Uciążliwa-schizofrenia. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Uciążliwa-schizofrenia.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: Uciążliwa-schizofrenia.

To bardzo kłopotliwa choroba.Niestety coraz częściej występująca-nawet u młodych ludzi.Czy znacie osoby chore na schizofrenię?Jak można pomóc takim ludziom?Jak żyje się z nimi na co dzień?

2

Odp: Uciążliwa-schizofrenia.

W jakim sensie pomóc?

3

Nie,nie jestem chora.Wiem,ze schizofrenicy-potrzebują pomocy bliskich.Jestem po prostu ciekawa tematu.Mój znajomy jest chory,tak twierdzi on sam.

4

Nie chodziło mi o to, czy jesteś chora, źle mnie zrozumiałaś. Schizofrenicy i inne osoby mające chorobę psychiczną rzeczywiście potrzebują pomocy bliskich. Potrzebują akceptacji ze strony otoczenia. Oglądałam niedawno film o szpitalu psychiatrycznym ( byli tam również schizofrenicy) w Stanach Zjednoczonych, tam kładzie się duży nacisk na to, żeby chory czuł się dobrze i wiedział, że nie jest ze swoją chorobą sam. Daje to bardzo dobre efekty.

5

Schizofrenia,to temat wielu filmów.Idealnym przykładem jest prawdziwa historia uczonego w "Pięknym umyśle",ze wspaniałą rolą R.Crowe.Od tej pory interesuje mnie ta choroba,jej przebieg,skutki,itd...

6

Jeśli chciałabyś się dowiedzieć czegoś o tej chorobie, to lepsze są jednak filmy dokumentalne.

7

Wiem o tym dobrze.Prosiłam o kontakt osoby,które mają do czynienia z tą chorobą lub chorymi...

8

Mój wujek ma schizofrenię paranoidalną już jakieś 15 albo więcej lat.To jest bardzo ciężka choroba. Uciążliwa dlaotoczenia jak i dla samego chorego.Mój wujek przez lata czasowo przebywał w szpitalu dla psychicznie chorych.Od jakichś 3 lat już niestety nie nadaje się do wyjścia. Leki psychotropowe bardzo wyniszczają organizm i on jest już słaby i wychudzony. I to nie dlatego, że nie dostaje jedzenia.On uważa, ze Bóg kazał się dzielić i oddaje połowę jedzenia. Ktośmoże pomyśleć, ze jest nam wygodnie trzymać go w szpitalu. Nic bardziej mylnego. Staramy się o ośrodek dla niego,ale takie ośrodki są strasznie drogie a na te bezpłatne czeka się latami.Przynajmniej tak jest w okolicy mojego miasta. Poza tym on ma dni,kiedy jest w porządku.Można z nim pogadać itp.Ale są dni,kiedy jest wogóle niekontaktowny, złośliwy, po prostu niedobry i ciężko go upilnować.Już miał jedną próbę samobójczą. A do tego kilka razy mój tata go zdejmował z okna z 9 piętra.Kiedyś zaginął na 17 dni. To było straszne. Jeszcze kilka lat temu było z nim na tyle dobrze, że jeździł w góry na 1 dzień, które kocha. I pewnego dnia po prostu nie wrócił. Poszukiwała go policja, rodzina w całej Polsce a on po 17 dniach wrócił jakby nigdy nic.
Babcia i dziadek już nie żyją, więc opiekują się nim mój tata i ciocia. Niedawno go ubezwłasnowolniliśmy bo wynosił rzeczy z mieszkania, rozdawał pieniądze itp. Odwiedzamy go jak tylko mozemy, na święta też bierzemy, ale z nim jest coraz gorzej a lekarstwa nie pomagają. Tak więc nie życzę nikomu zachorować na taką chorobę.

9

Żal tych ludzi.Choroba nie wybiera,a jest taka uciążliwa.Mój znajomy miał ataki strachu o kogoś bliskiego.Widziałam parę razy ,jak się zachowywał.Nie pozwolił sobie pomoc.Podziwiam ludzi-opiekujących się schizofrenikami.Wymaga,to wiele cierpliwości.

10

Poza tym takie osoby są bardzo nieprzewidywalne i nie wiemy, jak z każdym dniem się taka osobą będzie zachowywać. Przykro się patrzy na osoby,które cierpią na taką chorobę. 2 razy byłam w szpitalu psychiatrycznym w odwiedziny u wujka.I powiedziałam, ze nigdy wiecej (chociaż się nie zarzekam,bo w życiu różnie bywa). Ta wizyta nie należała do najprzyjemniejszych i cały dzień potem byłam przygnębiona. Straszne miejsce..

11

Nigdy nikt by nie chciał chorować psychicznie,to chyba logiczne.Niestety-na schizofrenię choruje coraz więcej ludzi,w tym młodzieży.To jest przygnębiające.

12

Mój mąż choruje na schizofrenię paranoidalną od 23 lat. Na początku było bardzo ciężko, przez 10 pierwszych lat nie docierało do niego, że jest chory. Był czterokrotnie hospitalizowany, pobyty trwały po kilka miesięcy. Ale wspólnymi siłami całej rodziny (moimi i dzieci) przetrwaliśmy ten najgorszy okres. Dziś mąż wie, że jest chory, sam reguluje sobie leki, umie się obserwować i zapobiec zbliżającym się atakom. Oczywiście przebywa na rencie ale ma pełną satysfakcję, że potrafi walczyć z chorobą. Ja mam również satysfakcję, że potrafiłam przetrwać najgorszy czas i teraz możemy w spokoju przeżywać jesień życia. Nie każda schizofrenia źle się kończy. Cieszę się i niczego nie żałuję.

13

Czytałam w necie o tym że choroby psychiczne i nie tylko biorą się z bardzo niskiego poziomu magnezu we krwi a leki bardzo wypłukują ten pierwiastek z krwi dlatego żadne leki tego nie wyleczą a taki chlorek magnezu farmakologiczny może wiele zmienić w mózgu chorych. Mój syn miał padaczkę ale już jej nie ma ponieważ moczył stopy w wodzie z chlorkiem magnezu i go wyleczyłam, robiłam mu kilka razy taką kurację. Robi się tę kuracje 20 dni a potem jest przerwa miesięczna aż do ustąpienia objawów choroby. Wierzę w metody niekonwencjonalne, tylko trzeba być oczytanym. w tych metodach, wiedza jest najważniejsza żeby sobie nie zaszkodzić.

14

Witam właściwie nie bardzo wiem co napisać hm... Mam 34 lata mam za sobą 4 pobyty w psychiatryku jestem posiadaczką podwójnej diagnozy ( schizofrenia paranoidalna + uzależnienie od amfetaminy i mefedronu) ciężko mi ale to nieistotne po prostu chciałam zapytać czy wy wiecie jak się wyłącza myśli,? Sorry to głupie pytanie wiem że się nie da

15

Piszę jak osoba chora schizofrenia to taka choroba która zabija myslami od myśli własnych nie da się uciec jedyne drogi ucieczki od własnych myśli są tylko 2 sen albo odurzeni e próbowałam poszukać ucieczki od myśli w Bogu ale kiedy tylko czytam Biblię głosy w mojej głowie ubliżaja Bogu więc cozi zostało hm.... Sen albo oduzanie się ja przepraszam że ja się tutaj tak wewnętrzniam . Czasem mi się wydaje że najpiękniejsze stan umysłu jaki ja mogę osiągnąć ( na zasadzie cel uświęca środki) to jest zobojętnienie takie zobojętnienie uczuciowe i myślowe w takim stanie czuję się szczęśliwa Nie zależy mi na tym żeby założyć rodzinę czy na czymkolwiek innym ja chcę po prostu przestać myśleć. Echhh

16

Ale przecież na schizofrenię są leki które w jakiś sposób hamują te głowy w Twojwj głowie. Tylko musisz pewnie znaleźć dobrego lekarza, który Ci je dobierze i iść najpierw na odwyk od narkotyków.

17

Magda Kubiszyn napisał/a:

Witam właściwie nie bardzo wiem co napisać hm... Mam 34 lata mam za sobą 4 pobyty w psychiatryku jestem posiadaczką podwójnej diagnozy ( schizofrenia paranoidalna + uzależnienie od amfetaminy i mefedronu) ciężko mi ale to nieistotne po prostu chciałam zapytać czy wy wiecie jak się wyłącza myśli,? Sorry to głupie pytanie wiem że się nie da

Medytuję. Nie chodzi tu o wiarę, ani "rozmowy z bogami". Ćwiczę dużo jak schematy w moim mózgu mają się odbywać. Po kilku latach widzę diametralną różnicę. Uciążliwe myśli są rzadsze i łagodniejsze, a ja mogę się skupić na czytaniu książek. Ważna jest też praca na oddechu z ćwiczeniami "niemyślenia" w sensie myślenia tu i teraz, patrzenia na obiekty w okół nas starając się ich nie analizować ani opisywać w naszej głowie. Po prostu obserwować

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Uciążliwa-schizofrenia.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024