Witajcie!Pol roku temu rozjasnilam sobie wlosy z czarnych farbowanych na bardzo jasny blond i tak oto w ten sposob uzyskalam z dlugich wlosow za lopatki krotkie ledwo siegajace do ramion.Mam teraz moje jasne wloski i czekam az mi odrosna,mozna powiedziec ze sie juz zregenerowaly.Jakie ogolem polecacie farby i kosmetyki do pielegnacji rozjasnianych wlosow,ja obecnie stosowalam kosmetyki firmy L'oreal a jesli chodzi o farby to nie uzywalam tylko rozjasniacz na odrosty i plukanke do wlosow.Moze wy macie jakies znane sposoby pielegnacji,moze z podobnego doswiadczenia?Chcialabym jeszcze dodac ze kiedy mi troche wiecej odrosna to zamierzam je pofarbowac jedna dobra farba na jakis ladny jednolity kolorek,moze ktos cos doradzi?
Polecam olejowanie włosów. Nakładasz na włosy olej, w zależności od tego, jakiej są długości i gęstości od 1 łyżeczki do herbaty do dwóch łyżek stołowych, po czym zmywasz szamponem i dalej stosujesz pielęgnację taką jak zawsze. To ile trzeba trzymać olej na włosach to już indywidualna sprawa. Ogólnie trzyma się od 30 min do kilku godzin (można olejować włosy na noc). Wypróbuj więc raz tak, raz tak i oceń efekty. Oleje można stosować wszelakie i każdy z nich odbierany jest przez włosy w inny sposób, więc musisz eksperymentować. Z tych najbardziej znanych to olej z korzenia łopianu, kokosowy, sezamowy, oregano, czosnkowy, oliwa z oliwek, rycynowy, a nawet zwykły olej słonecznikowy. Duży wybór olei jest w sklepie podarujzdrowie. Co do samej pielęgnacji włosów blond polecić mogę serię john frieda przeznaczonej właśnie dla włosów blond. Pielęgnacyjnie jest w prządku, choć w przypadku tych kosmetyków bardziej chodzi o utrzymanie koloru.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
Witaj!Ja caly czas uzywam olejkow i nie splukuje,nauczylam sie ich stosowac.Ale jest to czysty jedwab do wlosow,obecnie mam kuracje z olejkiem arganowym i tez szczegolnie polecam.Johna Friedy takze uzywalam dobry produkt ale wrocilam do L'oreala.
Tak, Frieda ma bardzo dobre kosmetyki do włosów rozjaśnianych. Sama używam maski Frizz Ease i jestem zadowolona.
Natomiast olejowanie tak- ale tylko na włosy ciemne
Fryjzerka zdecydowanie odradziła mi olejowanie włosów rozjaśnianych, z racji tego, że mają większe tendencje do wypadania i to kępkami.
Włosy rozjaśniane potrzebują znacznie więcej pielęgnacji - temperatura wody nie powinna przekraczać 30 stopni (czyli ciepła, ale nie gorąca), również warto sięgnąć po szampony chroniące przed nadmiernym działaniem słońca (miałam taki gdy przebywałam w krajach południowych- bardzo dobrze się sprawdza) np. Dove -tubka pomarańczowa.
A włosy najlepiej rozjaśniać u fryzjera, nie w domu, bo w domu nie dasz rady uchronić końcówek.
Czytałam ostatnio, że po umyciu włosów w ciepłej wodzie powinno się im zrobić krótki chłodny prysznic, żeby zamknąć łuski. Z doświadczenia wiem, że jak włosy są zniszczone to obowiązkowo co dwa miesiące na ścięcie końcówek. U nas od lat na jasne włosy stosuje się szampony rumiankowe. Zimą też warto zadbac o włosy.