Witam, mam pytanie odnośnie zasiłku rodzinnego. Czy przysługuje to jeśli studiuję zaocznie i pracuję? Do tej pory mama brała ten zasiłek jak chodziłam do liceum, dodam że mam siostrę na ktora tez to bylo i ona tez studiuje zocznie ale nie pracuje poki co, jest zarejestrowana w UP.
Art. 6. 1. (Zasiłek rodzinny przysługuje osobom, o których mowa w art. 4 ust. 2 pkt 1 i 2, do ukończenia przez dziecko:
1) 18 roku życia lub
2) nauki w szkole, jednak nie dłużej niż do ukończenia 21 roku życia, albo
3) 24 roku życia, jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub w szkole wyższej i legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności.
1a. Zasiłek rodzinny przysługuje osobie uczącej się w szkole lub w szkole wyższej, jednak nie dłużej niż do ukończenia 24 roku życia
zasiłek należy ci się do ukończenia 24 roku życia ale pod warunkiem że sama nie pracujesz, oraz nie jesteś w związku małżeńskim
Jak sama widzisz nie przysługuje tobie bo podjęłaś pracę
zasiłek należy ci się do ukończenia 24 roku życia ale pod warunkiem że sama nie pracujesz, oraz nie jesteś w związku małżeńskim
Jak sama widzisz nie przysługuje tobie bo podjęłaś pracę
Niunia, co Ty piszesz ![]()
Praca nie ma tu znaczenia.
Zasiłek przysługuje do 21lat, jeśli uczy się w szkole (np. policealnej). NIE STUDIUJE NA UCZELNI!
Studentowi przysługuje tylko wtedy gdy ma orzeczenie o niepełnosprawności...o czym wspomniałaś wyżej.
4 2012-10-03 15:15:42 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2012-10-03 15:15:59)
Niunia, co Ty piszesz
Praca nie ma tu znaczenia.
Dayzi praca ma znaczenie. Mój brat podjął pracę w wakacje mając lat 17. Po 4 latach MOSP zażądał zwrotu zasiłku rodzinnego za ten okres.
dayzi napisał/a:Niunia, co Ty piszesz
Praca nie ma tu znaczenia.Dayzi praca ma znaczenie. Mój brat podjął pracę w wakacje mając lat 17. Po 4 latach MOSP zażądał zwrotu zasiłku rodzinnego za ten okres.
Zapewne przekroczył dochód uprawniający. Samo podjęcie pracy nie ma znaczenia.