Jak i czy wogole jest mozliwe dostanie odszkodowania za wypadek samochodowy bez sprawcy..(sprawca byla opona tira lezaca na srodku prawego pasa drogi ekspresowej s1).. niestety nie posiadalam ac,cud ze wogole przezylam i tak wyszlam z tego .slyszalalm ze raczej za zniszczony samochod nie odzyskam nic, ja mam skrecenie kregoslupa wstrzas mozgu i potluczenia. Policja powiedziala ze beda w radiu naglasniac sprawe zeby znalezc wlasciciela opony tira ktora pewnie nieswiadomie zgubil po drodze,i wtedy ewentualnie moge dostac odszkodowanie za zniszczony samochod, jednak za urazy ktore doznalam podczas wypadku nie mam pojecia gdzie sie z tym udac. Chcialam powiedziec ze nie mialam oplaconej 2 raty oc a nww wogole nie wykupywalam. jednak jeszcze teraz moge wplacajac 2 rate oplacic nww tylko pytanie czy z nww przyznadza mi to odszkodowanie widzac date wplaty raty po zdarzeniu ktore mialo miejsce 11.09.2012 a dzis mamy13.09. Czy ktos wie cos na ten temat jak rozwiazac taki problem,najgorsze jest to ze bez samochodu ani rusz.jestem matka samotnie wychowujaca dziecko wszedzie musze dojezdzac,dziecko wozic do szkoly ktore chodzi do 2 klasy i ma 3,5 km do niej,ja do pracy rowniez dojezdzam 25 km(obecnie jestem na l4,przez co tez wiele chorobowego nie dostane,a jesc cos trzeba,jestem zalamana bo nie stac mnie na zakup samochodu nawet na kredyt gdyz umowe mam na 2 lata i na umowie prawie najnizsza krajowa.Prosze o porady. Narazie musialam zaplacic za usuniecie samochodu z jezdni 300 zl. ;(
1 2012-09-13 13:06:26 Ostatnio edytowany przez ewelajna30 (2012-09-13 13:16:18)
ewelajna30 rzeczywiście twoja sprawa jest ważna,więc postaram się o konkrety.Po pierwsze:-gdyby złapano tir-a któremu opona spowodowała twój wypadek(chodzi o konkretna identyfikację) jego kierowca byłby oskarżony za spowodowanie 9w twoim przypadku) kolizji z narażeniem zdrowia a nawet życia. Ponieważ sprawca jest nieznany nie jest możliwe osiągnięcie żadnych odszkodowań z tytułu wypadku.Jeżeli chodzi o opłatę nww-spóźnioną,niestety diabeł tkwi w szczegółach więc data wpływu pieniędzy z tytułu nww jest istotna i jeśli nie ma kontynuacji to nie będzie pokrywała kosztów ewentualnego świadczenie.Napisz czy nww będzie miało kontynuację?Czy je opłacałaś i kiedy ostatnio?
Wlasnie chodzi o to ze nie mialam w 1 skladce oplaconego nww a 2 rate mam zalegla od czerwca br. dzwonilam do pzu niestety jak mowisz liczy sie termin wplaty nww i od dnia wplaty jest ono wazne. Wiec nic nie jestem w stanie zrobic. Jednak zastanawiam sie czy z zusu albo ubezpieczenia grupowego nie uda mi sie sciagnac jakis pieniedzy,przeciez to jest chore ze czlowiek by zginal i nikt nie ponosi odpowiedzialnosci za to! To bylo naprawde straszne dla mnie tym bardziej ze bylo juz ciemno,przy ponad 100 km na godz przwalic w wielka opone,lecac w powietrzu kilkanascie metrow i odbijajac sie od jednej barierki do drugiej to bylo straszne mialam mnostwo szczescia ze zadne auto nie jechalo bo jak by we mnie wjechalo to byloby po mnie,moze skupie sie na tym ze zyje.
Wlasnie chodzi o to ze nie mialam w 1 skladce oplaconego nww a 2 rate mam zalegla od czerwca br. dzwonilam do pzu niestety jak mowisz liczy sie termin wplaty nww i od dnia wplaty jest ono wazne. Wiec nic nie jestem w stanie zrobic. Jednak zastanawiam sie czy z zusu albo ubezpieczenia grupowego nie uda mi sie sciagnac jakis pieniedzy,przeciez to jest chore ze czlowiek by zginal i nikt nie ponosi odpowiedzialnosci za to! To bylo naprawde straszne dla mnie tym bardziej ze bylo juz ciemno,przy ponad 100 km na godz przwalic w wielka opone,lecac w powietrzu kilkanascie metrow i odbijajac sie od jednej barierki do drugiej to bylo straszne mialam mnostwo szczescia ze zadne auto nie jechalo bo jak by we mnie wjechalo to byloby po mnie,moze skupie sie na tym ze zyje.
Na ubezpieczeniu grupowym się nie znam, nie bardzo tez wiem co byś chciała w obecnej sytuacji od ZUS-u?
Sama tego nie wiem ale samo slowo zus jest ubezpieczeniem tak jak skladki grupowego ubezp. w ktorym kruczkow tez jest w cholere,i pewnie musialabym zginac w tym wypadku by dostac odszkodowanie,a raczej mi ono juz nie bylo potrzebne. No nic dziekuje za informacje nie pozostaje mi nic jak miec nadzieje ze gosc od opony tira sie znajdzie i odpowie albo on albo jego pracodawca ze na zuzytych oponach jezdzi przez co sprawia niebezpieczenstwo dla innych. Pozdrawiam.
7 2012-09-17 12:25:29 Ostatnio edytowany przez Olinka (2012-09-17 16:16:13)
Za szkodę na osobie (czyli koszty Twojego leczenia, rehabilitacji leków, zadośćuczynienie) przysługuje czy odszkodowanie z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Jeśli leczenie (zwolnienie lekarskie) trwało dłużej niż 14 dni - to masz też możliwość uzyskania odszkodowania za samochód.
Jeśli nie wiesz, jak poprowadzić sprawę to polecam firmę spam, znajdziesz ich w internecie.
Życzę zdrowia.
8 2013-06-08 15:38:23 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-06-08 23:40:54)
Ewelajna,
najlepiej skorzystać z pomocy specjalisty, bo ja sama też nie miałam bladego pojęcia jak się za to zabrać i do czego mam prawo. Na początek możesz na przykład poprosić o bezpłatną poradę prawną przez internet, takie coś oferuje, np. spam. Ja właśnie od tego zaczęłam. Z tego co wiem jak sprawca jest nieznany to masz 3 lata na to, żeby odzyskać odszkodowanie, więc spróbuj, bo nie masz nic do stracenia. Ta kancelaria bierze tylko prowizję od kwoty odszkodowania, więc nawet jeśli by się nie udało (chociaż ja bardzo wierzę w Panią Mecenas spam) to nic nie zapłacisz. Jeśli masz dzieci to tym bardziej zadbaj o to, żebyś dostała to, co wam się należy. Trzymam kciuki i powodzenia!