z piersi kurczaka lub indyka
2 bakłażany
2 młode cukinie
2 strąki czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 cebule
sól, pieprz, natka pietruszki lub liście świeżej bazylii
Na patelni rozgrzać olej, Cebulę drobno posiekać, zeszklić. Bakłażany i cukinie umyć, wytrzeć, pokroić w niezbyt cienkie plastry. Z papryki usunąć pestki , pokroić ją w kostkę, Wymieszać warzywa, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ( ok 20 minut ) Mięso podzielić na 4 porcje - 8 plastrów, oprószyć pieprzem, usmażyć na patelni bez tłuszczu, pod koniec smażenia posolić. Podawać z uduszonymi warzywami, posypać pokrojona natką pietruszki lub listkami bazylii. smacznego
ja do kurczaka robię puree ziemniaczane z cebulą boczkiem i pieczarkami
Jeśli nie ryż ani ziemniaki, można podać po prostu z warzywami - ugotowanymi na parze, upieczonymi, grillowanymi.... Dobra jest też jakaś surówka, sałata z plastrami ogórka, pomidora i oliwkami. A może jednak ziemniaczki tylko również upieczone?
Znalazłam też taką oryginalną propozycję:
Pierś kurczaka z pieczonymi truskawkami wg beztroskakuchnia
250g truskawek bez szypułek
Świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki octu balsamicznego
Łyżka masła (jak najmniej)
Pół łyżeczki brązowego cukru
Pojedyncza pierś z kurczaka
Na marynatę:
3 łyżki oleju z pestek dyni (może być oliwa z oliwek), łyżka soku z cytryny, 2 łyżki octu z czerwonego wina, kilka listków mięty, kawałek posiekanej papryczki chilli, szczypta soli i pieprzu.
Wymieszajcie składniki marynaty i pozostawcie w niej kurczaka na min. godzinę. Truskawki umyjcie i osuszcie. Skropcie octem balsamicznym i posypcie pieprzem, wymieszajcie aby równo pokryły się przyprawami. Odstawcie na 15-20min.
Rozgrzejcie piekarnik do 200*C. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie masło. Teraz w naczyniu żaroodpornym rozlejcie równo masło i wrzućcie truskawki razem z sosem. Wierzch oprószcie delikatnie cukrem i wstawcie do piekarnika na 20min.
W połowie czasu obsmażcie pierś z kurczaka. Jak lubicie ? możecie w kawałkach lub w całości. Mięso podawajcie polane sosem, który cudownie zgęstnieje z truskawkami, odrobiną sałaty lub kiełków.
W tym daniu mimo wszystko dodajemy masło i cukier więc jeśli dbacie o linię i zaplanujecie je na obiad to pamiętajcie aby reszta posiłków w tym dniu była naprawdę lekka.
ja ostatnio miałam podobny problem ale przyszły mi do głowy pieczarki, więc poprostu upiekłam kurczaka w pieczarkach z tymiankiem do tego sałata lodowa z warzywami
ja ostatnio miałam podobny problem ale przyszły mi do głowy pieczarki, więc poprostu upiekłam kurczaka w pieczarkach z tymiankiem do tego sałata lodowa z warzywami
Świetny pomysł. Pieczarki pokrojone czy w całości?
małe pieczarki w całości a te większe przekroiłam na pół
ayrin napisał/a:ja ostatnio miałam podobny problem ale przyszły mi do głowy pieczarki, więc poprostu upiekłam kurczaka w pieczarkach z tymiankiem do tego sałata lodowa z warzywami
Świetny pomysł. Pieczarki pokrojone czy w całości?