Jak żyć ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Jak żyć ?

Mam 34 lata, sama wychowuję 2 cudowne córki, ale....już nie mam sił. Straciłam pracę, jestem w ciąży, której nie chcę, mój partner się z niej cieszy i z niecierpliwością czeka na to dziecko. Sama utrzymuję dom ( z tego, co pożyczę od znajomych lub rodziny), bo on ma pracę, albo nie...z naciskiem na nie, a jak już ma, to wszystkie pieniądze oddaje byłej żonie na ich córkę...Nie mam już sił, dałam się zaszczuć, zapędzić w jakiś kozi róg, z którego nie ma wyjścia...mam wyższe wykształcenie, a nikt mnie nie chce do pracy,kupę lat doświadczenia chcę usunąć tą ciążę, a nie mam za co...moja matka widzi tylko mojego brata, to on jest idealny, boski, świetny, zawsze tak było. Nie mam nikogo, do kogo mogę się zwrócić, jestem sama. Ja zawsze "trzymałam sztamę" z ojcem, ale on zmarł- 16 lat temu, od tej pory nie mam nikogo.Dla matki jestem nikim, szmatą, nieudacznikiem, życiowym,degeneratem. Urodziłam córkę mając 19 lat, zdałam maturę, skończyłam studia...myślałam, że ktoś będzie ze mnie dumny. Boże jak było mi ciężko...Nic, zero... Moje dzieci- 15 i 11 lat- ciągle tylko wołają ode mnie pieniądze. Jestem dobra, jak mam kasę Jak nie, to fora ze dwora. Moja mamusia im sekunduje, opowiada moim dzieciom, jaką to jestem szmatą i nikim. Jak nic nie umiem, nie potrafię. Mój partner 100 razy dziennie mówi mi, że mnie kocha...siedzi przed komputerem i gra w pieprzone gry... i tyle -" kotuś, masz, żebym mógł sobie kupić papierosy???" - woła...Nie umiem sama sobie z tym poradzić...już nie mam siły...mieszkam na 6 piętrze, może jak skoczę, będzie lepiej??? tylko czy na pewno się zabiję? nie chcę być dla nikogo ciężarem, bo i tak nikt się mną nie zajmie...co z moimi dziećmi??? może z babcią będzie im lepiej niż z takim zerem jak ja??? co mam zrobić???

2

Odp: Jak żyć ?

Witaj!
Jestem od Ciebie sporo młodsza, nie wiem czy będę potrafiła Ci w jakikolwiek sposób doradzić ale spróbuję... Jesteś w trudnej sytuacji, dopadła Cię straszna depresja, powiedz, nie masz żadnych przyjaciółek, koleżanek które mogłyby Cię wesprzeć? zawsze byłoby to dla Ciebie jakąś podporą... myślisz o samobójstwie... potrafiłabyś zrobić to swoim dzieciom, które są w trudnym wieku i na pewno potrzebują matki i na pewno nie tylko po to, aby dawała im pieniądze... w mężu nie masz wsparcia, jak piszesz... możesz z nim porozmawiać? zastanowić się wspólnie jak poprawić Wasz byt materialny? jeśli chodzi o pracę, dlaczego nie możesz jej znaleźć? jaki kierunek studiów skończyłaś? myślałaś np. o urzędzie pracy?
musisz otworzyć się do ludzi, wiem że łatwo się tylko pisze, przeglądaj oferty pracy na bieżąco może akurat...?
a zachowanie Twojej matki jest karygodne... urodziłaś dziecko w młodym wieku a mimo to zdałaś maturę, skończyłaś studia, poradziłaś sobie doskonale a ona ma czelność tak mówić na Ciebie? może po prostu sama w życiu nic nie osiągnęła i jest zazdrosna że Tobie się udało???
Proszę Cię, nie popełniaj błędu jakim jest samobójstwo... jest ono niczym innym jak tylko oznaką słabości a ja nie wierzę, że jesteś aż tak słaba... gdybyś była, nie miałabyś nic i skończyłabyś na samym dnie a na pewno tak nie jest...
nie myślałaś o pomocy psychologa? 3maj się ciepło!

3

Bez wątpienia popadłaś w ciężką depresję. Nie widzisz żadnych uroków życia, w sumie Ci się nie dziwię, mając taką rodzinę. Taką matkę, która nie potrafi Cię docenić. Nawet nie myśl o usunięciu dziecka, a już na pewno o samobójstwie! To dziecko nie jest niczemu winne. Ty też. Ty po prostu potrzebujesz wsparcia. Pomyśl o jakiejś psychoterapii. Nie możesz tak żyć. Zrób coś z sobą. Udaj się jak najszybciej do psychiatry, on będzie wiedział co z Tobą zrobić. Pomoże Ci. To nie jest koniec świata, ludzie z gorszych problemów wychodzą. Ja wiem, że łatwo jest mi mówić, bo nie jestem na Twoim miejscu. Ale uwierz mi, ja tez mam bardzo ciężkie życie, też mam depresję i zdaję sobie z tego sprawę. Też wielokrotnie myslałam o tym, żeby ze sobą skończyć! Ale w takich sytuacjach myślę o swoich bliskich. Jakie piekło by przeżywali, gdybym im to zrobiła. I ja nie mam dzieci. Ty powinnaś właśnie o nich pomyśleć. Nie możesz im tego zrobić. Zostawić ich na pastwę losu.
Jesteś wartościową kobietą, wiele w życiu osiągnęłaś, tylko musisz zdać sobie z tego sprawę i iść na przód...

4 Ostatnio edytowany przez alfaalfa (2012-09-08 21:22:23)

Pierwsza rzecz jaką powinnaś zrobić to udać się do ośrodka pomocy społecznej i porozmawiać z pracownikami- ktoś powinien Ci podpowiedzieć co zrobić aby dostać zasiłek.
Druga sprawa, to że jesteś w ciąży i straciłaś pracę - zapytaj w PIP o własne prawa w sytuacji w jakiej jesteś.

Chcesz się zabić czy rozwiązać problem?
Twój główny problem to fakt że jesteś za dobra i dajesz się wykorzystywać.
Skoro czujesz że nie masz nic do stracenia - to zacznij w końcu żyć tak jak sama chcesz i na Twoich warunkach.
Przestań bać się innych/otoczenia, przestań być ich popychadłem - przecież to Ty jesteś w tej rodzinie głównym żywicielem i głową rodziny. To Ty możesz dyktować innym warunki.
Kotuś chce papierosy?? to niech sam na nie zarobi!
Dziewczynki są już duże - porozmawiaj z nimi jak z dorosłymi i wytłumacz sytuację (starsza powinna zrozumieć, może Cię wesprzeć).
Mów głośno o tym co Ci się nie podoba, masz do tego prawo.
W ostateczności zawsze możesz też się wyprowadzić - śmierć nie jest żadnym rozwiązaniem.

5

Maryska badz twarda, nie daj sie wykorzystywac i pogon chlopa za szukaniem pracy, niech zarobi na rodzine.
Chyba Ty w ciazy nie bedziesz zarabiac na wygodnisia przed komputerem, a dziewczynki Cie potrzebuja, maja glupi wiek, a Twoja matka to wykorzystuje.
Nie daj sie, powiedz matce i chlopu co Ci lezy na sercu i ze jak sytuacja sie nie zmieni to Ty kopniesz ich w dupska i tyle.
Przemysl sobie wszystko czego chcesz i nie rzucaj slowa na wiatr.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024