podrażnienie na skórze dziecka - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-04-21 16:06:46

foczka
Na razie czysta sympatia

podrażnienie na skórze dziecka

mały ma roczek i tygodnia eksperymentujemy jak go kłaść spać żeby sie nie spocił. zaczeliśmy nakrywać go kocykiem ale już dwa razy zmarzł (czasem bylo idealnie) dodatkowo od jakiegoś czasu ma podraznioną skórę  na ciele a zaczęlo sie (chyba bo tak dokładnie to już tego nie zaopserwowaliśmy)od tego jak zaczęłam go kłaść w samym body na krótki rękawek do spania (robilo się cieplej i sądziłam że w ten sposób sie mały nie zgrzeje. raz bylo dobrze raz nie. sama nie wiem czym go przykrywać teraz. kołderkę mam za ciepłą. no i co z tym podrażnieniem?? to raczej nie alergia bo nic nie zmieniałam a do tej pory objawów nie było. czy to może być wina pościeli?

#2 2009-04-21 16:24:35

Selena
Gość Netkobiet

Re: podrażnienie na skórze dziecka

Nie wolno dzieci przegrzewać.Skąd wiesz,że zmarł?Mój,dorosły już teraz syn,chował się w bardzo zimnym pomieszczeniu-jest okazem zdrowia do dziś.Pozostałe dzieci także miały chłodno,zwiewnie ubrani.Nie wiem,co to choroby.Maluch lubi leżeć golutki....to zdrowe dla jego skóry.

#3 2009-04-21 21:45:00

foczka
Na razie czysta sympatia

ano stąd wiem że jest skostniały. pod pajacem ma lodowate stópki a jak go złapie za rączki to aż mi się zimno robi.. nie chcę go przegrzewać dlatego szukam lepszego rozwiązania od mojej kołderki ale kocyk nie zawsze się sprawdza.

#4 2009-04-22 05:37:06

liza1971
Cioteczka Dobra Rada

Jak piszesz dziecko ma już roczek nawet jak przykryjesz kołderką nic mu nie będzie kiedy zrobi się gorąco po prostu się odkryje. A ty jeżeli zauważysz że jest zimny nakryjesz go .

#5 2009-04-22 07:07:49

MagdaZ
Moderator

Piszesz że synek się poci - ale pocą się plecki czy ma spoconą główkę. Różnica jest istotna, ponieważ pocenie się główki świadczy o krzywicy i niedoborach wapnia i witaminy D. W takim przypadku należałoby się skontaktować z mądrym lekarzem i powiedzieć o tych objawach.
Co do wysypki to nigdy nie słyszałam ani nie czytałam o tym by dziecko z przegrzania czy zmarznięcia dostało wysypki.  Z przegrzania może dostać potówek, jeśli wygląda to jak wysypka, to może zmieniłaś proszek czy płyn do płukania tkanin. Albo - jest to juz roczny maluch- może wzbogaciłaś czymś jego dietę? A w których miejscach jest ta wysypka - w zgięciach, między fałdkami czy na płaskiej powierzchni ciała?

Pytasz czy to może być wina pościeli, jeśli masz pościel puchową to może, jeśli zmieniłaś płyn do płukania lub proszek do prania to też może być przyczyną.

"Szczęście jest jak motyl. Ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a spłynie na twoje barki."

-Anthony de Mello

#6 2009-04-22 15:39:33

czarna w czerwone kropki
Dobry Duszek Forum

ale potówki wyglądają czasem jak wysypka. poza tym moja mama np. miała alergię na własny pot - pociła się np. podczas opalania i wyskakiwała jej wysypka na calym ciele i nie były to potówki wink
ale zgadzam się z Magdą, może to alergen pokarmowy jakiś skoro piszesz, że nie zmieniałaś żadnych płynów do prania, płukania itd? co do pościeli, to lepiej unikać syntetyków, puchowych i wełnianych. szukałaś może kołder z włókna kukurydzianego? one zapewniają idealną cyrkulację powietrza

Ostatnio edytowany przez czarna w czerwone kropki (2009-04-22 15:40:25)

biedronka morderca ]:-P

#7 2009-04-22 20:23:48

foczka
Na razie czysta sympatia

zdecydowanie jeśli jest spocony to są to plecy a nie główka. jestem pewna ze nie dodałam mu do jedzenia nic nowego, zresztą to nie jest wysypka tylko takie podrażnienie skóry. nawet nie placki tylko obszary które są przesuszone i delikatnie zaczerwienione. ostatnio zaczął sie kręcić ostro w łóżeczku szczególnie przed zaśnięciem i dlatego sobie pomyślałam że to może od pościeli. o włóknie kukurydzianym to jeszcze nie słyszałam.. ma któraś z was takie cudo?

#8 2009-04-23 13:57:25

MagdaZ
Moderator

Jeśli to nie wysypka tylko przesuszone to ja zgłosiłabym się do dobrego dermatologa. Synek może się kręcić przed snem bo ta skóra jest podrażniona i może dokucza mu pieczenie, swędzenie czy po prostu ból. Ale jest na tyle mały że nie powie: "Mamo ...". A w jakim płynie go kąpiesz i czym natłuszczasz skórkę po kąpieli?

"Szczęście jest jak motyl. Ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a spłynie na twoje barki."

-Anthony de Mello

#9 2009-04-23 14:20:22

Selena
Gość Netkobiet

foczka napisał:

ano stąd wiem że jest skostniały. pod pajacem ma lodowate stópki a jak go złapie za rączki to aż mi się zimno robi.. nie chcę go przegrzewać dlatego szukam lepszego rozwiązania od mojej kołderki ale kocyk nie zawsze się sprawdza.

To nie jest niemowlę,na pewno mu nie zimno.Dzieci lubią odkopywać kołderkę....

#10 2009-04-24 11:34:33

foczka
Na razie czysta sympatia

fajnie ze lubią się odkopywać szkoda tylko że nie umie sie nakrywać!

nie kąpie go w  płynie od małego nie uzywamy żadnych kosmetykow (na początku trochę oliwki) tylko mydełko bambino i krem na twarz zima. no teraz latem też trzeba będzie. trochę poszukałam i doczytałam sie ze nie jestem sama że czasem zdarza się ze dzieci mają podrażnienie od pościeli.

jak szukałam o tej kukurydzianej kołderce to sie okazało ze firma feretti która je produkuje ma też posciele z tkaniny purista. opisy ich są długie i piękne ale chodzi o to ze ta pościel jest bardzo delikatna ,bakteriostatyczna i antyalergiczna. łatwo sie ja pierze i jest bardzo wytrzymała.  ma też swoją cenę więc chciałabym sie dowiedzieć ile z tego opisu sprawdza sie w praktyce?

#11 2009-04-24 12:49:36

robaczek2105
Wróżka Bajuszka

Nie rozumiem,jesli to jakies podraznienie,moze warto sie udac do lekarza i mu to pokazac.W taki sposob ciezko nam cos doradzic ,nie widzac tego.
Ty sie nie odkrywasz jak jest Ci za goraco?;-)
To ze ma zimne raczki nie znaczy ze od razu mu jest zimno,tysiace jak nie setki maja zimne dlonie i nie swiadczy o tym ,ze im jest zimno.Rozumiem,Twoja troske ale chyba przesadzasz.Sama bylam jako dziecko ubierana zwiewnie,jesli sie odkrylam to od razu nikt nie biegl i mnie przykrywal pod sama szyje.
Niestety taki jest urok macierzynstwa ale trzeba zachowac zdrowy rozsadek:)

Oliwka dla dzieci byla zdradziecka,owszem warto ja stosowac ale pamietajmy ze ona bardziej natluszcza powierzchnie skory  niz ja nawilza.
Czasem takie przesuszenie moze powstac od materialu bluzeczki,body itd dlatego warto wybierac bawelniane ciuszki oraz pozwolic skorze oddychac,czyli lezec nagi:)jaka wtedy radoche maja maluchy.

The starry skies above me and the moral law inside me

#12 2009-04-24 13:44:13

Jeanne
Zbanowany

Ciężko cokolwiek powiedzieć , ponieważ nie wiadomo jak to podrażnienie wygląda.Z Twojego opisu jednak barzdiej bym obstawała za uczuleniem.Może na białko , lub laktozę? Na Twoim miejscu skonsultowałabym to z pediatrą.
A co do marznięcia dziecka , to warto wiedziec , że nie zimne rączki czy stopki świadczą o tym , że mu zimno , tylko zimny kark:) Jak jest chłodny , to znaczy , że dziecku jest zimno.

#13 2009-04-27 16:19:45

czarna w czerwone kropki
Dobry Duszek Forum

a może smarować maścią alantan? mi pomaga na wysuszone placki, ale u mnie to bardziej atopowe zmiany są. tą pościel  feretti to możesz kupić z powodzeniem bez względu na przyczynę tych zmian, bo sprawdza się znakomicie, ale z wizyty u lekarza bym nie rezygnowała

#14 2009-04-27 21:20:05

foczka
Na razie czysta sympatia

oczywiście że byłam u lekarza ale niczego nieprawidłowego sie nie dopatrzył na skórze małego, tzn powiedział żeby mu to nawilżyć ale on nie wie skąd to i dlaczego w każdym razie nic groźnego. staram sie małego zimno chować i naprawdę wiem jak się sprawdza czy jest zimny. nie opisałam może szczegółowo ale oprócz zimnych rączek i nóg ma zimnąklatkę piersiowa i kark. po prostu cały jest zimny. dlatego tak chciałabym kupić mu odpowiednią kołderkę.

#15 2009-04-28 12:44:08

czarna w czerwone kropki
Dobry Duszek Forum

no to w takim razie ja bym jeszcze skonsultowała się z innym lekarzem i kupiła kołdrę kukurydzianą. jak ją będziesz miała i nadal będzie coś nie tak, to już na pewno nie będzie to przyczyna nieodpowiednich warunków spania, bo te kołdry są przebadane, przetestowane i w ogóle cuda wianki i chyba nie słyszałam mamy, co by narzekała, że dziecko marznie czy się przegrzewa. wtedy chyba juz będziesz musiała mega kompleksowe badania zrobić. no chyba, że taki urok Twojego malucha wink

#16 2009-04-29 09:33:27

foczka
Na razie czysta sympatia

jak dobrze zrozumiałam te kukurydziane kolderki produkuje firma feretti?! skoro mówisz ze są takie super to poczytam sobie o nich na pewno mają swoją stronę jakąś. prawdę powiedziawszy to nie wyobrażam sobie wkładu kukurydzianego, nie wiem jak to prać ani nic. ok poszperam sobie. dzieki

#17 2009-04-29 14:50:51

czarna w czerwone kropki
Dobry Duszek Forum

wejdź na ich stronę i znajdziesz tam wszystko. po prawej stronie są zakładki, jak się pierze, z czego są wykonane poszczególne elementy (wkład, pościel itd) i też wszystkie dostępne komplety. piecze się normalnie w 40 stopniach, suszy się też normalnie, nie wymaga jakiś specjalistycznych warunków i się nie zbryla, wszystko wygląda jak przed praniem. więcej na stronce. poza tym zawsze możesz wysłać pytanie w formularzu w zakładce "kontakt" wink
no nie wiem, może to rzeczywiście kwestia pościeli. różnie to z dziećmi bywa...

#18 2009-05-03 20:58:37

foczka
Na razie czysta sympatia

wybór to maja ogromny.
dla innych zainteresowanych podaję stronę bezpośrednią firmy feretti.pl, nie sklepu,  tam można sie wszystkiego dowiedzieć. myśle że taką posciel warto dziecku kupić. ale jesli któraś z was już taką posiada to piszcie jak sie sprawdza. my kupujemy jutro!

#19 2009-05-08 16:19:49

czarna w czerwone kropki
Dobry Duszek Forum

foczka, i jak, jaki zestaw tej pościeli kupiliście? jest jakaś poprawa?

#20 2009-05-11 12:33:27

foczka
Na razie czysta sympatia

kupiliśmy zestaw pony ale po wielkich kłótniach tongue jak dla mnie wybor jest za duży a mąż powiedział ze więcej nie pódzie ze mną do dziecięcego sklepu smile) dla mnie lepiej!!
małego kłade teraz spać w samym body i jest ok. kołderka jest za duża aby zupełnie sie z niej odkopał,tak sobie myślę bo  przez tydzien jeszcze ani razu sie nie odkopał ani też nie zgrzał!! jak na razie dla mnie super! zresztą jemu też się pościel podoba.

#21 2009-05-22 17:39:36

karina1
Dobry Duszek Forum

Czasami w ten sposób objawaia sie alergia na deteregenty, warto przyjrzeć sie bliżej proszkom, albo korzystac z programów Baby care no chyba, że ktos ma pralke parową, która nie tylko świetnie pozbywa sie detergentów, ale też usuwa roztocza i inne alergeny.

#22 2009-05-24 22:05:02

foczka
Na razie czysta sympatia

Na pościeli feretti bakterie i roztocza mają utrudniony rozwój dzieki temu że tkamina została poddana procesowi purista który (nie mam pojęcia jak) powoduje ze jest ona bakteriostatyczna.  mam ją już trzy tygodnie i nadal świeżo wygląda i pachnie.

co to są pralki parowe?? pierwsze słysze!

Ostatnio edytowany przez foczka (2009-05-24 22:05:51)

#23 2009-05-25 11:29:14

czarna w czerwone kropki
Dobry Duszek Forum

ja czytałam o tych pralkach parowych jak szukałam odkurzacza z filtrem wodnym i czytałam o tych wszystkich zaleceniach dla alergików wink to jest śmieszna sprawa, nie trzeba potem prasować takich rzeczy i podobno likwiduje bakterie, roztocza itd tyle, że w 99stopniach a kto w takiej temperaturze cokolwiek pierze? np. pościeli feretti już byś nie wyprała.
można o takiej pralce poczytać na luxluxie np. http://www.luxlux.pl/artykul/6535/pralk … rect_drive
a co do obróbki purista, to tutaj http://www.purista.co.uk/about/faq.asp można poczytać o całej obróbce i korzyściach z niej wynikających smile

#24 2009-05-25 20:37:54

foczka
Na razie czysta sympatia

czarna w czerwone kropki dzieki za link ale nie znam innego języka jak ojczysty tongue
nie muszę wnikać jak odbywa sie ten proces ważne że jestem z pościeli feretti bardzo zadowolona
a co do tych pralek... myślę ze można w nich prać tez w niższych temperaturach ale tak czy siak nie przemawiają do mnie!

Stopka forum