Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Co im to daje?
dla mnie jest to głupota
i brak odpowiedzialności.
Co długi weekend łapią ich
po pare Tyśięcy.
Co zrobic,aby to zmienic?
nie pić.
Ja zmienilabym prawo, aby kazdy, kto zostanie zlapany na prowadzeniu pod wplywem alkoholu tracil dozywotnio prawo jazdy!
Ja bym najpierw zabroniła stacjom benzynowym sprzedawać alkohol.
to z tymi stacjami to moim zdaniem nic by nie dalo. Jak czlowiek chce sie napic to alkohol znajdzie takc zy siak
Nie no ja wiem. Nie upieram się, że to by pomogło, w sumie to napomknęłam przy okazji o idiotyźmie sprzedawania alko na stacjach benzynowych. Wierze, ze przyczyniło się to do częsci wypadków. Wiem, że można po drodze zatrzymać się w spożywczym i też kupić piwo, ale jednak stacja ewidentnie kojarzy się z jazdą i przy okazji kiedy się płaci za benzynę można wpaść na głupi pomysł...
Jestem światkiem częstych wypadków pod wpływem alkoholu i powiem jedno na to nie ma rady nieraz pytamy dlaczego ktoś wsiadł po pijanemu odpowiedź jest ciągle taka sama nie wiem. Za takie coś powinno się winić ludzi z którymi taka osoba piła, że pozwolili wsiąść do samochodu. Bo najczęściej pijemy z kimś nie sami. Pijemy w lokalach barmani chętnie podają alkohol ale czy któryś z nich spyta czy pan jest kierowcą? Czy ma pan lub pani czym wrócić do domu ? Nie u nas nie padają takie pytania, u nas jest chęć zarobienia pieniędzy a co nas obchodzi ten, który kupuje alkohol najprościej powiedzieć po co pił nikt mu nie kazał. Winę za takie coś jak jazda po pijanemu ponosi kierowca i ludzie którzy wówczas pili lub byli z nim . Takie jest moje zdanie ale każdy ma swoje. Pozdrawiam.
No ale co z tego, ze np barmani beda pytac czy ktos prowadzi. Jezeli ktos bedzie sie chcial napic, to powie ze nie, nie jest kierowca. To nic nie da moim zdaniem. bo przeca jak ktso bedzie sie chcial napic to nei bedzie sie przyznawal, ze jest samochodem. a bary od tego sa, zeby sprzedawac alkohol, i takei jest jzu ich przeznaczenie, wiec trudno je wynic za głupote ludzi.
moim zdaniem to tylko i wylacznie wynika z GLUPOTY ludzi. przede wsyztskim kierowcow, bo trzeba byc ewidentnie głupim, zeby pic i prowadzic. No i jeszcze winilabym rodzine i znajomych- jezeli w swieta np sa psotkania rodznne, i pozniej ktos kto pil prowadzi... w tym wypadku to wina kierowcy, i wszystckich tych, ktorzy siedza z nim w aucie, ze powolili mu zeby prowadzil
glupota jeszczze raz glupota...!!!!!! pijani kierowcy wiozą smierć na drodze!!!
*nie tylko oni,ale takze mistrze prostej..
Żeby wsiąść za kierownice w stanie nie trzeźwości trzeba być totalnym debilem. Z tego wynika że w Polsce mamy wielu takich debili, uważam że prawo powinno surowiej ich karać to na pewno by coś zmieniło
Nic się nie zmieni aż się nasza świadomośc społeczna nie zmieni. Niestety ale w Polsce jest małe przyzwolenie społeczne na to, bo jak widzimy że kolega sobie coś wypił i wsiada za kierownice to jedynie co zwracamy uwagę.
Moim zdaniem zmiana prawa nic nie da- w tym względzie i tak mammy bardzo restrykcyjne prawo w porównaniu do innych krajów europejskich.
Tez bylam za tym aby dozywotnio zabrac prawko.Ale co to da.Palant jeden z drugim pojedzie do innego kraju i zrobi prawko.Albo posluzy sie znajomosciami na Policji i juz ma z powrotem dokument.Niestety,korupcja jest w kazdym momencie.
Nie ma rady na glupoli,musza sami dojrzec do tego ,ze nie jedzie sie po pijaku.Zakazy handlu alkoholem nic nie daja,jak w glowie jedna wielka pustka
Dla mnie wsiadanie po pijanemu to głupota ludzka.nieodpowiedzialność....Co zrobić,żeby nie wsiadali ,ciężkie pytanie,ponieważ w swoim otoczeniu mam przypadek,że zostało zabrane prawo jazdy,a gościu i tak bez niego jeżdzi i też po piwku.A najgorsze jest to,że zabiera dzieciaki nieraz ze sobą.I wiecie,co te wszystkie kary i zakazy są nic nie działające na tych,którzy piją.Jeżeli ktoś jest nieodpowiedzialnym człowiekiem to i tak będzie robił swoje.
men masz racje trzeba być totalnym debilem żeby wsiąść za kierownice po pijanemu. Moj brat był takim totalnym debilem wsiadł po przepiciu za kierownice. Oczywiście go zlapali, miał 0,29w wydychanym powietrzu o ile dobrze pamiętam. No i co nastąpiło zabrali mu prawko na rok dali 3000zł kolegium, rodzice powiedzieli mu żeby se sam spłacał za swoje jeśli umiał jezdzic po przechlaniu, dodatkowo wylali d=go dys cyplinarnie z pracy bo pracodawca zrobił mu prawo jazdy na b+e. Póżniej musiał zdawać psychotesty żeby odzyskać prawko i po 2 latach od nowa musiał je powtarzać. Jednak jest jeden plus tej sytuacji bo nauczył się że po przepici i po pijanemu się nie wsiada za kierownice teraz jak pije to jedzie dopiero za 3 dni:)
A teraz inna historia ostatnio przez włąśnnie pijanego kierowce mój kumpel trafił do szpitala. A historia banalna, stał na poboczu obok sowjego samochodu gość wjechał w samochód który polecał na mojego kumpla. Kolege odrzuciło kilkametrów zabrała go karetka nieprzytomnego ma złamaną nogę,rękę, kołnierz ortopedyzny na szyi,sine ucho, oraz rozwalona glowę bo wybił nią szybę. Co dokładnie mu dolegoa nie wiem bo dopiero robią badania. Pijany kierowca jest w jeszce gorszym stanie, usunięto mu śledzione...
Inny przypadek pijany facet w zeszłym roku zabił 3 osoby. Jechali w pięcioro on jego narzyczona w ciąży, kolega który był miesiąc po ślubie i miał żonę w ciąży, jeszcze dwóch młodych gości w tym jeden pijany. I co sie stało zatrzymali się na drzewie.Audi A4 owineło się jak linka w okół drzewa nic z niego praktycznie nie zostało. I jaki tego bilans otóż kierowca trafił do szpitala oczywiście wyszedł z tego, jego narzyczona (w ciąży) po krótkiej reanimacji zgineła-jej brat jest policjantem i nietety trafiło na niego że był wezwany do wypadku ale to tak na marginesie, chłopak ten co był rok po ślubie zginoł na miejscu, trzeci zmarł w szpitalu, a ostatni osobniki ten drugi pijany wyszedł z samochodu o własnych siłach, nic mu się nie stało i już wieczorem był w barze....
Podsumowując pijani kierowcy byli, są i będą ponieważ w naszym systemie prawnym nie ma odpowiednich kar a po drugie żadko pijanemu kierowcy coś sie dzieje przy wypadku gdyż jego ciało jest bez wladne...
Uwazam,ze takie zabierania prawa jazdy,
mandaty,czy zabronienie sprzedawania alkoholu na stacjach benzynowych nic
nie zmieni niestety.Wszystko jest dla ludzi,tylko w rozsadnych ilosciach,
ale nie wszyscy o tym pamietaja.Wszystko przeciez zalezy od ludzi.
Kiedys jezdzili po alkoholu,jezdza i pewnie nadal beda jezdzic po pijaku.
Taka osoba,jest potencjalnym mordercą.Stwarza zagrozenie nie tylko
dla siebie,ale i dla innych,niewinnych ludzi,dzieci i to jest przykre.
Tak Amelia masz racje nikt nikomu rozumu nie nabije a zakazy niosą za sobą poważne konsekwencje.Więc jeśli jesteś na tym forum i masz dostęp do tych postów nie wsiadaj po pijanemu za kierownicę!!!!
Jestem za odbieraniem dozywotnio prawa jazdy
ikaa napisał:
Ja zmienilabym prawo, aby kazdy, kto zostanie zlapany na prowadzeniu pod wplywem alkoholu tracil dozywotnio prawo jazdy!
popieram w 100%.
a osobom, które jechał z nietrzeźwym same w stanie trzeźwośći też bym zabrała prawko bądź zabroniła je wyrabiać !
Ja uważam ze trzeba zaostrzyć prawo wtedy możne by się zastanowili zanim by wsiedli za kolko
Myślę że parę pokazowych procesów osób które popełniły duże wykroczenie za kółkiem by pewnie zmieniło podejście kierowców. Jakby taki dostał nie 2 lata w zawieszeniu tylko 25 lat za zabicie to by inaczej to wszystko wyglądało.