Ciąża a narkoza u dentysty. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ciąża a narkoza u dentysty.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: Ciąża a narkoza u dentysty.

Witam wszystkich. Jestem w 8 tygodniu ciąży. Czeka mnie wzyta u dentysty czego bardzo nie lubię. Zastanawiam sie czy narkoza w trakcie ciązy jest mozliwa? Wiem,że teraz są znieczulenia i inne metody,zeby człowiek nie cierpiał,ale mimo wszystko byłabym bardziej zrelaksowana gdybym mogła sobie spac i nie widziec tego wszystkiego i slyszec. Jezeli ktos wie cos na ten temat to prosiłabym o podzielenie sie wiedza. Pozrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ciąża a narkoza u dentysty.

narkoza to nie zwykłe spanie,dziwne masz nastawienie,zwłaszcza że w ciaży jesteś,a po za tym od czego jest stomatolog,powinien ci wszystko wytłumaczyć

3 Ostatnio edytowany przez Małgosia125 (2012-09-28 23:28:27)

Prosiłam o odpowiedz a  nie o porady jakie ja mam nastawienie. Jestem za granica i nie znam dokładnie języka i swoich praw. Więc myslałam ,że znajdzie sie osoba,która cos będzie wiedział na ten temat. Miałm nie raz narkoze ,i wiem na czym to polega ,ale będąc w ciąży chce wiedziec przed wstepna wizyta u dentysty czy ktoś miał z tym doswiadczenie juz. . Dziekuję za taka pomoc i nie oczekuje jej od Ciebie wiecej.

4

Z tego co wiem to chodzenie do dentysty w czasie ciąży jest w ogóle nie wskazane właśnie ze względu na szkodliwe skutki znieczulenia. Szczerze wątpię, że stomatolog uśpi Cię kiedy jesteś w ciąży bo jest to bardzo ryzykowne. Taka narkoza powinna był robiona w ostateczności i pod bacznym okiem specjalistów i dostepu do odpowiedniego sprzętu gdyby poszło coś nie tak.

5

Małgosia125 napisał/a:

Prosiłam o odpowiedz a  nie o porady jakie ja mam nastawienie. Jestem za granica i nie znam dokładnie języka i swoich praw. Więc myslałam ,że znajdzie sie osoba,która cos będzie wiedział na ten temat. Miałm nie raz narkoze ,i wiem na czym to polega ,ale będąc w ciąży chce wiedziec przed wstepna wizyta u dentysty czy ktoś miał z tym doswiadczenie juz. . Dziekuję za taka pomoc i nie oczekuje jej od Ciebie wiecej.

cóz napisałam jak jest,narkoza ogólnie jest szkodliwa bo nigdy nie wiadomo jak organizm na nią zareaguje ani czy nie przesadza z dawka srodka usypiającego,w ciazy na pewno zaden lekarz nie zrobi ci nic pod narkozą,chyba że musiałby Ci życie ratować

6

Chodzenie do dentysty w czasie ciąży jest szkodliwe piszesz,ale branie tabletek przeciwbólowych jest zdrowe powiadasz tak? Juz sie dowiedziałam z innego forum to co chciałam wiedzieć dokładnie więc dziękuje za wyczerpujące odpowidzi. Wiem ze juz nigdy nie skorzystam z tej strony jeżeli ktos sie nie zna niech sie nie odzywa I NIE PISZE GŁUPOT.

7 Ostatnio edytowany przez adeline (2012-09-29 15:14:35)

Małgosia125 napisał/a:

Chodzenie do dentysty w czasie ciąży jest szkodliwe piszesz,ale branie tabletek przeciwbólowych jest zdrowe powiadasz tak? Juz sie dowiedziałam z innego forum to co chciałam wiedzieć dokładnie więc dziękuje za wyczerpujące odpowidzi. Wiem ze juz nigdy nie skorzystam z tej strony jeżeli ktos sie nie zna niech sie nie odzywa I NIE PISZE GŁUPOT.

Krzyż na drogę smile
Jesteś w ciąży, przed zabiegiem dentysta będzie musiał zrobić porządny wywiad i uzupełnić kartę. Później wypytać o to na co np. jesteś uczulona ( ja sama jestem uczulona i nie mam standardowych wypełnień) - musi dbać o Ciebie podwójnie bo jesteś w ciąży. Jeśli nie znasz dobrze języka to w jaki sposób się dowiesz jak ma wyglądać w twoim przypadku zabieg itd?
Jeśli masz tak duże lęki przed dentystą to polecam wizytę u psychologa. Albo korki do uszu, żeby nie słyszeć rozmów , wiertła. Zadajesz pytanie na forum , które nie jest medyczne. Napisz na takim gdzie siedzą specjaliści, zapytaj jakiegoś anestezjologa co o tym sądzi.

Edit: doczytałam, że już gdzieś pytałaś.

8

Małgosia125 dlaczego sie wsciekasz? smile nikt do Ciebie złośliwie nie podchodzi!
chciałaś odpowiedzi to ją dostałaś,ale widocznie oczekiwałaś innej
co do samego chodzenia w ciązy do dentysty nie ma nic złego,wiadomo zanim dentysta zrobi cokolwiek powinien przeprowadzić wywiad,z reszta jak każdy lekarz,znieczulenie miejscowe nie jest wskazane dla kobiet w ciaży,narkoza tym bardziej!tabletki przeciwbólowe w ciazy tez wyrzuć do kosza,chyba że ci lekarz pozwoli,skoro uważasz że piszemy tu głupoty to skorzystaj z porady lekarza/stomatologa a nie szukasz pomocy na forum
poszukaj kogoś w swoim otoczeniu kto zna dobrze język,prawo jakie panuje w kraju gdzie przebywasz to może dowiesz się czegoś więcej

9

Jestem może troszkę nerwowa bo ząb który boli strasznie dokucza dostałam od lekarza ogólnego pozwolenie na paracetamol,ale nie pomnaga. Nie dość ,że czuje sie fatalnie to jeszcze to. Tu gdzie mieszkam dowiedziałam się,ze jest klinika specjalistyczna i moge dostac tłumacza z którym mi będzie łatwiej. Jest mozliwa narkoza ,ale jak któras z pań pisała najpierw badania i sczegółowy wywiad.Jak na razie nie mam czasu na sesję u psychologa,ale może w przyszłości nie byłby to głupi pomysł. Fobie mam straszna,ale wiem także ,że z popsutego zęba zrazki nie działaja pozytywnie na maluszka. Widziałam głupsze pytania niz moje od tego jest forum żeby pytac,ale nikogo nie krytykuje i nie piszę ,że ktos pieprzy głupoty bo to troche przykre jest i zniechęcające.

10

Nie przesadzajmy. Środki przeciwbólowe nie uszkadzają płodu (chyba, że ktoś je zjada w dużych ilościach i przez długi okres czasu). Znieczulenie u stomatologa nie uszkadza płodu. Narkoza też jest możliwa, ale niesie ze sobą większe ryzyko. Małgosiu, zdecyduj się na zwykłe znieczulenie. Jeśli nigdy nie miałaś czegoś takiego to Ci powiem, że po tym NIC nie czuć. Za moich czasów ( smile ) panowało przekonanie, że NALEŻY wyleczyć zęby w początkowym okresie ciąży. Prawdopodobnie przez 6 lat nic się w tej kwestii nie zmieniło.

11

oczywiście że paracetamol w ciąży od czasu do czasu nie zaszkodzi,ale przy silnym bólu zęba wiem że tabletki przeciwbólowe bierze non stop,więc to w ciazy wskazane nie jest,mi np.przy bólu zęba który trwał parę dni nawet ketanol juz nie pomagał,dopiero antybiotyk biseptol zadziałał,ale ani ketanolu ani biseptolu w ciazy nie wolno brać
a na Twoja nie korzyść działa to że jesteś w pierwszym trymestrze ciazy a wtedy stosowanie leków jest nie bardzo wskazane
nie tylko ciebie strach ogarna przed wizyta u dentysty Małgosiu,ja mam taki uraz od jakis 15 lat smile ale narkozy boje sie bardziej smile

12

Autorko, bez sensu myśleć o narkozie. Mówię poważnie. Dostaniesz znieczulenie podczas borowania, nic nie poczujesz poza przykrym zapachem podczas wiercenia. Pomyśl o stoperach do uszu - dentysta na pewno nie będzie mieć nic przeciwko. Ja chodzę do dentysty na fundusz i podczas każdej wizyty idzie włączona muzyka ( nie słychać praktycznie wiertła ).
Rada z psychologiem nie była złośliwa - po prostu trzeba walczyć z takimi fobiami. Jeśli przy każdym drobnym zabiegu dentystycznym musisz być pod narkozą bo tak się denerwujesz... musisz coś z tym zrobić bo twój strach jest irracjonalny, wizyta nie jest niczym przyjemnym ale też nie może Cię paraliżować.

13

Chodzenie do stomatologa jest wskazane podczas ciąży. Stan uzębienia może ulec pogorszeniu (np ze względu na uszkodzenie szkliwa z powodu wymiotów, które narażają zęby na bezpośredni kontakt z kwasem żołądkowym) , dlatego tak istotną sprawą jest aby być pod stałą wizytą opieką stomatologa. Ustalić sobie co najmniej 2 wizyty kontrolne podczas ciąży, w wypadku gdy ząbki zdrowe.
Zły stan uzębienia możne nawet spowodować przedwczesny poród, czyli odbija się negatywnie na dziecku.

Żaden lekarz Cie nie da pod narkozę, bo taka jest wykluczona w wypadku ciąży. Po pierwsze anestezjolog Ci na to nie pozwoli ze względu na przenikanie przez łożysko takiej narkozy, dwa moim zdaniem znieczulenie ogólne jest zbyt ryzykowne nawet gdy osoba nie jest w ciąży.
W ciąży możesz usuwać zęby, leczyć kanałowo, borować, używać znieczulenia miejscowego (w tym wypadku należy poinformować lekarza o swoim stanie, aby nie zastosował środka znieczulającego z adrenaliną czy innymi środkami odkuczającymi naczynia krwionośne). Jedynym ograniczaniem ze względu na ciąże jest robienie wszelkiego rodzaju prześwietleń, promienie rentgenowskie mimo małych dawek odradza się stosować w stanie błogosławionym, aby chuchać na zimno:).

Śmieszą  mnie takie opinie w które wierzyły nasze babcie iż stomatolog w ciąży jest niewskazany, bo cywilizacja poszła na przód, medycyna też, a wiedza niektórych już nie tongue.

Środki przeciwbólowe nie uszkadzają płodu

niestety i tutaj muszę się nie zgodzić. Środki przeciwbólowe uszkadzają płód. Lekarze pozwalają na stosowanie środków na bazie paracetamolu (apap), ale w wypadku gdy jest to krótkotrwałe użycie.
Niektórzy lekarze dozwalają użycie aspiryny, ale gdzieś czytałam że takowa może we wczesnym stadium ciąży zwiększyć ryzyko poronienia. Zakazany jest  ibuprofen (np ibuprom), który możne uszkodzić płód, o ketanolu nawet nie wspominam.

14

Jutro wizyta u dentysty. Przeczytałam Wasze wpisy przespałam sie z narkozą,że tak napiszę i wezmę znieczulenie. Nie bede ryzykowac przezyje nawet nie bede drążyc tego tematu na wizycie. Nie jestem jedyna a zabki musza byc zdrowe nie tylko dla mojego dobra. Tabletek juz nie biore bo to i tak bez sensu jak nie pomagają. Mąż obiecał,że pójdzie ze mną mysle,że bedzie mi razniej. Wiem,ze pani która napisała o psychologu nie miała nic złego na mysli. Pamietam,że przy pierwszej ciąży chodziłam do dentysty,ale to nie było nic powaznego,ale teraz ząbek jest prawdopodobnie do wyrwania to juz nie jest malutki ubytek. Czeka mnie drugi poród a ja sie boje małej igiełki u dentysty bo znieczulenie oczywiscie tez mnie przeraza.;)

15

Cóż, ja chodziłam do dentysty, całą moją ciążę, bo miałam dużo do zrobienia a też odkładane i odkładane. Mój dentysta podawał mi takie specjalne znieczulenie dla kobiet w ciąży, które rozkłada się zanim dotrze do łożyska. Wyleczyłam wszystkie zęby w czasie ciąży, a po porodzie zrobiłam tylko kontrolne zdjęcie rentgenowskie, żeby sprawdzić czy kanały dobrze wypełnione.
I bardzo się cieszę, że to się odbyło w czasie ciąży, bo po porodzie to już nie mam czasu na nic.

Aha i obyło się bez żadnej narkozy. Znieczulenia są teraz naprawdę skuteczne! :-)

16

To chyba nie za dobry pomysł. Narkoza to już poważna sprawa. Jeśli się bardzo boisz poproś o znieczulenie. Ja miałam chirurgicznie usuwane obydwie ósemki dolne, gdzie rozcinają dziąsła, zakładają szwy i uwierz mi nie bolało wogóle. Mogliby mi robić wszystko co by chcieli a ja bym nie poczuła. W Twoim przypadku nie warto ryzykować z narkozą. Pozdrawiam:)

17 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-11-15 11:22:32)

Jak byłam w ciąży mi mój dentysta mówił, że w sumie stosuje się ale to jest moja decyzja każdy organizm może inaczej zareagować więc, odpuściłam. Jednak to też może być kwestia rodzajów narkozy, choć w tym temacie się nie znam ale jak coś polecam spam buziaki

18 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-18 18:03:33)

też mi się wydaje, że środki przeciwbólowe stosowane u dentysty nie powinny uszkodzić płodu, ale najlepiej udaj się do sprawdzonego dentysty i zapytaj. polecam Ci Panią doktorspam, ja tam chodzę i z każdej wizyty jestem zadowolona.

19

pytałam kiedyś o narkoze stomatoga. I to nie jest tak, że nic nie słyszysz i nie wiesz co się dzieje. To jest płytka narkoza podczas której jesteś w pewnym sensie świadoma ale nie czujesz bólu i nie możesz się ruszyć. Ale podczas ciąży zapomnij, że ktoś Ci poda narkoze

20

Jeśli chodzi o narkozę to moze ja się wypowiem bo jestem w 15 tygodniu ciąży i już miałam dwie wink Jak najbardziej można ją podawać ale tylko w wypadkach kiedy użycie znieczulenia miejscowego nie wystarczy. Tak samo narkoza jak i 3/4 leków nie jest i nigdy nie będzie w żaden sposób testowana na kobietach w ciąży dlatego nigdy nie ma pewności w jaki sposób może zaszkodzić i jakiemu procentowi osób.
Nie mniej jednak w konkretnych sytuacjach, i to nie tylko w wypadku zagrożenia życia, ale także wtedy gdy narkoza wydaje się lepszym rozwiązaniem to ją właśnie się wybiera. Dla przykładu - ja miałam dwa razy nacinane ropnie w pachwinie. Owszem, da się to zrobć w znieczuleniu, da się nawet i bez wink ale lekarz podjął decyzję, że ewentualne powikłania są mniej niebezpieczne niż ogromny stres na jaki narażone byłoby moje dziecko przez odczuwany przeze mnie ból.

To po pierwsze - a po drugie - miałam również wyrywany ząb. Ósemkę a one podobno niełatwo wyłażą. W znieczuleniu. Nie poczułam nawet łaskotania wink
Mam nadzieję, że to pomogło autorce wątku smile

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ciąża a narkoza u dentysty.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024