Urząd pracy - staż i niestawienie się w terminie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Urząd pracy - staż i niestawienie się w terminie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 41 ]

Temat: Urząd pracy - staż i niestawienie się w terminie

Byłam zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna, pół roku czekałam na staż, miałam iśc juz od lutego. Ale dostałam dziś list, że przestalam być osobą bezrobotną, bo nie stawiłam sie w urzędzie w wyznaczonym terminie. Problem w tym że nie dostałam żadnego terminu, a do urzędu chodzę co kilka dni, i dzwonie codzinne bo czekam na ten staż. Dopiero w poniedziałek to wszytsko wyjaśnie. Boję się że mnie nie zarejestrują znów od razu i będe musiała czekać a staż mi przepadnie sad
Jak to jest? z tym urzędem? Zarejestrują mnie znów ponownie, czy anulują to wszystko? może ktos się orientuje w takich tematach?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Urząd pracy - staż i niestawienie się w terminie

Oczywiście,że zarejestrują Cię znów jak tylko się stawisz.Swoją drogą to dziwne- musiałaś mieć napisany termin stawienia się.Wypada on mniej wiecej co dwa miesiące.
Nie wiem tylko czy jako nowo zarejestrowana będziesz mogła dostać się na staż.

3

Po pierwszej rejestracji w Urzędzie Pracy dostaje się termin kolejnego "zgłoszenia gotowości do pracy" i tak należy się zgłaszać co 3 miesiące (za każdym razem dostaje się informację, kiedy przypada kolejny termin). Załatwianie spraw stażowych nie zwalnia od niestawiania się w UP, by zgłosić gotowość, gdyż formalnie nadal jesteś bezrobotna. Trochę nie chce mi się wierzyć, że nie dostałaś kolejnego terminu, ponieważ to standard. Sprawy stażowe są obsługiwane przez inne "pokoje" niż zgłoszenie gotowości, więc Twoja aktywność w "stażach" nie jest odnotowywana przez obsługujących zgłoszenie gotowość. Co do kolejnej rejestracji, możesz zostać ponownie zarejestrowana dopiero po 120 dniach.
Warto jednak iść do Urzędu i próbować to wytłumaczyć, może jeszcze nie wszystko stracone. Jednak przygotuj się na to, że możesz odejść z kwitkiem - biurokracja w Polsce jest absurdalna.
Powodzenia!:)

4

No ja własnie słyszałam że po 2 miesiącach można się dopiero ponownie zarejestrować i dlatego sie boję...
Nic nie dosatałam, przecież cały czas tam chodzę, powiedzieli by mi... ani razu nie dostałam żadnego teminu, a juz pół roku jestem zarejestrowana

5

Z tego co wiem to musiałaś mieć wyznaczony termin stawienia się. Jeżeli nie stawi się w wyznaczonym terminie to"

"a) w przypadku czasowej niezdolności do pracy, bezrobotny obowiązany jest zawiadomić powiatowy urząd pracy w terminie 2 dni od daty wystawienia zaświadczenia przewidzianego w przepisach o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz dostarczyć to zaświadczenie w terminie 7 dni od dnia jego wystawienia,
  b)w innych przypadkach ? w ciągu 7 dni od wyznaczonego terminu dostarczyć wiarygodny dokument potwierdzający daną okoliczność."
Status bezrobotnego traci bezrobotny, który : "nie stawił się w powiatowym urzędzie pracy w wyznaczonym terminie i nie powiadomił w okresie do 7 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa - pozbawienie statusu następuje od dnia niestawienia się w powiatowym urzędzie pracy na okres 3 miesięcy"
Wszystko powyższe jest zamieszczone na stronie Urzędu Pracy oraz w informacji, krórą otrzymuje bezrobotny po zarejestrowaniu się.
Miałam kiedyś podobną sytuację też czekałam na datę rozpoczęcia stażu ale w między czasie miałam wyznaczony termin do PUP-U. Myślałam, że skoro staż mam już załatwiony to nie muszę tam iść ale się myliłam. Na szczęście pani z urzędu do mnie zadzwoniła ze dwa dni po terminie że muszę się stawić i mi się jakoś upiekło;)

6 Ostatnio edytowany przez Lilia20 (2013-01-19 16:34:26)

Z tego co piszą w liście miałam termin na 3 stycznia... i byłam tego dnia w urzędzie, bo się pytałam czy sa pieniądze na mój staż... ale w sprawie terminu nic nie załatwiałam, bo nie widziałam że go w ogóle mam...

7

Skoro jesteś zarejestrowana pół roku, to znaczy miałaś już 2 terminy. 3 stycznia był drugi, wcześniejszy był ok. 3 miesiące wcześniej, wychodzi początek października. Stawiłaś się wtedy i nie dostałaś kolejnego terminu?

8 Ostatnio edytowany przez Angel_81 (2013-01-19 16:51:20)

starshaped nie koniecznie to musiał być drugi termin. Pamiętam jak ja się rejestrowałam pierwszy raz to również termin miałam wyznaczony za około 5 miesięcy od zarejestrowania się.
Poza tym jeżeli miałaby wcześniejszy termin niż 3 stycznia to na pewno takie pismo dostałaby wcześniej po niestawieniu się na tamten termin.

9

no właśnie nie maiłam ani jednego terminu... w październiku nie byłam, pani powiedziała mi tylko że pieniądze na staż będą od poczatku stycznia i mam chodzić i się dowiadywać od stycznia... a poz tym nic więcej... żadnych terminów, niczego. Przecież jak bym wiedziała że mam termin to bym poszła

10

Więc to pewnie niedopatrzenie urzędniczek, że Cię nie poinformowały o konieczności zgłoszenia się. Tak czy siak, one się przecież nie przyznają. Ile razy to człowiek musi ponosić karę za błędy innych:/ Lilia idź i walcz o swoje!

11

Ja na staż czekam pół roku... tak się cieszyłam... bo muszę odrobić 2 lata stażu, bo mam zawód technika farmacji,  a omni mnie tak po prostu wyrzucili sad i wszystko przepadło... do kogo ja bym mogła z tym iść? nie wiem, do burmistrza, sądu jakiegoś?

12

Gdy sie rejestrowalas pewnie dostalas kartke kiedy masz przyjasc i do ktorego pokoiku aby sie odnotowac, nie ma innej opcji. Przy kazdym odnotowaniu sie podpisujesz kartke kiedy masz sie znow wstawic pani ci mowi kiedy, Ty to podpisujesz nie ma opcji abys nie wiedziala. Po prostu Ci wylecialo z glowy. Mozesz isc do lekarza i poprosic o papier ze w tym dniu nie bylas w stanie przyjsc z powodu choroby i analuja Ci to a jesli tak nie zrobisz to czeka Cie 90 dni do kolejnej rejestracji. W tedy nie jestes ubezpieczona nic a nic.

13

Wszystko się wyjaśni jak pójdziesz do UP. Nie ma co liczyć na to że urzędnik Ci powie kiedy masz wizytę (choćbyś nawet co dzień tam była) jak go o to wprost nie zapytasz. Pamiętam jak ja byłam w PUP zapytać o coś dwa dni przed terminem i nikt mi o nim nie przypomniał.

14

No właśnie... nigdy nic nie podpisywałam, jedyną rzecza jaką podpisałam był wniosek który zlożyłam z danymi do urzędu. I jestem tego na prawdę w 100 % pewna. Tu nie ma żadnych pokoi wink małe miasto, mały urząd z 3 osobami tylko wink

15

Ale to urzędnik chyba ma mi wyznaczyć termin i mi go podać... a nie że sam sobie go ustala a ja nic nie wiem o tym sad

16

Ale za kazdym razem jak idziesz sie odnotowac to podpisujesz kartke w niej jest to co kobita ci powie, ty musisz to podpisac, dwa razy na jednym jest kiedy jest termin a na drugiej jest co podpisujesz. No nie wiem mysle ze w kazdym urzedzie jest taka sama zasada. Oczywiscie zadna urzedniczka nie musi ci przypominac o terminie, taka to ze swieca szukac. Ja mialam taka sytuacje kiedys zapomnialam kiedy mam sie odnotowac, poszlam pod swoja literke pokazuje dowod mowie w jakiej sytuacji a ona w swoim komputerze wpisuje i mowi tego i tego dnia. Ale zeby nie isc w ogole nigdy mi sie nie zdarzylo.

17

Angel_81 napisał/a:

Wszystko się wyjaśni jak pójdziesz do UP. Nie ma co liczyć na to że urzędnik Ci powie kiedy masz wizytę (choćbyś nawet co dzień tam była) jak go o to wprost nie zapytasz. Pamiętam jak ja byłam w PUP zapytać o coś dwa dni przed terminem i nikt mi o nim nie przypomniał.

To prawda, aczkolwiek dorosła osoba powinna sama troszczyć się o takie sprawy. Urzędnik obsługuje nie raz tysiące petentów i przypominanie o terminie nie należy do jego obowiązków.

18

Ja w ogóle nie widziałam że oni jakieś terminy przyznają... W wrześniu się zarejestrowałam, to chyba wtedy powinnam dostać pierwszy termin, ale dostałam tylko wniosek o staż, że mam znaleźć go sama i do nich przyjść już jak to zrobie... i znalazłam po miesiącu i poszłam, to kazali czekać aż będą pieniądze na staż, i czekałam, a od poczatku stycznia chodziłam się dopytywać od kiedy będe mogła staż zacząć... to wszystko, ja się bardzo tym przejmowałam, cały czas się pytałam, dzwoniłam by wszystko było tak jak trzeba, a oni nie poinformowali mnie o tak ważnej rzeczy

19

starshaped napisał/a:
Angel_81 napisał/a:

To prawda, aczkolwiek dorosła osoba powinna sama troszczyć się o takie sprawy. Urzędnik obsługuje nie raz tysiące petentów i przypominanie o terminie nie należy do jego obowiązków.

Dokładnie to miałam na myśli:)

20 Ostatnio edytowany przez Blair32 (2013-01-19 17:42:00)

Niestety moja siostrzenica miała podobną historię i było to spowodowane błędem urzędniczki. Niestety jak ktoś napisał z urzędnikiem- nie wygrasz. Dlatego przygotuj sobie jakieś wyjście awaryjne z tej sytuacji, nie wiem jakoś się wytłumacz może że byłaś chora czy coś bo oni mają te swoje procedury i wg nich sztywno lecą, często nie patrzą że każdy człowiek to indywidualna historia i indywidualny przypadek. Ale jeśli tez nic a nic na pewno na 100% od nich nie dostałaś to możesz to wyjaśniać - przecież jak w każdym biurze i tam na pewno jest księga wysyłanych listów gdzie wszystko jest wpisywane, cała korespondencja wychodząca i przychodząca i tam można sprawdzić czy coś zostało wysłane do Ciebie. Niestety tutaj musisz na 100 % być pewna, że nic nie przyszło do Ciebie do domu.

21

Podczas rejestracji dostaje się karteczkę, z którą trzeba się udać do pokoju zgłoszenia gotowości i z podbitą karteczką wraca się do urzędnika - to w ramach rejestracji (tego samego dnia). Rejestrując się, trzeba podpisać więcej niż jeden papier, nie tak jak było u Ciebie. Powinni też poinformować o kolejnym terminie. Tak czy inaczej, musisz iść i wyjaśnić sytuację. Zanim udasz się do UP, poczytaj podobne wątki na forach prawnych, może będą tam jakieś konkretniejsze wskazówki.

22 Ostatnio edytowany przez Lilia20 (2013-01-19 17:50:23)

U nas jest tylko jeden pokój smile i tam sie wszystko zalatwia...  szukałam, ale tam jest tylko o tym że ktoś sie nie zglosił na wyznaczony termin, a nie że w ogóle go nie otrzymał... No wiem, pójdę... nasz urząd podlega pod inny w większym mieście. Zabija mnie po prostu ta presja czasu... nie mogę przestać o tym myśleć

Śmieszne jest to że termin niby przypada na 3 stycznia, a ja w ten dzień byłam w urzędzie... pamiętam to jak dziś...

23

Jak wrócisz z Urzędu, napisz, co udało Ci się załatwić.

24

starshaped napisał/a:

Jak wrócisz z Urzędu, napisz, co udało Ci się załatwić.

Dobrze wink juz ja im pokażę...
Jak u nich nie załatwię to pójdę wyżej... o takich sprawach to przecież reportaże telewizyjne robią

25

Ale wierzyc mi sie nie chce ze nie podali Ci kolejnego terminu kiedy masz sie wstawic i podpisac sie. Przy kazdej rejestracji podpisujesz papier, tak jak bylo w moim przypadku, pani w okienku dala mi papiery do wypelnienia, wypelnilam, dala mi kolejny z koljenych a tam pisze tego i tego dnia byla rejestracja bezrobotnego noi moj podpis ze sie zgadzam, pozniej data kiedy mam znow sie zglosic i koljeny moj podpis, pani podaje mi karteczke zebym sobie zanotowala i nie zapomniala o i tyle. To ja nie wiem jak wyglada ta rejestracja u Ciebie w miescie.

26

cisowianka napisał/a:

dala mi kolejny z koljenych a tam pisze tego i tego dnia byla rejestracja bezrobotnego noi moj podpis ze sie zgadzam, pozniej data kiedy mam znow sie zglosic i koljeny moj podpis.

No ja też mam taką kartkę... tylko że żadnej daty na niej nie ma.... już 10 raz patrzę

27

Bo ta kartka zostaje w Urzedzie ! Od stycznia weszly nowe ustawy noi teraz daja taka karte bezrobotnego jego dane itp miejsca zatrudnienia ale bez dat kolejnych wizyt w urzedzie na odnotowanie sie. Ta kartka zostaje w urzedzie w Twojej karcie, oni wysylaja ewentualnie daja Ci aby nie wysylac poczta decyzje czy jestes bezrobotnym ze statusem zasilku czy nie.

28

jak masz termin podpisu to idziesz i podpisujesz,ja np.muszę sie podpisać na 3 kartkach,babka mi mówi wtedy że nastepny termin mam tak któregoś,teraz np.7 marca,na ogół jest to co 3 miesiące,gdy sie nie wstawisz do podpisu i nie wyjaśnisz w ciągu chyba 7 dni to jesteś wyrejestrowana na okres 3 miesiecy

29 Ostatnio edytowany przez Lilia20 (2013-01-19 21:55:44)

Rozumiem...
To jakie były przepisy przed nowym rokiem?
Ja się rejestrowałam pół roku temu.
No i widzicie nie dostałam ani razu żadnego terminu, dlatego mam teraz problem z tym

I widzisz Lena, miałam termin na 3 stycznia, i ja nawet tego dnia byłam w urzędzie. I nikt nic nie powiedział, ja tez nie, bo nie wiedziałam że mam termin

30

nie wiem mnie za każdym razem informuja,a jak byłas 3 stycznia to sprawdzali cos w papierach? chodzi o to że jeśli sprawdzali to powinni powiedzieć że akurat dzisiaj masz  podpis i dać do podpisania

ja w sumie sie rejestrowałam teraz w grudniu,w styczniu miałam byc tam na jakieś doradztwo zawodowe,co skończyło sie tylko złożeniem podpisu że byłam,i następny termin wyznaczyli,wcześniej byłam też długo zarejestrowana i za każdym razem mówili kiedy mam przyjść

31

nie... przyszłam 3 stycznia. Spytałam się czy sa pieniążki na staż i czy mogę złożyć wniosek, powiedzieli że nie ma, że mam chodzić i sie dowiadywać bo niedługo będą. Spytałam czy to wszytsko
Pani mi dała stronę internetową i nr tel. bym nie musiała co dzień chodzić
I tyle...

32

wiesz z jednej strony Ty o podpisie nie wiedziałaś,oni Ci 3 stycznia nie powiedzieli tez o nim ,bo Twoich papierów nie wyciagali,wiec koło sie zamyka
pewnie wyjdzie na to że to Twoja wina bo do podpisu sie nie zgłosiłaś,zresztą zależy na jakiego urzędnika się trafi

33

Pani była bardzo miła... ale pewnie i tak nie da rady tego odkręcić bo przepisy są jasne...
Ale od kazdej decyzji można sie chyba odwołać

34

chyba można,ale wiesz ciężko będzie Ci udowodnić że Ci terminu nie podały,kiedyś było łatwiej bo wpisywały na kartkę i stawiały pieczątkę,teraz tylko mówią,dlatego ja sobie zapisuje od razu smile

35

Jak dostalas z Powiatowego Urzedu Pracy pismo ,ze zostalas  wyrejstrowana z UP i nie kwalifikujesz sie na status bezrobotnego, to czyli ogolnie cie wykreslono ,to  ja nie wiem czy cokolwiek da rade po tym pismie odkrecic
A  ty zostalas wypisana przez nich,a nie przez siebie i regulaminowo jest ,ze bedziesz wyrejstrowana az na 120 dni w przypadku pierwszego niestawiennictwa (bo jest to twoje pierwsze)
Sama ustawa głosi :
Jeśli nie stawisz się w powiatowym urzędzie pracy w wyznaczonym terminie i nie powiadomisz w okresie do 7 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa, utracisz status bezrobotnego od dnia niestawiennictwa na okres:
?120 dni w przypadku pierwszego niestawiennictwa

U ciebie mineło 7 dni od wyznaczonego terminu podpisu hmm Moze i cos wskorasz, ale po otrzymaniu pisma z  PUP i napewno zlozylas podpis przy odbiorze  korespondencji ,to  ciemno to widze
Na staz mogą sie starac osoby  widniejące w UP posiadające status bezrobotnego

36

Byłam dziś w urzędzie... nie było akurat tej pani u której byłam tego 3 stycznia, ale ma być w środę. Powiedzieli że jesli ona mnie będzie pamiętać to odznaczy że byłam tego dnia i cofną decyzję, więc teraz wszystko zależy od niej.

37

Lilia20 napisał/a:

Byłam dziś w urzędzie... nie było akurat tej pani u której byłam tego 3 stycznia, ale ma być w środę. Powiedzieli że jesli ona mnie będzie pamiętać to odznaczy że byłam tego dnia i cofną decyzję, więc teraz wszystko zależy od niej.

To swietnie,trzymam kciuki,jesli jest to Filia i nie mają natloku wiec powinna cie pamietac jako tako

38

Super! Oby Ci się udało smile

39

Udało się dziewczyny smile

Pani powiedziała, że oni faktycznie maja bałagan z tymi terminami i teraz będzie zmiana że każdy dostanie karteczkę z terminem smile
I że cofną tą decyzję jeszcze w tym tygodniu i prześlą odpowiedz pocztą smile
bez problemu będe mogła iść z lutym na staż big_smile Ale sie cieszę smile a tak sie martwiłam ty smile

40

no to sie ciesze ze wwszystko sie ulozylo ! tongue

Posty [ 41 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Urząd pracy - staż i niestawienie się w terminie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024