witam mam problem prosze o pomoc jestem w 14 tyg ciązy z innym mezczyzna z ktorym sie rozstałam poniewaz naduzywal alkoholu i sie awanturowal natomiast wrocilam do faceta z ktorym mam pierwsze dziecko i zaakceptowal to ze jestem w ciazy i chce dziecku nadac swoje nazwisko ale nie jestesmy małzenstwem czy to jest mozliwe. ojciec biologiczny chcial uznac dziecko za swoje ale ja niechce ani jego nazwiska ani pieniedzy ani tego by mial do tego dziecka jakiekolwiek prawo. prosze o porade o odpowiedz.
Witaj, wszystko zależeć będzie od tego czy ojciec biologiczny dziecka, będzie robił problemy po urodzeniu się dziecka. Co do nazwiska to nie ma znaczenia czy jesteście małżeństwem czy nie, może mu nadać swoje nazwisko, pod warunkiem, że ojciec biologiczny dopuści sobie. Jeszcze jest dużo czasu do porodu, wiele może się zmienić. Powodzenia ![]()
akuku,
Co do zasady uznać swoje ojcostwo przed kierownikiem USC może wyłącznie ojciec biologiczny. Jednak urzędnik nie ma praktycznej możliwości sprawdzenia, czy uznający rzeczywiście jest ojcem dziecka. Może natomiast odmówić uznania, jeżeli poweźmie poważne wątpliwości. Teoretycznie więc Twój obecny partner może spróbować uznać Twoje dziecko. Odbyć się to musi za Twoją zgodą, co równocześnie oznacza, że biologiczny ojciec dziecka nie uzna, jeżeli Ty nie wyrazisz na to zgody. Jednakże uznanie ojcostwa nie jest jedyną drogą. Biologiczny ojciec może wytoczyć powództwo o ustalenie ojcostwa do sądu rodzinnego. Jeżeli uprawdopodobni, że może być ojcem, przedstawi dowody lub sąd przeprowadzi dowód z DNA, który potwierdzi jego pokrewieństwo z dzieckiem, ojcostwo zostanie ustalone. Wraz z takim ustaleniem sąd orzeka o władzy rodzicielskiej (prawie do decydowania o dziecku) - może ją ojcu przyznać jako równą Twojej władzy nad dzieckiem, ograniczoną lub nie przyznać wcale. Dobrze jest również wówczas zawnioskować o uregulowanie kontaktów rodzica z małoletnim.
Wytoczyć takie powództwo ojciec biologiczny może wyłącznie jeśli dziecko formalnie ojca nie ma, to znaczy ojcostwo nie zostało uznane przez kogoś innego lub na rzecz kogoś innego ustalone sądownie. Oznacza to, że jeżeli Twój obecny partner uzna dziecko, ojciec biologiczny nie będzie już mógł wystąpić z takim powództwem. Aby nadal istniała taka możliwość, Ty, Twój partner lub prokurator musieliby najpierw złożyć pozew o zaprzeczenie ojcostwa Twojego partnera i wykazać, że nie jest prawdopodobne, aby był on ojcem.
Pamiętaj również, że ojcostwo to nie tylko nazwisko, ale również władza rodzicielska, osobista styczność z dzieckiem oraz wszelkie inne zobowiązania rodzicielskie, w tym alimenty.
Tyle kwestii formalnych. Osobiście radzę tylko kierować się w decyzji dobrem dziecka, a nie swoim własnym.
4 2012-11-13 12:33:15 Ostatnio edytowany przez Animus (2012-11-13 12:33:53)
Może warto dodać do tego konkretnego postu powyżej, że w przypadku ojca nadużywającego alkoholu można starać się o ograniczenie lub pozbawienie praw rodzicielskich, gdyby one zostały ustalone.