Samotne kobiety i adopcja dzieci - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-05-06 12:52:07

tygryska_tg
Słodka Czarodziejka

Samotne kobiety i adopcja dzieci

Jak sadzicie, czy samotna kobieta, która nie chce mieć męża, może mieć możliwość zaadoptowania dziecka? Czy powinno być takie prawo wprowadzone, skoro można będzie adoptować dziecko, nie będąc w związku małżeńskim, ale żyjąc z partnerem?

#2 2009-05-06 15:18:15

kasiulka188
Przyjaciółka Forum

Re: Samotne kobiety i adopcja dzieci

Ja uważam że tak owe prawo powinno być, w końcu tyle jest dzieci które potrzebują domu że lepiej mieć samą mamę niż nie mieć nikogo i mieszkać w domu dziecka. Z tego co słyszałam o adopcje w Polsce jest ciężko a komu to szkodzi? wiadomo komu tym co najbardziej potrzebują czyli samym malucha dzieciom. Biedne siedza w domu dziecka a mogły by mieć normalny dom przy boku przybranej mamy. W końcu wiele kobiet wychowuje dzieci samotnie i jakoś sobie radzą. Więc jeśli tylko taka kobieta poradziłaby sobie finansowo i dała dziecku miłość powinna mieć możliwość adopcji to samo tyczy się mężczyzn. Oczywiście istnieje możliwość pedofilii ale od tego mamy urzędników żeby to właśnie sprawdzili i to jakim człowiek jest a nie czy ma żonę/męża.

Poza tym wszytko jest do przeskoczenia jak się ma pieniądze spójrzmy na taką Madonne kolejne dziecko adoptuje chociaż rząd tego kraju z którego adoptuje dziecko zabrania adopcji obcokrajowcą ale to już inna historia.

Super jest niekiedy a niekiedy to wcale...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar losu!

#3 2009-05-06 22:15:57

yvette
Moderator

"Nie ma formalnych przeciwwskazań do tego, by osoba samotna, spełniająca określone stosownymi przepisami wymagania, mogła adoptować dziecko lub zostać jego opiekunem zastępczym. Z praktyki ośrodków adopcyjnych wynika, że spora grupa osób samotnych uzyskuje co roku kwalifikacje do tych form opieki zastępczej. Jednakże w aspekcie psychologicznym i socjologicznym, osoba samotna, abstrahując od jej walorów indywidualnych, jest słabszym środowiskiem rodzinnym, niż para małżeńska czy też pełna rodzina, złożona z rodziców i dzieci. Zadaniem rodziny adopcyjnej i zastępczej jest umożliwienie dziecku pełnego, wieloaspektowego rozwoju w warunkach rodzinnych, uznawanych za optymalne, tj. takich, gdzie jest matka i ojciec. W takiej rodzinie dziecko ma możliwość obserwowania i uczenia się właściwych relacji międzyludzkich, nabywania pozytywnych wzorców bycia mężczyzną czy kobietą, wdrażania się do pełnienia w przyszłości roli matki czy ojca. Z tych względów, szanse osób samotnych w konfrontacji z małżeństwami lub pełnymi rodzinami, starającymi się adopcję bądź opiekę zastępczą, są mniejsze."
/Źródło: www.maluchy.pl/

Osobiście uważam, że dziecko odpowiednio przygotowane przez zespół psychologów odnajdzie się również w niepełnej rodzinie. I niewykluczone jest, że nie miałoby nic przeciwko byciu częścią takiej rodziny. Tak jak w przypadku każdej adopcji tak i tutaj wszystkim zależy, aby obie strony zaakceptowały siebie nawzajem smile

... Mam serce w ogniu i niewiele mam w tym życiu czasu, by żałować czegoś...

REGULAMIN Forum Netkobiety.pl - przeczytaj smile

#4 2009-05-09 19:35:24

kora40
Przyjaciółka Forum

samotne kobiety teoretycznie moga byc rodzina zastepcza.jestem za tym by mialy mozliwosc wychowywania dzieci.

#5 2009-05-10 07:40:19

liza1971
Cioteczka Dobra Rada

Ja również jestem za.

#6 2009-05-10 10:09:31

stokrotka28
Przyjaciółka Forum

Zawsze mnie denerwowało prawo adopcyjne,że musi być potencjalna mama i tata.A przecież samotne kobiety też powinny mieć przywilej prawny do adopcji.Uważam,iż to że kobieta nie ma stałego partnera lub męża nie świadczy o tym,że będzie złą matką,a może właśnie wręcz przeciwnie,będzie wspanialszą matką niż mężatka.Jest tyle dzieci w domach dziecka,że rząd powinien w końcu coś zmienić w prawie adopcyjnym.

Człowiek ma dar kochania, lecz także dar cierpienia.

#7 2009-05-19 10:27:03

Judith
Słodka Czarodziejka

Niekiedy zdarzają sie adopcje samotnej mamy- przyznam sie że samotnego ojca nie spotkałam. Dziecko wychowane przez jedna z opiekunów też ma szansę na wspaniałe i zdrowe dzieciństwo. Mając na uwadze Jego wcześniejsze zycie- samotny rodzic nie jest czymś złym.
Przecież mamy tyle samotnych mam i ojców i jakoś ich dzieci na złych ludzi nie wyrastają. nie mają krzywizny emocjonalnej.
Co do samej adopcji w Polsce jest dość trudno. W dużej mierz eprzez prawo. Rząd naprawdę musi cos z tym zrobić.

It's the little imperfections it's the sudden change in plans
When he misreads the directions and we're lost but holdin' hands
Yeah I live for little moments like that

#8 2009-10-21 10:21:28

Kasia2345
Niewinne początki

adopcja to niewątpliwie bardzo długi i złożony proces. Bardzo fajnie opowiada o tym Monika Redziak z ośrodka adopcyjno - opiekuńczego w rozmowie z Familie.pl Chcąc adoptować dziecko trzeba przygotować się na to, że proces może trwać całe lata, a i tak nie ma się pewności, że koniec będzie pomyślny. Warto zapoznać się z poglądami Pani Moniki, ponieważ czytając jej można odnieść wrażenie, że proces adopcyjny nie jest taki straszny, na jaki wygląda :-)

Stopka forum