Mamy AZS-wców (skaza bialkowa łączmy się :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Mamy AZS-wców (skaza bialkowa łączmy się :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

1

Temat: Mamy AZS-wców (skaza bialkowa łączmy się :)

AZS - skrót nic nie znaczący dla niewtajemniczonych.
Jest to skrót od - Atopowe Zapalenie Skóry - kiedyś nazywane skaza białkowa, świerzbiączka.
Już teraz wiemy że lekarze lubią bardzo zbywać młode mamy- nieświadome,a zaniepokojone objawami dziecka - zwykła skaza białkową.
Każą eliminować z diety dziecka wszystko co zawiera białko. Często taka dieta pogarsza stan zdrowia dziecka nie eliminując przyczyny.
Nie ważne czy dotyczy to 2 miesiecznego niemowlaka,czy 3 letniego dziecka.
Walcząc o dobro pociechy jesteśmy odsyłani od lekarza do lekarza - pediatra -dermatolog-alergolog-pediatra.

Mamy dzieci z AZS,czy jak wolicie,mamy z dziećmi ze skazą...wymieńmy się doświadczeniami!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mamy AZS-wców (skaza bialkowa łączmy się :)

Ja bylam takim dzieckiem. Niestety moja mama z tym nic nie robila i meczylam sie latami, w koncu przeszlo. Dzieki Bogu zadne z moich dzieci nie ma klopotow tego rodzaju

3

Moje dzieci to przechodziły, syn ma teraz 4 lata i jest ok - wyleczone.
Z córką było gorzej leczenie trwało długo a skóra wyglądała paskudnie sad
W dodatku "załapaliśmy się" na reformę (aby dostać Bebilon Pepti na receptę potrzebne zaświadczenie od alergologa). Chyba nie muszę pisać o kolejkach do specjalistów itd. Więc prywatnie, alergolog wysłał nas na badania -też prywatnie... kasa kasa kasa ...
No ale jak trzeba to trzeba , zdrowie dziecka najważniejsze!
Do tego kremy,maści,oliwki,płyny tylko dla dzieci z AZS... Sporo tego było...
Ale to już za nami big_smile Córka ma "piękniusią" skórę i powoli wprowadzamy potrawy białkowe ,które jak na razie toleruje.

4

Czyli wyleczyliście jednak AZS?
Dziwne stwierdzenie trochę, każdy lekarz dalby mi po pupie, bo AZS nie da się wyleczyć, najwyżej objawy ustępują.
Bo alergolog i dermatolog powiedziała nam, że z AZS 85% dzieci wyrasta.
My w tamtym roku mieliśmy tak silne objawy skórne,że nogi,ręce i klatka piersiowa wyglądała jak włożona do wrzątku...a w tym roku nic...tylko szorstka sucha skóra...

5

Moj synek jak mial 2 mc to dostal wysypke,lekarz stwierdzil po 1 sek ,ze to skaza bialkowa,wiec przeszlismy na bebilon pepti.
Staralam sie ograniczac bialko w jego diecie,ale czasem cos podalam i nic sie nie dzialo.Jak mial roczek postanowilam zmienic mleko na normalne i tak to sie skonczyla ta "skaza bialkowa".Podejrzewam ,ze wogole jej nie mial.

6

adossia napisał/a:

Moj synek jak mial 2 mc to dostal wysypke,lekarz stwierdzil po 1 sek ,ze to skaza bialkowa,wiec przeszlismy na bebilon pepti.
Staralam sie ograniczac bialko w jego diecie,ale czasem cos podalam i nic sie nie dzialo.Jak mial roczek postanowilam zmienic mleko na normalne i tak to sie skonczyla ta "skaza bialkowa".Podejrzewam ,ze wogole jej nie mial.

Nie da sie po 1 sek czy 5 minutach stwierdzic,że jest to skaza białkowa.
Zmień lekarza wink

7

Kyntia napisał/a:
adossia napisał/a:

Nie da sie po 1 sek czy 5 minutach stwierdzic,że jest to skaza białkowa.
Zmień lekarza wink

A po jakim okresie mozna stwierdzic ,ze to skaza?

8

Po dłuższej obserwacji,wykluczeniu uczuleń.
Czasami pomocne są testy.
U nas trwało to 7 miesięcy.

9

dokładnie,mój pierwszy syn jak miał półtora miesiąca i go wysypało lekarz rodzinny stwierdził że to skaza,więc od razu Nutramigen,potem Prosobe mleko
od 5 miesiąca życia sama przeszłam na bebiko,i się okazało że dziecko nie ma skazy,a dobry alergolog  powiedział mi że aby stwierdzić skazę białkową potrzeba przynajmniej 5-6 miesięcy występowania jakiś typowych objawów

10

moja córka też miała azs i skazę. piła nutramigen, podawałam jej probiotyk latopic dla dzieci z azs, smarowałam, trzymałam dietę. oczywiście mała była pod opieką alergologa, bo żeby dostać receptę na nutramigen, alergolog musi wypisać papierek odpowiedni.

11 Ostatnio edytowany przez Kyntia (2013-01-03 03:06:34)

lena812 napisał/a:

dokładnie,mój pierwszy syn jak miał półtora miesiąca i go wysypało lekarz rodzinny stwierdził że to skaza,więc od razu Nutramigen,potem Prosobe mleko
od 5 miesiąca życia sama przeszłam na bebiko,i się okazało że dziecko nie ma skazy,a dobry alergolog  powiedział mi że aby stwierdzić skazę białkową potrzeba przynajmniej 5-6 miesięcy występowania jakiś typowych objawów

I niepotrzebna zmiana... dla dziecka to na pewno w jakimś stopniu dyskomfort,zmiana mleka na inne.

aotylka napisał/a:

moja córka też miała azs i skazę. piła nutramigen, podawałam jej probiotyk latopic dla dzieci z azs, smarowałam, trzymałam dietę. oczywiście mała była pod opieką alergologa, bo żeby dostać receptę na nutramigen, alergolog musi wypisać papierek odpowiedni.

aotylka, nasz lekarz najpierw "olał" objawy, a potem bił na alarm...ale głupotą było dla mnie, trzymanie dziecka które wszystko już je, na 'diecie eliminacyjnej".
Jak można dziecku dawać przez tydzień same ziemniaki,po tygodniu ciutkę ryżu, następnie garść ryżu, ciupinkę marchewki itp itd...
Dla mnie to była niedorzeczność...młody jadł nawet kilo mandarynek i nic...pół kilo marchwi i nic...a koleś po 2 wizytach oznajmił nam, że czerwone mięso won, białe won, marchew,pora,cebula,nabiał ,mąka,chleb...to co ja miałam dziecku dać jeść? Trawę?
smile
Zbuntowałam się i dawałam mu wszystko...
Alergolog bila mi brawo...tak młody ma AZS ale czynnikiem uczulającym...jest (najprawdopodobniej) nie chemia,nie jedzenie, a kurz...roztocza...
A lekarz mi dziecko kazał 3 miesiące prawie głodzić...bez badań,bez niczego,na oko...

12

mojemu synkowi ukazała sie skaza na policzkach po 1 urodzinach,przeszliśmy na mleko Bebilon pepti 2.po pół roku odstawilismy żeby sprawdzic.wysypka nie pokazywała się.jedynie biegunka.tak też jest do dziś(3 latka)  2 razy w miesiącu ma biegunke jednodniową.lekarz kazał bez przeszkud podawać normalne mleko krowie.powiedział też ze skaza zostaje na całe życie tylko przybiera ona postać utajoną tj.właśnie ta biegunka.

13

ewelina88 napisał/a:

powiedział też ze skaza zostaje na całe życie tylko przybiera ona postać utajoną tj.właśnie ta biegunka.

Tak...AZS zostaje na cale życie. Cofa się (utajnia) nawet na 20 lat,aby nagle wyskoczyć z nienacka.

Bardzo mi przykro że Twój synek na to wredne choróbsko cierpi...

14

Witam, jestem na pierwszym roku studiów magisterskich.Pragnę zebrać opinię od młodych matek dotyczącą mleka jakim karmione są Wasze pociechy, czy cierpią na nietolerancję mleka krowiego oraz czy jesteście skłonne zmienić sposób żywienia Waszego malucha. Niniejsza ankieta pozwoli mi ocenić zainteresowanie nowym produktem do żywienia dzieci.  www(spacja).interankiety.pl/interankieta/55b32e448d4cd53a67ffda19ce0f5022.xml

15

Witam wszystkich . Mam córeczkę z AZS . W tej chwili jest w porządku ale od 2 miesiąca życia było tragicznie . Skóra twarzy , szyi , rąk i pleców w strasznych ranach i to drapanie najgorzej przed snem . Z resztą ciężkie noce , ponieważ mała nie mogła spać przez dokuczający świąd . Próbowaliśmy wszystkiego ( dosłownie ) nawet domowych sposobów . Efekt oczywiście na jeden dzień albo wcale ! W końcu Pani doktor alergolog przepisała nam maść z antybiotykiem BEDICORT i wtedy wszystko zaczęło się goić . Na początku jeszcze mała się drapała a teraz od tego czau min ęło pół roku i tylko od czasu do czasu dostaje uczulenia ale po użyciu jednorazowo maści wszystko mija . Mam nadzieję , ze komuś pomogłam bo wiem jakie to straszne . Sama jestem alergikiem i nie mogłam wyleczyć rąk przez rok , rany , swędzenie jakbym była poparzona i pocięta nożem . Mi pomogły tabletki antyhistaminowe VIRLIX . Pozdrawiam

16

Dodam że moja córka karmiona jest mlekiem bebilon pepti .

17 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-04-24 09:08:54)

moja przyjaciolka ma dzieciaczka z AZS, radzi sobie z tym podajac mu latopic, probiotyk na alergie, konczy wlasnie kuracje 3miesieczna, widzi wyrazne zmniejszenie objawow alergii, widac, ze dzieciakowi ulzylo:) probiotyki w leczeniu alergii to malo znany, a skuteczny sposob, kilka informacji na ten temat jest na stronce link

18

To też zalezy jakie podłoże ma choroba...
Jedne będą na tle wziewnym,inne skórnym...tu nie ma prostej,dobrej rady,metody.
U nas AZS zniknęło nagle jak przybyło.
Ale i tak jesteśmy czujni.

19

witam u mojego osmioletniego syna stwierdzono AZS ale jak czytam wszedzie wiekoszoc dzieci jakich choruje to maluchy, u nas zacxzelo sie od pokrzywki ponad tydzien na oddziale dzieciecym syn byl jak krolik doswiadczalny bo nic nie pomagalo i testowali na nim leki i masci wkoncu porada dermatologiczna i stwierdzenie AZS.Teraz jestesmy po szpitalu i musimy uwazac  na wszystko bo nie wiadomo co  spowodowalo tak silna reakcje alergiczna , bo synek byl caly w krostach i zapuchniety ,a wczesniej prawie nie chorowal
nie wiem co moge mu podwac do jedzenia ,jest raczej nie jadkiem sad
stosujemy specjalne kosmetyki do pielegnacji skory ale zaczyna mimo to schodzic platami,
Chcialam zrobic testy alergologiczne ale dowiedzialam sie ze podobno przez okres letni testow sie nie robi i teraz nie wiem co mam dalej robic ??

20

mojej córce zdiagnozowano skaze kiedy miała 3 tygodnie. piła nutramigen, po którym praktycznie od razu nastąpiła poprawa, niestety gorzej z azs, bo jakikolwiek kontakt z alergenem powodował zmiany skórne. podawałam jej probiotyk latopic dla dzieci z azs i alergią pokarmową, trzymałam ścisłą dietę, była pod stała opieka alergologa. po 2 urodzinach skaza minęła, a z nią zniknęło azs.

21

Dla pocieszenia, dzieci naprawdę wyrastają z tego.
Zaczynając chodzić - częściej wychodzić,dotykając tego i owego,narażone są na multum alergenów które wzmacniają ich organizm,jedzac coraz to nowsze rzeczy,tylko pomagają organizmowi.
Nie stosujcie diet,nie kupujcie mydel z apteki - mydlo Bialy Jelen wystarczy,bez zapachowe mydlo,dla alergikow A KOSZT TO PARE ZL. Pozwalajcie swoim dzieciom jesc co chca, one przez nasze diety maja braki i np. nagle domagaja sie jajka jak dzikie, czy bananow,marchewki,dajcie im. nie na kg ale dajcie.
Wiadomo ze efekty nie przyjda za 2-3 tyg.

Moj syn wrosl z tego paskudztwa....nie wiem czy nawrot nastapi,ale sie ciesze,ze nie stawialam na eliminacje 'alergenow" z diety - jadl syn co chcial i ile chcial,ani nie wydawalam kroci na olejki,mydla,szamponki...jedno mydlo bylo do wszystkiego... smile

22

Ja odkryłam to u syna w wieku 6 miesięcy dziś ma 5 lat i nadal kapie go w emolium i balsamuje uważam w czym piorę jego ciuchy uważam na to co je

23

Witam..

Chcialam opisac Nasza historie ,ktora byc moze pomoze niektorym mama borykajacym sie z tym samym problemem smile

Od poczatku .. Porblemy zaczely sie u mojego syna w wieku dwoch miesiecy, zaczelo sie od buzki , male zmiany skorne plus jedna na raczce (sucha czerwona plamka) kazdy lekarz diagonozowal to jako AZS=skaza bialkowa... wiec zmienilismy mleko na Bebilon Pepti- 4 tyg i nic kazali wrocic do poprzedniego mleka bo i tak poprawy nie widac. Niestey skora dalej wyglada strasznie.. kolejni lekarze.. kolejna zmiana mleka tym razem na Nutramigen ( 4 tyg zadnej poprawy ) wizyta u alergola i dermatologa diagnoza-ŁZS  .. powrot do mleka normalnego bo przeciez alergikiem nie jest.. skora zaczela sie robic coraz gorsza,syn wyglada jak poparzony wiec wybralismy sie do szpitala na izbe przyjec i tam jako pierwsi zaproponowali pobranie krwi.. no i wyszlo ... uczulenia na bialko i na kazeine ( skladnik nurtamigenu ) teraz maly je mleko NEOCANET LCP i czekamy na poprawe smile ale jestesmy dobrej mysli ...

Oczywiscie w trakcie leczenia uzywalismy milion kremowi masci w tym ( cortineff, protopic, elidel plus masci robione ) nic nie pomagalo a to dlatego ze dalej byl karmiony alegenem .

Pozdrawiamy smile

24

Dokładnie tak. Jeśli nie usunie sie przyczyny czyli alergenu to niewiele pomożemy dziecku. Odizolowanie dziecka od alergenu to musi być pierwszy i podstawowy krok. Dopiero w drugiej kolejności stosująć emolienty np oilatum czy probiotyki jak LAtopic- możemy wspomóc proces leczenia lb złagodzić istniejące objawy. I wtedy to wszystko ma sens

25

Właśnie w aptece dostałam dzisiaj info o akcji "Rodziny lipikar". Podrzucam info, bo na pewno Wam się przyda, zarówno zapas kosmetyków, jak i konsultacje smile Ja juz się zarejestrowałam z moimi atopikami, zerknijcie na spam

26

Ja tak sobie myślę, że chyba wszyscy powinniśmy wejść na tę stronę i poczytać, czy się ma azs czy nie. Dobrze być świadomym z czym to się je, poza tym takim hmmm lekarzem pierwszego kontaktu jeszcze przed lekarzem rodzinnym czy pediatrą jest rodzic, a najlepszy rodzic to świadomy rodzic.

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Mamy AZS-wców (skaza bialkowa łączmy się :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024