nazwisko dziecka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: nazwisko dziecka

moja byla kobieta jest nie rozwiedziona i chce dac mojemu dziecku nazwisko po mezu

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: nazwisko dziecka

A rozmawiałeś z nią o tym ?

3

Jeżeli ta kobieta jest mężatką i była nią w momencie urodzenia dziecka, w drodze domniemania ojcostwa męża matki dziecko z mocy prawa otrzyma nazwisko jej męża oraz to mąż będzie formalnym ojcem tego dziecka (z prawami i obowiązkami). To dzieje się na podstawie ustawy, matka o tym nie decyduje. W takiej sytuacji jedyną drogą jest zaprzeczenie ojcostwa męża matki. Takie powództwo może wytoczyć matka dziecka, jej mąż lub prokurator.

4

A co w przypadku rozwodu?Kto decyduje o zmianie nazwiska?Maz zada ode mnie abym nie nosila jego nazwiska.Zastanawiam sie nad tym a takze tym by dziecko mialo tez moje panienskie.Moge tak?

5

oczka napisał/a:

A co w przypadku rozwodu?Kto decyduje o zmianie nazwiska?Maz zada ode mnie abym nie nosila jego nazwiska.Zastanawiam sie nad tym a takze tym by dziecko mialo tez moje panienskie.Moge tak?

Mąż nie może żądać od Ciebie zmiany nazwiska. To jest tylko i wyłącznie twoja decyzja czy zmienisz czy nie. Jeśli chodzi o dziecko, to jest możliwa zmiana nazwiska na Twoje panieńskie, ale w tym wypadku mąż (jako ojciec dziecka) musi wyrazić na to zgodę, jeśli nie wyrazi, zostaje Sąd.

6

Dziekuje za info

7

czy ktoś z was się orientuje jak zmienić nazwisko dziecku(3 latka) lub gdzie jest prowadzone takie tu forum? ( bo nie znalazłam) jak tak to napisze dalej resztę co i jak z tym ojcem dziecka Dziękuje!

8

oOomadziaoOo napisał/a:

czy ktoś z was się orientuje jak zmienić nazwisko dziecku(3 latka) lub gdzie jest prowadzone takie tu forum? ( bo nie znalazłam) jak tak to napisze dalej resztę co i jak z tym ojcem dziecka Dziękuje!

Opisz sytuację, a pomogę smile

9

Sorki za rozpisanie sie tongue a wiec tak :
z ojcem biol. córki byłam przed ciaża 1.5 roku w czasie ciazy NIE po ciazy od 1-7 mies dziecka tak . Sytuacja wyglądała tak albo dam Nadii nazwisko taty (warunek jego rodziców) albo nie moge po poridzie z mała u nich mieszkać taki ultimatum NIECHCIAŁAM dawać jej jego nazwiska 'ale'. nie miałan wyjścia 18lat szkoła dziecko brak pomocy rodziny mojej (trudna sytuacja zdrowotna i materialnofinansowa) zmusiło mnie to do zgodzenia się ... potem tatuś zaczoł mnie wyzywać deeczyć psychicznie szarpać bić a mała choć "niby nic rozumiała". przeżywała to mocno . Gdy doszło do sytuacji ze ja wylałam alkochol do zlewu a on podźgał sie nożem w brzuch nie czekałam dłużej poszłam do domu sam matki . była prowadzona niebieska karta obie byłyśmy pod opieka psychologa złożyłam wniosek o alimenty uzyskałam 400 zł nie płacił eiec dostaje z funduszu złożylam wniosek o pozbawienie władzy rodzicielskiej wygrałam . ojciec ma prawo do widywania sie z dzieckiem - niewiduje sie . od jego mamy dowiedziałam sie że : jest bezrobotny bezdomny mieszka ponoc w jakis schronisku dalej chleje mimo iż był 3 mies na odwyku zamknietym . Ja NIECHCE by nosiła jego nazwisko on ewidentnie ma ja w d...nie odwiedza nie placi nie dzwoni nie pisze nie składa zyczen na urodziny do tego to jak stoczył ?!!!
Ja mam 21lat córka 3 latka ojciec biologiczny 25 lat
Jesli cos napisałam chaotycznie przepraszam jesli cos dopisac wyjasnic to dajcie znac co smile

10

Jeżeli chodzi Ci tylko o zmianę nazwiska córki, a jej ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej - niż prostszego. Możesz tego dokonać drogą administracyjną, bez jego zgody. W tym celu udaj się do Urzędu Stanu Cywilnego w miejscowości, w której córka przyszła na świat. Weź ze sobą odpis postanowienia sądu w przedmiocie pozbawienia władzy rodzicielskiej. Potrzebny też będzie odpis aktu urodzenia dziecka, ale urząd pobierze go sobie sam. I złóż wniosek o zmianę nazwiska dziecka na swoje, ze względu na to, że chcesz, aby córka nazywała się tak, jak Ty, a poza tym na chwilę obecną więź między nią, a ojcem nie istnieje. I tyle. Nie powinno być problemu, a decyzję administracyjną o zmianie nazwiska dostaniesz pocztą. Po upłynięciu czasu na odwołanie się od niej, orzeczenie się uprawomocni.
Podkreślę tylko, że to postępowanie wiąże się wyłącznie ze zmianą nazwiska. Nie spowoduje to, że ojciec przestanie być ojcem. Nadal będzie figurował w akcie urodzenia córki i nadal będzie miał prawo widywania jej.

11

Aaaa takie buty smile. a ja myślałam że tu sądy trzeba itd ... w takim razie bardzo dziekuje . Tak to wiem ze ma prawo do widzen i ze bd jako ojciec to oczywiste . Dzieki raz jeszcze smile

12

oOomadziaoOo napisał/a:

Aaaa takie buty smile. a ja myślałam że tu sądy trzeba itd ... w takim razie bardzo dziekuje . Tak to wiem ze ma prawo do widzen i ze bd jako ojciec to oczywiste . Dzieki raz jeszcze smile

Gdyby ojciec dziecka nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej i nie wyraziłby zgody dobrowolnie na zmianę nazwiska - sądem by się to skończyć musiało. Ale w Waszej sytuacji nie ma tego problemu.

Powodzenia smile

13

a mam takie drugie pytanko ... wiesz mpze jak to wyglada z widzeniami w takiej sytuacji jak opisalam ? bo widzenia ma prawo z tymze niekorzysra z tego nie interesuje sie ... czy mm czekac na odzew z jego strony czy moge sama zlozyc pismo o ograniczenie lub calkowiry zakaz widzen ? . dodam ze moje stanowisko bylo na poczatku takie . chcialam by nadia znala i miala kontakt z biol ojcem mimo iz ja go szczerze nienawidze bo jesli ONA by go nie chciala nie lubiala nie szanowala za iles tam lat to to bd JEJ decyzja . a nie zs mi powie " mamo bo ty mi zabranialas kontaku z ojcem "jestes taka czy siaka
lecz teraz po tym co on soba reprezentuje jak widze ze nadia go wg nie kojarzy nie ma tej wiezi ani checi aby ta wiez powstala...mysle ze trzeba cos z tym zrobic anie czekac az tatus raczy sie odezwac ?  jak myslisz ?

14 Ostatnio edytowany przez kjersti (2013-11-14 22:38:54)

Masz prawo złożyć wniosek o kolejne uregulowanie kontaktów, tak naprawdę w każdej chwili. Nie musisz czekać na jego ruch. Np. na początek mogłabyś zawnioskować o rzadsze widzenia, niż te przyznane teraz argumentując to tym, że ojciec ze swoich obowiązków i tak się nie wywiązuje, a jeżeli nawet nagle mu się o dziecku przypomni to wprowadzenie z dnia na dzień obecnego terminarza wizyt może przestraszyć i zdezorientować dziecko. Ponadto, Ty przestrzegając tych jego terminów układasz sobie plan miesiąca i to dezorganizuje życie Twoje i dziecka, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy on przyjdzie i czy w ogóle. Myślę, że jest duża szansa, ze sąd przychyli się do takich argumentów.
Zakaz kontaktów to postępowanie dużo trudniejsze i musi opierać się na wyraźnych przesłankach, że w trakcie wizyt dziecku dzieje się, lub może dziać krzywda ze strony ojca.

Co do Twoich obaw o to, że decydujesz za córkę w sprawie jej kontaktów z ojcem - myślę, że niepotrzebnie masz takie skrupuły. On sam się dziecku zabrał jako ojciec, sam o tym zdecydował. A Ty teraz tylko dbasz o dobro córki, o jej spokój i bezpieczeństwo. Masz prawo, a nawet obowiązek decydować o tym, co dla niej jest najlepsze. Kiedy będzie starsza i postanowi odnowić kontakt z ojcem, a nie będzie to zagrażało jej bezpieczeństwu - po prostu wesprzesz ją w tym dążeniu. Ale to on będzie od budowania relacji z dzieckiem. Nie musisz się starać za niego.

15

dziekuje smile. napewno skorzystam z obydwu wyjsc !! smile

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024