Studia a samodzielność. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Studia a samodzielność.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1

Temat: Studia a samodzielność.

Witajcie!
Jak pisałam w dziale "Poznajmy się" byłam (i mam nadzieję nadal pozostanę big_smile) studentką. Studiowałam zaocznie, żeby móc pracować i zarabiać na własne utrzymanie w dużym mieście. Bardzo ambitnie do tego podeszłam. Na początku szło mi bardzo dobrze, choć wynajęcie mieszkania kosztuje bardzo dużo, a jedzenie to wcale nie "grosze". Do tego opłaty za studia, a zarobki "bez doświadczenia" (a nawet i "z") nie duże. Ale nic, trochę pomagała mi mama w opłacaniu szkoły i jakoś dawałam radę. Gdy brakowało, zawsze ktoś pomógł. No właśnie. A cel był taki, że ze wszystkim poradzę sobie sama.

Teraz, po 3 latach studiów pedagogicznych, 3 latach pracy z dziećmi, mam problem ze znalezieniem pracy dajmy na to w przedszkolu. Szybciej znalazłam pracę nie mając "potwierdzonego" doświadczenia. Ale wtedy miałam akurat szczęście.
Brakuje mi pieniędzy, bo nie pracuję od lipca. Nadal wynajmuje mieszkanie, dzięki pomocy innych. Ale mam już tego dość. Nie chcę, żeby ktoś mi potem wypominał, że mnie "utrzymywał". Dobija mnie fakt braku pieniędzy w portfelu, choć nigdy ich tam nie było za wiele.

Czasem sobie myślę, że byłam/jestem głupia. Nie chcę tu nikogo obrażać, bo wiem, że studenci dzienni też czasem pracują. Czasem jednak żałuję, że nie poszłam np. na dzienne. Rodzice opłacaliby mi mieszkanie albo akademik, studia byłyby darmowe a jeślibym pracowała to na własne potrzeby. Śmiać mi się chciało z ludzi na zaocznych, którzy NIE PRACOWALI, rodzice płacili im za studia a w tygodniu oni odpoczywali smile Ale w pewnym sensie im zazdrościłam. Nie chciałam mieszkać już w domu, dlatego wyjechałam do innego miasta, ale zaczynam tego żałować. Zaoczni u mnie najczęściej mieszkali z rodzicami, jeśli pracowali to "u siebie" w mieścinie i cała wypłata była "na czysto", bez czynszu czy innych opłat.

Boli mnie tylko to, że nawet jeśli młody człowiek chce się usamodzielnić, chce pracować, chce studiować, to nie daje mu się takich możliwości.

Chętnie poznam Wasze zdanie na ten temat.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Studia a samodzielność.

Moim zdaniem dobrze wybrałaś idąc na zaoczne smile Pracując podczas studiów zdobyłaś doświadczenie i tego nikt Ci już nie odbierze smile Nie przejmuj się tymi, którzy bumelują ucząc się tylko w weekendy bo to oni później będą mieli problem, a nie Ty tongue Mam znajomą, która też nie mogła się zdecydować na jakie studia iść, ale w końcu wybrała zaoczne. Jednocześnie zaczęła pracę w eniro i przez cały czas studiów zdobywała doświadczenia, a po napisaniu magisterki jak szukała kolejnej, to dzięki konkretnemu doświadczeniu w dobrej firmie bez problemu znalazła posadę smile Nie przejmuj się, jeśli na razie nie możesz znaleźć pracy, trzeba być cierpliwym, ale jak Ci się uda, to myślę, że wszystko się dobrze potoczy. Nie żałuj swojej decyzji i nie zniechęcaj się, trzymam kciuki smile:)

3

Dzięki :-) wciąż szukam, ale jestem dobrej myśli...
Może po magisterce będzie lepiej wink

4

nie zniechęcaj sie smile
lepiej zaocznie studiowac niz nic ni robic smile
ja studiuje dziennie, w innym miejsce ale mieszkam z rodziną i tak (nie rodzicami, a dalsza rodziną), nie pracuje, choc zamierzam cos na pol etatu zlapac. Jednak studia to okres niepowtarzalny i nie nalezy sie zbytnio przemęczac podczas nich wink
nie zaluj niczego, bo tego nie cofniesz i nic to nie zmieni. Idz naprzod, zrob magisterkę i idzz dobrym nastawieniem szukac pracy

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Studia a samodzielność.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024