Tycie niewiadomego pochodzenia. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Tycie niewiadomego pochodzenia.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Tycie niewiadomego pochodzenia.

Hey dziewczyny:)
Sluchajcie - co prawda jako noworodek bylam nawet dystrofikiem, to bardzo szybko proporcje się odwrócily. Wiec odkad pamietam jestem otyła(a w 5 klasie przestalam rosnac.
Prawie 2 lata temu byłam na diecie 1000kcal od państwowego dietetyka. Dieta nie była trudna, schudlam w ciagu 4 msc 20kg. Potem wrocilam do normalnego jedzenia bo polaamne wlosy itp nie są fajne. Nie jest to co mnie spotyka raczej jojo bo diety zaprzestalam ponad rok temu. od 11 msc jestem w zwiazku. Okolo matur brałam tabl anty i utylam ze 2-3kg. Potem był spokoj. Tabletek nie biore juz 5 msc, problem tycia wrócil...1,5-2msc temu.. Nie wiem skad? od stresu? 3 tyg temu próbowałam diety norweskiej acz po 1 dniu byłam ledwie zywa. Od tego momentu meczy mnie biegunka, urosl mi brzuch, jest twardy, bulgoce... tyje! wyglada jak ciazowy. (ale ja chyba wykluczam, dopiero co mialam okres). Do tego od 3 tyg mam jadłowstret. Nie mam apetytu, mdli mnie jesli cos zjem to natychmiast wc i rzadka choroba i bol. Jedynie pije herbate i elektrolity. Mecze sie, chce schudnac, albo chociaz nie tyc... Co robic?

Dodaje moj typowy jadlospis:
Śniadanie: Kanapka z serem bialym i szynka.
Obiad (o ile w ogole): 2ziemniaki, kotlet z drobiu, warzywa.
Kolacja -> jak sniadanie.
W dzien czasem sok albo kostka czekolady.

Pomozcie!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Tycie niewiadomego pochodzenia.

Twój jadłospis woła o pomstę do nieba!

Jeśli jesz 2-3 posiłki dziennie, tak ubogie jakościowo i ilościowo, to... nic dziwnego, że tyjesz. Tak, tak. Dostarczasz tak mało składników i tak rzadko, że Twój organizm wyłapuje z jedzenia wszystko, co jest możliwe do przekształcenia w energię. Na wszelki wypadek, bo głód czyha za oknem, robi rezerwy.

Co masz zrobić?
Iść do lekarza - specjalisty ds zaburzeń metabolicznych.

3

Ale jak dostać sie do lekarza? Nie stac mnie na 70zl/wizyta, a panstwowe - kaza mniej jesc.

Co do ilosci ze malo... Nie daje rady wiecej. Nie czuje glodu, po te ilosci jestem nawet przejedzona...

4

Od trzech miesięcy jestem na diecie. smile
Od trzech miesięcy jestem pod opieką lekarza - specjalisty chorób metabolicznych (w ramach NFZ-u).
Od trzech miesięcy jestem pod opieką dietetyka (w ramach NFZ-u).
Dwa tygodnie temu (!) moja waga, zgodnie z przewidywaniami dietetyka, drgnęła w dół.

Boisz się, że dietetyk i lekarz karzą Ci mniej jeść? Żartujesz!

Jem 5-6 posiłków dziennie, jem co 2,5-3 godziny, pierwszy posiłek zjadam 0,5-1 godzinę po wstaniu z łóżka.
To, co dzisiaj zjadłam w ciągu całego dnia:
śniadanie: 2 kromki chleba razowego bardzo cienko posmarowanego masłem; 2 plasterki polędwicy; 0,5 pomidora; 0,3 l zielonej herbaty
II śniadanie: filiżanka kawy espresso; 1 kromka chleba razowego; 1 plaster sera białego chudego
obiad: 0,3 l zupy pomidorowej z 3 łyżkami ryżu; 10 dag grillowanego fileta z kurczaka
podwieczorek: 0,5 jabłka; 0,3 l jogurtu naturalnego z 3 łyżkami otrębów owsianych
kolacja: 2 kromki chleba razowego; 2 kawałki śledzia w oleju; 30 dag brokułów; 0,3 l zielonej herbaty.
Do tego w ciągu całego dnia ponad 1 l wody mineralnej oraz 40 minutowy szybki spacer.
Są to ilości jedzenia zaakceptowane i przez lekarza, i przez dietetyka (oboje z NFZ-u).

5

Nie boje sie mniej jesc bo bylam na 1000kcal a z powodu chorych jelit czesto(srednio 3tyg z 3msc) jestem na 600... acz trudno mi dobic bya wiec ze staje na 400kcal. z powodu chorych jelit nie moge otrebow, roslin straczkowych, problemy bywaja po cytrusach i produktach fermentacji mlekowej, musze ograniczac surowe warzywa - ogolnie malo moge jesc, bo od mies poza drobiem i ew szynka wieprzowa mnie odrzuca. Nie wiem co jest... zawsze vyly problemy ale teraz to koszmar.

ja bylam leczona z nfz... wsxystkim nam dowalili 1000kcal, raz na 3msc wizyta. ciagle to ze malo jesc i wmawianie ze so obzeram... w desperacji lekarka stwierdzila ze moze tyje od stresu.

6

Jeśli prawdą są te Twoje kalorie (czy 600 czy 400, to wszystko jedno), to moim zdaniem powinnaś biegiem lecieć jutro do lekarza. To są porcje głodowe. To, co robisz, nie jest żadną dietą. To systematyczne i celowe wyniszczanie organizmu.

Zastanawia mnie Twoje stwierdzenie, że "wszystkim nam dowalili". Jakieś grupowe odchudzanie?

7 Ostatnio edytowany przez mortisha (2012-12-05 00:55:13)

Czy mozesz podac jaki masz wzrost i wage? albo choc BMI wyliczyc i tu napisac?
Prawda jest taka ,że im mniej jesz, a to co piszesz to juz jest skrajnosc przesadna to organizm nie ma co NATURALNIE przez  siebie metabolizowac, tylko magazynuje i odklada zapasy,przez te twoje dietetyczne  praktyki amatorskie organizm sie rozlegulowal i zgłupiał jak ma wkoncu pracować

8

Raz, że się rozregulował kompletnie, a dwa, że pewnie pompuje się wodą i puchnie. Kolejna sprawa to złogi zalegające w jelitach, które zapewne muszą być ogromne przy tak katastrofalnym odżywianiu się.

9

Ale ja sie nie odchudzam wlasnie...! Sa nawet momenty co bym schabowego wszamała ale po 2-3 kesach jestem napchana, kluje zoladek i natychmiast wc. Wczesniej udawalo mi sie jesc nawet 1200-1500kcal. A po tym jednym dniu norweskiej boli, biegunka, jadlowstret i no nie da sie, chocby mi sie zoladek skurczyl. Ja bym chciala jesce np troche surowki, ale jest pełno;/

10

Jeśli masz tak silne dolegliwości żołądkowe i przy tym tyjesz bez powodu, to myślę, że powinnaś zrobić szereg badań pod tym kątem: na początek przynajmniej gastroskopię i badanie kału na obecność pasożytów. Tyje się także przy niedoczynności tarczycy, ale to z kolei nie powinno się wiązać z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

11

Tylko problem jest w tym ze moi rodzice sa zadluzeni, ledwie starcza na jedzenie, nie ma nawet na buty na zime dla mnie... Nikt mi nie da na badania. A panstwowi nie chca dawac bo to drogie i im nie wolno, jedynie morfologie daja a tam ciągle to samo: OB podwyzszone o 5jedostek, czerwone przy dolnej granicy normy... Kiedys(jeszcze przed dieta) mialam robione badania... TSH na dolnej granicy normy, Cholesterol ponizej normy, EKG(bo jestem b. slaba i mdleje) - jedna ta sciezka nieprawidlowa wiec podobno norma, EEG - zaburzenia nerwicowe, Fe - jednostka ponizej normy... generalnie p. doktor mowi ze jestem gruba poprostu.

12

W takim razie na Twoim miejscu chodziłabym po lekarzach pierwszego kontaktu do skutku - dopóki nie dadzą skierowania choćby na badanie kału. Twoje dolegliwości mogą być też związane z nerwicą, ale nie muszą, warto sprawdzić czy naprawdę coś się nie dzieje. Szczególnie problemy po owocach i produktach mlecznych mogą wskazywać na obecność np. lamblii lub grzybów w przewodzie pokarmowym.

13

1200-1500kcal i ty piszesz "nawet" ? Przy takim odżywianiu przez kilka miesięcy to ty powinnaś wylądować w szpitalu. Więc chyba coś kręcisz, bo to troszkę przeczy podstawowym prawom biologii....

Idź ty lepiej do lekarza i maltretuj go do skutku jeśli faktycznie mówisz prawdę.

14

No dzis zajdlam ciemna kromke z twarogiem i plasterkiem szynki. Herbate. Jogurt 250g. Kanapke jak rano x2. I wypilam szklanke coli - dzien dziecka:P

Będe probowac dalej z lekarzami. A co narazie robic? Mam mega napady sennosci w porze obiadowej.

15

Napady senności?
A skąd masz brać siłę na inne funkcjonowanie przy takiej ilości jedzenia?

Z lekarzami nie próbuj. Idź, nie odpuszczaj.

16

lekarz faktycznire jest Ci bardzo potrzebny. ja bym na Twoim miejscu nie odpuszczała bo z "nimi" tak poprostu jest. ale jesli bedziesz uparta to dojdziesz do celu. a bez badan specjalistycznych sie nie obejdzie. jesli juz ob masz podwyhzszone i inne badania nie wyszly do konca dobrze dziwie sie temu lekarzowi ze tego nie weryfikuje dalej. bagatelizuje sprawe, to moze sprobuj iisc  do innego? moze kolega po fachu bedzie bardziej życzliwy. a sennosc kojaży mi sie z nieprawidlowym poziomem cukru.

17

To jest wlasnie NFZ - w poradni zaburen metabolizmu wszyscy dostali 1000kcal bez wzgledu na problem.

Dzis czuje sie nawet ok, spalam 11h, zjadlam 2 kromki a no i na mikolaja dla narezczonego bitki zrobilam - moze sie uda cos wepchnac.

18

Zgadza się, powinnaś iść do lekarza, bo się wykończysz. Szukaj opinii o lekarzach, bo szkoda np czekać na wizytę i trafić na kogoś mało profesjonalnego. No i walcz o swoje. Myślę, że powoli uda się zwiekszyć porcje jedzenia, ale oczywiście powoli, nie na zasadzie wmuszania, bo wtedy naprawdę się zrazisz. Nie znam się na tym, ale może na początek dobrze, by jeść jedzenie w dużej mierze w płynnej formie, może wtedy uda się zjeść więcej i powoli będziesz się przyzwyczajać.

19

Z własnego doświadczenia wiem, że źle dobrane posiłki, mimo że mało kaloryczne, faktycznie mogą powodować tycie. Mnie gubiły przekąski między posiłkami. Wydawało mi się, że jak ograniczam wielkość głównych posiłków to mogę pozwolić sobie na małe "co nie co" w ciągu dnia. Nic bardziej mylnego! Niektórzy twierdzą, że nawet jedno jabłko trzeba traktować jako posiłek, a co dopiero kilka ciastek czy paczkę chipsów. Dzisiaj zaczęłam żuć Asnax i walka z podjadaniem okazała się o wiele łatwiejsza niż myślałam.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Tycie niewiadomego pochodzenia.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024