Nakazy i zakazy w ciąży - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Nakazy i zakazy w ciąży

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Nakazy i zakazy w ciąży

Hej dziewczyny,
ostatnio rozmawiałam z moją znajomą, która tak jak ja jest w ciąży. Wyraziła ona ogromne zdziwienie, że jem ser pleśniowy i od tego zaczęła się nasza, dość żywa wink dyskusja.
Otóż - co sądzicie o zakazach i nakazach jedzeniowych w ciąży? Czy bezwarunkowo stosujecie się do nich czy też może ufacie swoim instynktom i jecie to na co macie ochotę?

Ja jestem fanką drugiej opcji, staram się nie panikować i nie uznawać ciąży za jakiś dekeft wymagający reżimowej diety wink Jem wszelkie sery, cytrusy, zdarza mi się pić coca-colę.
Wystrzegam się jedynie surowego mięsa (tatar, sushi), kawy i niesprawdzonych mieszanek ziołowych. A jak to jest u was?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nakazy i zakazy w ciąży

Ja od początku ciąży jem cytrusy w większych ilościach niż przed smile Kawy nie piję, oczywiście surowego mięsa też nie jadam, ale nigdy tego nie lubiłam. A poza tym to odżywiam się tak jak przed ciążą. Tylko mięso wieprzowe mi odrzuciło na początku i tak jest do dzisiaj.

3

penny do niektórych zakazów się stosuje mianowicie - nie jem surowego miesa, surowego jajka, z serów jem tylko zwykłe żółte - u nas na szkole rodzenia lekarz mówił że te pleśniowe, camembert, feta  to można jeść ale te które nie są z niepasteryzowanego mleka.. wiec trzeba czytać... ja akurat całkowicie z nich zrezygnowałam...
co do napojów gazowanych to oczywiście pytałam na szkole rodzenia apropo Coli bo ja też mam na nią ciągle ochotę w ciąży no i lekarz powiedział że od czasu do czasu to mi nie zaszkodzi... ale żeby codziennie jej nie pić... bo to jednak kofeina jest...
z kawy też zrezygnowalam wiec tą cole od czasu do czasu sobie kilka łyków wezmę:)
oczywiscie nie popadajmy w paranoje... ale skoro do pewnych rzeczy nas nie ciagnie to lepiej z tego zrezygnowac...

no ale o cytrusach to nie slyszalam... ja też je jem:)
tym bardziej ze w tym okresie (zimowym) z owocow to większość to cytrusy... pomarancze, nektarynki, greifruty...

jakbyśmy tak wszystkiego przestrzegały to chyba byśmy nic nie mogły jeść bo w ciązy wszystko w nadmiarze szkodzi:)

4

jadłam cytrusy,piłam coca - colę,i nawet kawę,jaby tak patrzeć to herbaty tez nie powinnismy pić bo to przecież uzywka,nie jadłam tylko  surowego mięsa i jajek oczywiście

5

w ciąży akurat można znaleźć kilka zastępników...
herbata zawiera jakąś teinę co też jest szkodliwa dla płodu... ale wiadomo nie popadajmy w paranoje 1-2 dziennie nie zaszkodzą..
ale polecam dla kobiet w ciążt herbatę rooibos.. podobno można bez ograniczeń a mi ona smakuje... wiec jedną dziennie piję zwykłą a drugą właśnie tą:))

6

Ha, no to ja będe wyrodną matką bo piję jakieś... 6 herbat dziennie big_smile

Właśnie ten ser pleśniowy mnie bardzo dziwił - że niby pleśń jest zła w jakiś sposób? Nie rozumiem zupełnie.
Co do cytrusów to podobno krąży plotka, że uczulają dziecko. Też zagadka dla mnie smile

Ale cieszę się, że nie jestem jedyną, która nie przykłada się obsesyjnie do zakazów smile

A co z herbatą malinową? Słyszałam, że nie wolno - ktoś wie dlaczego?

7

Herbatę malinową chyba można szczególnie podczas przeziębienia. Mój gin mówił o tym, że picie naparu z liści malin może wywołać skurcze, a zwykłą herbatę malinową lub z dodatkiem soku z malin pozwolił pić.

8

Edyta moj lekarz mowil tak samo jak ty jeśli chodzi o herbate malinową czy sok z malin- na szkole rodzenia kolejny lekarz to potwierdził..

jesli chodzi o sery pleśniowe tu masz artykuł:)
http://www.baby-shower.pl/CIAZA/Dieta-w-ciazy/Sery-plesniowe-a-ciaza.html

są jednak podobno te wszystkie sery z mleka pasteryzowanego, bo te z mleka niepasteryzowanego są podobno bardzo drogie wiec poczytaj na opakowaniu sera jaki kupujesz z jakiego jest mleka...

9

ja całą ciąże piłam kawę,jadłam wszystko co przed ciążą,piłam gazowane po porodzie tak samo jadłam wszystko,piłam kawę

10

ja to jem duuuzo wiecej owocow (kazdego rodzaju) niz przed ciaza ... mam poprostu na nie ogromnego smaka smile  herbaty no ...2dziennie , 0 kawy smile zbrzydla mi smile smile
i nawet sie z tego ciesze smile smile  no i tez jem wszystko oprocz jajka (surowego) i miesa (np ulubionego tatara )

11

Kawy nie piję bo nigdy jej nie lubiłam, tak samo zresztą jak gazowanych napojów.
Za to bez herbaty umieram. 6 dziennie to lekko z tym że ja lubię słabą herbatę.
Zrezygnowałam z surowego jajka - choć na kogiel-mogiel czy jak to się tam pisze mam smaka. Tatara też lubię, ale mięsa surowego się wystrzegam w ciąży. Serów pleśniowych nie lubię w ogóle.
Owoce staram się jeść - ale ogólnie kiepsko z moim apetytem - więc tu najlepiej wchodzą banany.

A mięso smażone mnie odrzuca od początku. Teraz w miarę toleruję zapach pod warunkiem że smażę przy otwartym oknie smile ale żeby to zjeść to absolutnie.
Czyli krótko jem to na co mam ochotę. Nie potrafię się zmuszać do jedzenia i nie będę tego robić.

12

Przede wszystkim staram się zdrowo i rozsądnie odzywiać. Serów pleśniowych nie jem, surowego mięsa i kawy nie lubię. Za to colę kocham i piję ją dość często, ale w ograniczonych ilościach i nie dziennie. Nie dajmy się zwariować, niekktóre matki piją alkohol, ćpają, nie dbają o siebie a dzieci się zdrowe rodzą. Wiadomo, że to, co je matka, je maluszek, więc zdaję sobie sprawę, że muszę dbać o to, co jem. Dziennie jem jakiś jogurt/serek/kefir/mleko i jakiś owoc. Teraz to najczęściej są cytrusy, bo skąd zimą wziąć np. truskawki z ogródka?

13

Ja w ciąży byłam 5 lat temu i wymiotowałam do 7 miesiąca ogólnie przytyłam 10 kg. Na sam zapach mięsa odruch wymiotny żadnych szynek mięs po prostu nic bo i tak wszystko zwracałam. Jedyne czym mogłam się objadać to były mandarynki wcinałam po 2 kg dziennie i córa teraz uwielbia mandarynki. Jak byłam w ciąży to akurat taki sezon na mandarynki się trafił bo termin miałam na 24.01.2008r. a urodziłam 4.02.2008r. Poród wywoływany bo się księżniczce nie śpieszyło. Jeśli chodzi o to co piłam w ciąży to wodę niegazowaną z żywca czasem smakową czasem zwykłą ale tylko żywiec. Mojego męża siostra w pierwszej ciąży opychała się i przez 3 lata nie schudła nic i wyglądała jak kulka a przed ciążą szkieletor nawet przytyć nie mogła. Z drugą ciążą nogi jej trochę wyszczuplały a brzuch nadal ma a rodziła 13.07.2011r. i też się objadała wszystkim w wielkich ilościach. Teraz mimo iż rodziła ponad rok temu to nadal się opycha i narzeka że jest gruba i ze schudnąć nie może. Więc na jej przykładzie moze faktycznie powinno się patrzyć na to co się je smile

14

conieco trzeba uwazac ... np na slodkie .. ale jesli lubisz slodycze to nie mozna odmawiac sobie tego co nam smakuje ... wystarczy sie ograniczyc czyz nie ??

15

no podobno większość kobiet nie zmienia swoich przyzwyczajeń w ciąży...a jaka jest prawda? Na pewno wiem jak jest u mnie smile cytrusy jadłam i teraz też jem w drugiej ciaży, cola sporadycznie, słodycze jem...staram się jeść więcej warzyw, bardziej starannie dobierać menu. nie powiem, że tak jak przed ciążą, bo byłaby to nieprawda...

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Nakazy i zakazy w ciąży

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024