Witam.
Od wczoraj odczuwam świąd i lekkie pieczenie w okolicach pochwy.
W niedzielę zakończyłam leczenie antybiotykiem [agumentin].
Brałam go przez 7 dni.
Czy przyczyną może być właśnie antybiotyk?
Co najlepiej zastosować?
Pozdrawiam.
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Świąd i pieczenie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Od wczoraj odczuwam świąd i lekkie pieczenie w okolicach pochwy.
W niedzielę zakończyłam leczenie antybiotykiem [agumentin].
Brałam go przez 7 dni.
Czy przyczyną może być właśnie antybiotyk?
Co najlepiej zastosować?
Pozdrawiam.
Myślę, że tak, bo antybiotyk wyniszcza florę bakteryjną organizmu w tym pochwy. Może powinnaś najpierw spróbować płynu do higieny intymnej z kwasem mlekowym, a jeśli nie ustąpi to pewnie trzeba będzie pójść po receptę do ginekologa.
harmony ma racje, antybiotyki moga wywolywac infekcje pochwy, czesto zaleca sie brac razem z antybiotykami probiotyki zaiwerajace potrzebna dla organizmu flore bakteryjna.
i zrob tak jak napisala harmony, plyn do higieny intymnej, do tego jedz jogurty probiotyczne. jak nei przejdze, zglos sie do ginekologa, zapewne dostaniesz jakas masc ew globulki dopochwowe
Np. Actimel?
Możecie polecić jakiś płyn?
Dziękuję za szybkie odpowiedzi;)
Moze byc a ctimel, ale sa tez jogurty- pisze na nich ze sa probiotyczne, mzona tez kupic w aptece bakterie takie wlasnie- w kapsulkach, zalecane w problamach zoladkowych, jak i w czasie antybiotykoterapii. wiec to na przyszlosc jakbys jeszcze kiedys brala antybiotyki:)
Płynow jest duuzo, wybor jest spory, mozesz zapytac w aptece- napewno dostaniesz jakis dobry
Teraz jak jzu masz takei problemy, to plyn jedynie moze Ci pomoc, a jak nie to do ginekologa
Generalnie zapytaj pan w aptece, napewno cos Ci poleca
i jak po kilku dniach nie przejdzie to jzu wizyta u ginekologa bedzie jzu nieunikniona
niestety ale antybiotyk nie odroznia tych zlych i dobrych bakterii i zabija je wszystkie,
przez co cierpi caly organizm,a zwlaszcza flora bakteryjna w pochwie
zostaje 'zniszczona'.Sa takie tabletki dopochwowe LACTOVAGINAL,ktore zawieraja
paleczki kwasu mlekowego,sa bez recepty,
ale drogie(okolo 23zl za 10 tabletek) i dla dobrego efektu trzeba wziasc okolo
3 opakowania,zeby flora zostala odbudowana.
Nie sadze jednak,abys sama dala rade wyleczyc sie z tej malej infekcji.
Lepiej idz do lekarza poki jest mala,zeby pozniej sie nie rozwinela.
Lekarz przepisze jakies globulki dopochwowe,krem i bedzie wszystko dobrze.
trzeba pójść do lekarza a na przyszłość pamiętać, żeby przy antybiotykach zawsze łykac probiotyki dla kobiet
ze środkow, dostępnych bez recepty pomagają na pewno saszetki tantum rosa do przemywania miejsc intymnych lub ziołowe nasiadówki typu vagosan itp. poza tym ja zawsze stosuję maść clotrimazolum i płyn do higieny intymnej zawierający kwas mlekowy typu ziaja intima lub sławny lactacyd. co do probiotyków najlepszy jest lacibios femina
mialam tydzien temu to samo co Ty,swiad -pieczenie czyli kadydoze, wystepuje ona przewaznie po stosowaniu antybiotyku a w szczegolnosci na gorne drogi oddechowe,bylam u ginekologa przepisal mi flucanoazole oraz globulki dopochwowe.Ja czekajac na wizyte pomoglam sobie globulkami propolisowymi:)
teraz juz wiem ze po kazdej kuracji antybiotykami bd stosowala LACTOVAGINAL.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Świąd i pieczenie.
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024