Smaki i zapachy dzieciństwa. - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-03-27 17:14:47

Selena
Gość Netkobiet

Smaki i zapachy dzieciństwa.

Czy Wy macie takie wspomnienia?Moimi ulubionymi zapachami z tamtych lat są :ciasta mojej babci,domowe soki,a także pierwsze truskawki w ogrodzie.Nie jadłam tak pysznych ,jak dawniej odmian owoców:jabłek,śliwek,czereśni.Doskonale pamiętam zapach skoszonej świeżo trawy,kwiatów polnych .Ale od zawsze kojąco na mnie działa las-ten niepowtarzalny szum drzew,zapach grzybni,igliwia.Podzielcie się swoimi wspomnieniami.Pozdrawiam pięknie.

#2 2009-03-27 17:37:00

sanyskaj
Dobry Duszek Forum

Re: Smaki i zapachy dzieciństwa.

ehhh takich wspomnień mam setki:] najbardziej lubiłam zapach dłoni mojego taty, uwielbiała "iryski"(takie cukierki, o bliżej niezidentyfikowanym smaku-chyba toffi), zawsze miał je we wszystkich kieszeniach......dłonie pachniały mu tym toffi pomieszanym z tytoniem, niby tytoń ma brzydki zapach,ale ta mieszanka to dla mnie to najładniejszy zapach świata, mama zawsze pachniała Gabrielą Sabatini, taką starą w czerwonej butelce, ehhhh,teraz czuję ten zapach......a najbardziej lubiłam zapach wakacji-kwiatów, jabłek i świeżych soków, wszystko pomieszane z zapachem farb-dziadek jest malarzem i zawsze z siostrą spędzałyśmy u dziadków wakacje, zapach świeżej farby już zawsze będzie mi się kojarzył z cudownymi czasami :] a smaki..............jeden jedyny smak dzieciństwa-babciny piernik, przekładany na 3 z jej domowymi powidłami (bez skórek :]) polany prawdziwą czekoladą z wiórkami kokosowymi..........................................................ależ się rozmarzyłam.....

Selena-świetny temat:)

cóż po chlebie kiedy nie smarowany niebem

#3 2009-03-27 18:19:07

LANDA
Cioteczka Dobra Rada

Tak Selena świetny temat. Też mam z dzieciństwa wiele takich smaków i zapachów. Moja babcia gotowała obiady i pamiętam te zapachy i smaki. Obiecuję mojej rodzine, że jeszcze kiedyś takie potrawy ugotuję. pamiętam zapach siana, kwiatów na łące, mieszkałam i mieszkam na wsi. Zapach pierniczków pieczonych na gwiazdkę w przeróżnych kształtach. Zapach grzybów, które zbierałam a moja babcia suszyła. Nie lubiłam i nie lubię zapachu zboża w żniwa, kojarzy mi się z ciężką pracą w gospodarstwie moich rodziców.

#4 2009-03-27 19:26:02

Selena
Gość Netkobiet

Pięknie dziękuję za te zwierzenia.Dobry temat,bo każda z nas lubi powracać choćby myślami do lat dziecięcych,szkolnych.Czekam na dalsze wspomnienia.

#5 2009-03-27 20:45:39

atina
Zbanowany

Oj dużo jest takich wspomnień,na pewno zapach obiadu który zawsze czekał na mnie po powrocie ze szkoły,zapach ciasta pieczonego przez moją mamę w każda sobotę,smażonych konfitur latem.....Zapachy z przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia nie mają sobie równych,zapach pierniczków,bigosu,choinki......Smak papierówek jeszcze nie zupełnie dojrzałych a takich smacznych,truskawek,pomidorów z przydomowego ogrodka.....To były takie beztroskie lata,teraz ja staram się zeby moje dzieci miały co wspominać w przyszłości smile

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

#6 2009-03-27 20:49:24

Selena
Gość Netkobiet

To ważne,aby dzieciom przekazać dar-rodzinnych smaków i zapachów.Moje ,jak gdzieś wyjeżdżają-wracają właśnie do domu-bo tu zawsze pachnie ciastem,dobrym jedzonkiem i tą niepowtarzalną wonią-każdy bowiem dom ma swój zapach.

#7 2009-03-27 22:08:05

witch77
Cioteczka Dobra Rada

Pamiętam smak cukierków Maczków. Kupiłam ostatnio,ale to nie to sad
Zapach kawy mielonej w młynku z rana,kiedy szykowałyśmy się do szkoły.

Pamiętam zapach dzidziusia,mojej siostry jak mama wróciła z nią ze szpitala. Ta oliwka i mydełko. smile A to już tyle lat minęło....

Traktuj innych tak,jakbyś chciała ,żeby oni Ciebie traktowali wink

#8 2009-03-28 08:45:10

atina
Zbanowany

Ja nie zapomnę jeszcze pościeli mojej mamy,tego zapachu i tej sztywności,zawsze była tak wykrochmalona i wyprasowana aż szeleściła........Ja też krochmal,prasuję ale to nie jest to samo.......

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

#9 2009-03-28 13:51:13

Selena
Gość Netkobiet

Wszystkie wymienione przez Was smaki ,zapachy-także i mnie kojarzą się mile z domem rodzinnym.Wspaniale czasem powspominać....

#10 2009-03-28 19:17:48

PESTKA35
100% Netkobieta

Mi zapach pomarańczy kojarzy sie z Boze Narodzeniem,zapach ciasta drożdzowego z owocami i kruszonka robiona przez moja mamę.......wiele jest tych zapachów i wspomnie..........

Sztuka życia to cieszyć się małym szczęściem...smile

#11 2009-03-28 19:25:15

Selena
Gość Netkobiet

Ile ludzi,tyle wspomnień i to jest piękne.Jak wspaniałe są lata dzieciństwa...

Stopka forum